Програма соцекономрозвитку Добромильської громади на 2024 р.

Дата: 11.04.2024 17:03
Кількість переглядів: 64

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням сесії

Добромильської міської ради

від ___квітня 2024 року №______

__________О.МАЦЬКО

 

 

 

 

 

 

 

Програма

соціально-економічного та культурного розвитку

Добромильської міської територіальної громади

 на 2024 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м.Добромиль

2024 р.

 

 

ЗМІСТ

 

І. Аналіз  виконання основних показників соціально-економічного розвитку Добромильської міської    територіальної громади  за   2023 рік.

ІІ. Основні напрямки діяльності для стабільного соціально-економічного та культурного  розвитку території Добромильської міської територіальної громади у 2024 році.

2.1. Розвиток економічного потенціалу території Добромильської міської територіальної громади.

2.2. Залучення інвестицій для розвитку території Добромильської міської територіальної громади.

2.3. Підвищення фінансової незалежності місцевого бюджету та ефективності використання бюджетних коштів.

2.4. Реалізація політики у галузі будівництва, архітектури та земельних відносин.

2.5. Розвиток житлово-комунального господарства та інфраструктури.

2.6. Система надання якісних адміністративних послуг

2.7. Доступ до належного медичного обслуговування.

2.8. Розвиток освіти.

2.9. Розвиток фізичної культури і спорту.

2.10. Розвиток культури та туризму.

2.11. Підтримка сім’ї, дітей та молоді, а також громадян похилого віку, інвалідів, які потребують соціального обслуговування.

2.12. Охорона навколишнього природного середовища.

2.13. Підвищення рівня безпеки життя громадян. Цивільний захист, пожежна та техногенна безпека.

ІІІ. Фінансування Програми згідно заходів та цільових Програм.

ІV. Результати виконання Програми.

 

Додатки:

1. Перелік цільових програм на 2024 рік.

2. Перелік інвестиційних проектів до Програми соціально - економічного та культурного розвитку  на 2024  рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. Аналіз основних показників соціально-економічного розвитку Добромильської міської  територіальної громади  за 2023 рік

 

      

Впродовж 2023 року робота Добромильської міської ради (ТГ) зосереджувалася на реалізації основних напрямків діяльності у період воєнного стану, зокрема, це:

  • Забезпечення основних показників життєдіяльності громади ;
  • Допомога внутрішньо-переміщеним особам;
  • Підтримка, допомога мобілізованим  та воїнам ЗСУ та ТРО;
  • Співпраця з благодійними організаціями,  робота в старостинських округах, волонтерська діяльність спрямована на   наближення  Перемоги.

 

Напрямок діяльності: Забезпечення  життєдіяльності громади (відповідає Стратегічній цілі 1: Людський потенціал – створення умов для всебічного гармонійного розвитку мешканців Добромильщини).

 

Надання адміністративних послуг в громаді

 

В попередній період Добромильською міською радою  прийнято ряд рішень, які забезпечили роботу центру надання адміністративних послуг, та надання  в громаді адміністративних послуг на належному рівні. Для зручності населення громади  адміністративні послуги, крім м.Добромиль надаються у ВРМ  смт Нижанковичі, с.Міженець, с. Нове Місто, с.Конів, с.Болозів.

Не дивлячись на всі виклики правового режиму «воєнний стан», впродовж 2023 року ЦНАП Добромильської міської ради продовжував працювати над впровадженням нових послуг та удосконаленням своєї роботи.

 

Міською радою завершено реалізацію проекту «Реконструкція приміщення по вул. Міцкевича, 6 в м.Добромиль Самбірського району Львівської області під Центр надання адміністративних послуг  Добромильської міської ради. Коригування».

Загальна вартість проекту – 4 613 216,00 грн., з них:

обласний бюджет –3 163 235,00,00 грн.;

кошти місцевого бюджету –  1 449 981,00 грн.

 

Для облаштування приміщення ЦНАПу придбані меблі .

Загальна вартість проекту - 470 245,00  грн., з них:

обласний  бюджет – 113 245,00 грн.

місцевий бюджет - 357 000, 00 грн.

 

В рамках проєкту Програми розвитку ООН в Україні при підтримці уряду Великобританії для Добромильського ЦНАПу :

  • передано та встановлено електронну чергу;
  • передано планшети та ноутбуки;
  • передано та встановлено робочу станцію для виготовлення паспортів;

 

Станом на сьогодні згідно з рішеннями міської ради у ЦНАП Добромильської міської ради надається 225 видів послуг. Найчастіше мешканці громади звертаються за :

  • Послугами з реєстрації місця проживання 329
  • Знятт з реєстрації місця проживання – 203
  • Витяги про реєстрацію місця проживання  -2182
  • Державна реєстрація смерті -235

Державна реєстрація шлюбу -27

  • Послугою « Є Малятко» - 34.
  • Видача витягів з ДЗК (державного земельного кадастру) – 182.
  • Витяги про нормативно-грошову оцінку -117
  • Паспортними послугами (вклеювання фото)-31;

-  Послуги у сфері містобудування та архітектури -3

- Послуги Держпродспоживслужби -3

- Реєстрація ФОП, ТОВ та внесення змін (за допомогою Дії) -4

- Повідомлення про пошкоджене майно- 3

- Заяви на отримання компесації на комунальні послуги -141

Загальна сума коштів за надання адміністративних послуг 2 2023 році склала 65 622 грн.

 

 

Соціальний захист в громаді

 

Робота відділу Служба у справах дітей Добромильської міської ради за 2022 рік

 

Протягом звітного періоду робота відділу Служба у справах дітей Добромильської міської ради була спрямована на реалізацію законів України «Про органи і служби у справах дітей  та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей , позбавлених батьківського піклування», постанов Кабінету Міністрів України  від 2 вересня 2008 року №866 «Питання діяльності  органів опіки та піклування пов’язаної із захистом прав дитини» (із змінами),від 26 квітня 2002 року №565 «Про затвердження Положення про  прийомну сім’ю»(із змінами),від 26 квітня 2002 року №564 «Про затвердження Положення   про дитячий будинок сімейного типу»(із змінами),розпоряджень та рішень міської ради,обласної державної адміністрації.

Відповідно до статистичних даних у Добромильській міській територіальній  громаді проживає 2464 дитини. На обліку у відділіСлужба у справах дітей при виконавчому комітеті Добромильськоїміської радиперебуває 10дітей, якіперебувають в складнихжиттєвихобставинах, 19 дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування, 18 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування,які прибули з інших територій та фактично проживають у Добромильській міській територіальній громаді.На території Добромильської міської територіальної громади функціонує дитячий  будинок сімейного типу, в якому виховується 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Інформацію про родини, які опинились у складних життєвих обставинах, може отримувати будь-який із суб’єктів соціальної роботи у вигляді особистої заяви громадянина або звернення про допомогу одного з членів сім’ї, від організацій, установ, підприємств, сільських і селищних рад, міських та районних у містах державних адміністрацій, органів охорони здоров’я, освіти, внутрішніх справ, установ виконання покарань.

Відділом Служба у справах дітей проводилася комплексна робота щодо соціального захисту дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. З метою обстеження умов проживання таких дітей, за 2023 рік відділом  Служба у справах дітей відвідано 18 сімей, в яких утримуються та виховується 41 дитина. Відділом Служба у справах дітейщоквартально проводиться звіряння з Центромнадання соціальних послуг щодо таких сімей. З метою обстеження умов проживання дітей в сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах, виявлення сімей де батьки   не виконують належним чином  батьківських обов’язків, протягом березня-грудня 2023 року відділом Служба у справах дітей Добромильської міської ради тадільничним інспектором були проведені рейди-виїзди. Фахівцем відділу були складено 41 акт обстеження умов проживання дітей. В ході проведення рейдів, батькам роз’яснювалися їх права та обов’язки  щодо виховання дітей, забезпечення належних умов для їхнього проживання, навчання, фізичного та морального розвитку, роз’яснювалось законодавство щодо адміністративної, кримінальної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. Одночасно проводилася індивідуальна інформаційно-роз’яснювальна робота з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах. Звичайно, останнім заходом після низки проведеної роботи  службою у справах дітей спільно з усіма  структурами роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, є позбавлення батьківських прав. Це є крайня міра впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання і його застосування вирішується відділом Служба у справах дітей лише після проведення повної та всеохоплюючої роботи.

За період з березня по грудень 2023 року комісією з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Добромильської міської ради було проведено 5 засідань на яких розглянуто  16питань та прийнято 15рішеннь щодо розгляду звернень на засіданні виконкому Добромильської міської  ради, а саме: 1)про встановлення опіки над майном дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування (2); 2)Про виконання обов’язків опікуна, піклувальника(2); 3)Про встановлення способу участі батьків у вихованні та спілкуванні з дітьми (1); 4)Про доцільність позбавлення батьківських прав(1); 5) Про встановлення опіки, піклування над дітьми (2); 6) Про надання статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування(1); 7) Про затвердження висновку щодо доцільності усиновлення(1); 8)Про затвердження висновку відділу Служба у справах дітей про надання статусу  «дитина-війни»(5);  

 Упродовж 2023 року спеціаліст відділу Служба у справах дітей Добромильської міської ради  взяла участь в судових засіданнях  у розгляді  6 цивільних справ  щодо захисту прав та інтересів дітей, як представник органу опіки та піклування.

Протягом 2023 року,завдяки співпраці з благодійними організаціями, та не байдужим мешканцям Добромильської міської територіальної громади, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування надавалась допомога: одягом, взуттям, канцтоварами.

    Відділом Служба у справах дітей Добромильської міської ради виконуються в повному обсязі покладені обов’язки, не допускаючи зривів термінів розгляду звернень та заяв громадян, виконання нормативних документів.

 

 

Робота Центру надання соціальних послуг Добромильської міської ради у 2023 році

 

Основним завданням Центру є ведення соціальної роботи та надання соціальних послуг особам/сім'ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.

   У відділенні стаціонарного догляду, що знаходиться за адресою : с. Міженець, вул. Газовиків, 14Б.  відповідно до Державного стандарту надання соціальних послуг надається послуга «догляд стаціонарний».   Впродовж 2023 року дану послугу було надано  21 особі похилого віку. Вибуло у 2023 році : у зв’язку зі смертю –  3 особи, у зв’язку з вибуттям на постійне місце проживання додому – 1 особа. На сьогодні  у відділенні перебуває 14 осіб.  Соціальні послуги надаються безоплатно та платно. На платному перебуванні знаходилося 2 особи .

  Вартість перебування особи у закладі становила 12430,56 грн. в місяць. Дохід від надання платних послуг у відділенні стаціонарного догляду за 2023 рік становить  47567,71 грн.  На рахунок Центру надання соціальних послуг Добромильської міської ради  ПФУ було перераховано 289640, 61 грн. Сума благодійних внесків становила 21211,12 грн ( продукти харчування, засоби реабілітації, медтехніка).

  Впродовж 2023 року мешканці відділення стаціонарного догляду безперебійно забезпечувалися продуктами харчування, засобами гігієни, медикаментами. Було проведено медичний огляд підопічних лікарями Добромильської лікарні.

  У 2023 році проведено косметичний ремонт у 2-х кімнатах, коридорі та приміщенні кухні, придбано принтер “Сапоп” Ведеться постійна співпраця з благодійним фондом ELEOS м. Львів, БФ “Право на захист”, БФ “Help Age”, волонтерами.

  Одним із напрямків діяльності Центру надання соціальних послуг Добромильської міської ради є професійна допомога сім'ям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, у визначенні причин власних проблем і подальший спільний пошук можливостей для їхнього вирішення шляхом надання комплексу соціальних послуг.  Спільно зі Службою у справах дітей  Добромильської міської ради та представниками поліції впродовж 2023 року відвідано 25 сімей, в яких виховуються 65 дітей. В ході рейдів  батькам роз’яснювалися наслідки невиконання батьківських обов’язків. Відповідно  було складено акти оцінки потреб даних сімей. За рішенням виконавчого комітету від 07.09.2023 року № 373, від 05. 04.2023 року №76  здійснювався соціальний супровід 2 сімей, в яких виховується 4 дітей. Треба зазначити, що сім’ї прислухаються до порад представників Центру надання соціальних послуг,   спостерігається позитивна динаміка соціального супроводу, про що складено відповідні висновки до актів оцінки потреб.

    Також здійснюється соціальний супровід дітей-сиріт (1 дитина) та дітей, позбавлених батьківського піклування (6 дітей). З дітьми та опікунами проводиться профілактична робота щодо попередження булінгу в родині, насильства в сім’ї. Ведеться постійна інформаційна робота щодо отримання соціальних виплат та пільг, надається допомога в оформленні відповідних документів.

   Центром надання соціальних послуг ведеться соціальний супровід  дитячого будинку сімейного типу, де виховуються 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що знаходиться у м. Добромилі  (батьки –вихователі – Шатинська Марта та Шатинський Микола). Відповідно проводяться зустрічі з дітьми, вивчаються їхні проблеми та побажання, складено індивідуальні плани супроводу кожної дитини.

  Ведеться співпраця з благодійними фондами, організовано написання листів до Святого Миколая за сприяння Мальтійської служби. Діти з сім’ї, що опинилася в складних життєвих обставинах, отримали подарунки від Мальтійської служби допомоги  ( 4 дітей).

   Центром надання соціальних послуг ведеться робота по боротьбі з насильством на території нашої громади та попередженні його проявів. Відповідно до інформації поліції  Центром надання соціальних послуг було відвідано 24 сім’ї, в яких проявлялося домашнє насильство.  З насильниками та потерпілими велися бесіди про наслідки, які можуть бути після повторного прояву насильства та щодо попередження насильства. Про всі випадки складено відповідні Акти оцінки потреб та висновки до них. Згідно з інформацією поліції ведеться облік осіб, які потерпіли від домашнього насильства, та облік осіб, які вчиняли домашнє насильство.

    Важливим напрямком діяльності Центру є проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи серед населення та розповсюдження інформаційно-просвітницьких матеріалів  з питань попередження шкідливих звичок серед підлітків, підготовки молоді до відповідального батьківства, профілактики вчинення насильства.  Загалом за період 2023 року груповою роботою охоплено 1200 осіб.

    Впродовж 2023 року у Центрі надання соціальних послуг ведеться робота з внутрішньо переміщеними особами, які постраждали внаслідок ведення бойових дій на території нашої держави. Їм в основному надавалися соціальні  послуги консультування( в кількості 106 послуг (172 особи)), інформування( в кількості 106 послуг (172 особи)).  Постійно вивчаємо потреби внутрішньо переміщених осіб, скеровуємо їх до благодійних фондів, допомагаємо отримувати гуманітарну допомогу.

Для  інформування громадськості про роботу ЦНСП у мережі фейсбук створено сторінку.

  Працівники Центру надання соціальних послуг постійно беруть участь у проведенні навчань при Львівському обласному центрі соціальних служб, у вебінарах та ZOOM-нарадах з питань надання соціальних послуг у період воєнного стану.

 

Робота відділу  соціального  захисту  населення    Добромильської  міської   ради

 

Основними завданнями відділу соціального захисту населення є:

  • забезпечення соціального захисту найбільш незахищених верств населення шляхом допомоги оформлення субсидій, соціальних допомог, пільг та компенсацій;
  • забезпечення визначення соціальних пріоритетів розвитку громади;
  • розробка місцевих програм соціального спрямування, проектів та заходів щодо підтримки вразливих категорій населення;
  • запровадження та надання місцевих гарантій соціального захисту, соціальної підтримки мешканцям громади;
  • організація соціального та інших видів обслуговування громади.

 

Працівниками  відділу  соціального захисту  населення протягом  2023 року  було  прийнято і  опрацьовано  2073  заявии  від  жителів  громади.  З  них :  

       797 заяв – на  всі  види  соціальних  допомог;

                 484 заяви – для  призначення  субсидій на комунальні платежі;

                 189 заяви – для  призначення пільг ;

                 110 заяв – для  взяття  на  облік внутрішньо переміщених осіб ;

                 151 заява – для  видачі  посвідчення  жителя  гірської  зони ;

                 342 заяви – для інших  видів допомог.

Спеціалістами відділу проведено 1452 консультації з питань застосування законодавства щодо соціальної підтримки населення, надання соціальних послуг, захисту прав та інших питань віднесених до компетенції відділу.

Згідно постанови КМУ від 05.04.2012р.№ 321(зі змінами від 14.04.2021р. №362) «Про затвердження порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні  та інші засоби реабілітації», прийнято пакети документів на забезпечення технічними засобами  реабілітації від  94-х  осіб.

   А саме:

48 - ортопедичне взуття по 2 пари ,

12 – крісло колісне,

2-  протези молочної залози та ліфи для кріплення,

3 –  протипролежневих матраци, 

4 – протези нижніх кінцівок,

10 – крісло-стільці з санітарним оснащенням, 

1 – протези нижніх кінцівок для купання,

3- електро скутери,

9 - палиці,

2- ліктьові милиці

та передано до Самбірського управління соціального захисту населення електронним засобом захищеного зв’язку та в паперовому виді .

      Відповідно до «Програми соціального захисту осіб з інвалідністю по зору та слуху » виплачено одноразову адресну допомогу  в  сумі – 44 000,00 грн., з  місцевого  бюджету .

      Завдяки  співпраці відділу з КЗ ЛОР «Центром моніторингу  соцпрограм»  маємо  можливість  профінансувати  ряд  програм  з  коштів  обласного  бюджету.

            В  2023  році  було  відшкодовано - 18 414, 86 грн , призначених на  медичне  обслуговування  громадян, які  постраждали  внаслідок  аварії  на  Чорнобильській АЕС.

      Виплачено  грошову  компенсацію  на  бензин  та  технічне  обслуговування  автомобілів  та  транспортне  обслуговування в  сумі - 8 226,00  грн.

       Було  проведено виплату  одноразової  адресної  допомоги  ветеранам УПА в сумі - 5 178,00  грн..

          Також  згідно  ст..1-3, 1-2 ЗУ « Про реабілітацію жертв політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991р.р та потерпілим від політичних репресій» виплачено одноразову допомогу в сумі -  77 670,00 грн.

          Жителями нашої  громади  отримано одноразові  грошові  допомоги  від  депутата Львівської  обласної  ради  Гички М.М. в  сумі – 52 000,00 грн. з  коштів обласного  бюджету.

      Багато  уваги  було  приділено  відпочинку  та  оздоровленню  дітей. В 2023  році відпочили  та  оздоровились  37  дітей  в Дитячому  оздоровчому таборі «Артек – Прикарпаття» м.Трускавець,  загальна  вартість  путівок  - 445 840,00 грн. Відпочивали  діти –сироти ;  діти позбавлені  батьківського  піклування; діти, що  знаходяться на диспансерному обліку; діти з  багатодітних  та  малозабезпечених сімей ; діти внутрішньо  переміщених  осіб ; талановиті  та  обдаровані діти ; діти з будинку  сімейного  типу,які позбавлені батьківського піклування.

      Повномасштабне  військове  вторгнення росії на територію України принесло в нашу громаду багато страждань та болючих втрат. На  даний  час  в  нашій  громаді налічується 17 загиблих(померлих) учасників  бойових  дій , сиротами залишилось 14  дітей. Також є  5  Захисників , які  пропали безвісти .

       З  обласного  бюджету  було  виділено - 245 100,00 грн. одноразової  грошової  допомоги  на  встановлення  пам’ятних  знаків  на  могилах  загиблих  Захисників  України.

              Особи  з  інвалідністю  1-2-3  групи  внаслідок  війни  з  числа  осіб,  які  брали  участь в  захисті  України  отримали -   25 000,00  грн.  на  реабілітацію.

       В  загальному  за  2023  рік з  обласного  бюджету  було  спрямовано  жителям   громади - 877 428,86 грн.                                                                                      

Також спеціалістами відділу ведеться поточна робота, а саме: складання звітності, оформлення запитів до установ та організацій з питань, що належать до компетенції відділу. Відділ здійснює перевірку електронних справ ПК «Соціальна громада». Працівники  відділу соцзахисту  Добромильської  міської  ради перші в нашому  районі успішно  пройшли  навчання  та  почали  працювати  в  новій  електронній програмі Міністерства соціальної політики ЄІССС- Єдина інформаційна система  соціальної  сфери. В  травні  місяці 2023  року  двоє  спеціалістів  отримали  сертифікати підвищення  кваліфікації  в Дрогобицькому ДПУ, також пройшли національні тести з цифрової  грамотності , працівники    проходять тренінги  та беруть участь  в нарадах  та  семінарах Мінсоцполітики.

 

 

Освітня галузь

 

У 2022-2023 навчальному році діяльність відділу освіти була спрямована на здійснення державної політики в галузі освіти, впорядкування  кількісних і якісних параметрів мережі закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти, створення належних умов для їх функціонування й розвитку, удосконалення змісту освітнього процесу, впровадження нових освітніх технологій, розвиток здібностей дітей і підлітків, підвищення престижу професії вчителя, безпечне освітнє середовище для здобувачів освіти та освітян.

Сучасний етап розвитку освіти – системна трансформація галузі, головною метою якої є висока якість освіти на всіх рівнях: від непідробленого зацікавлення в навчанні початківців – до формування життєво необхідних компетентностей здобувачів освіти закладів загальної середньої школи й успішної їх самореалізації.

Реформування освітньої галузі – це відповідь на суспільний запит, адже саме освіта забезпечує якість людського капіталу, який є основою економічного розвитку країни. Упродовж 2022-2023 навчального року Міністерством освіти і науки України було продовжено стратегічний курс на реформування усіх сфер освіти. Зокрема, запущена трансформація мережі закладів загальної середньої освіти, продовжено реформу Нової української школи базової освіти.

Освітня галузь Добромильщини –  динамічна система, яка постійно розвивається, удосконалюється для забезпечення права кожного на якісну освіту: вихованці дошкільної освіти отримують знання, що максимально відповідають їх потребам; перед здобувачами освіти закладів загальної середньої освіти – цілий світ новітніх інформаційних форматів; нові освітні можливості й умови – для дітей з особливими потребами; престижність, самореалізація, конкурентоспроможність – для здобувачів освіти випускних класів.

 

 

 

Заклади загальної середньої освіти: філософія змін

 

У 2022-2023 навчальному році Добромильськійгромаді освітню діяльність здійснювали  12 закладів загальної середньої  освіти ( ОЗНЗ ЗСШ  І-ІІІ ст. м. Добромиль, ЗЗСО І – ІІІ ст. смт. Нижанковичі, ЗЗСО І – ІІІ ст. с. Нове Місто, ЗЗСО І – ІІІ ст. ім. о. І. Могильницького с. Міженець, ЗЗСО І – ІІ ст. с. Болозів, ЗЗСО І – ІІ ст. с. Боневичі, ЗЗСО І – ІІ ст. с. Чижки, ЗЗСО І – ІІ ст. с. Тернава, ЗЗСО І – ІІ ст. с. Солянуватка, ЗЗСО І – ІІ ст. с. П'ятниця, ЗЗСО І ст. с. Конів, ЗЗСО І ст. с. Боршевичі)  та   3 філії (ФОЗНЗ І ст. с. Губичі, ФОЗНЗ І ст. с. Передільниця, ФОЗНЗ І ст. с. Мігово).

Усього у закладах загальної середньої освіти  функціонувало 111 класів, в яких навчалося 1512 учнів, з них 64 – внутрішньо переміщені особи. Середній показник наповнюваності класів закладів загальної середньої освіти громади становив 13,6.

У зв’язку з збройною агресією російської федерації  проти України, освітній процес у закладах освіти протягом навчального року здійснювався за змішаною (очно-дистанційною) формою навчання.

Враховуючи демографічну ситуацію, з метою ефективного використання творчого потенціалу педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, раціонального використання навчально-методичної та матеріальної баз, їх зміцнення та модернізації відділом освіти здійснено аналіз наявної мережі закладів загальної середньої освіти на території Добромильської міської ради, складені проекти мережі на період до 2027 року, де враховані демографічні прогнози розвитку, а також сплановані заходи щодо оптимізації мережі закладів освіти на території Добромильськоїміської ради.

Початкова освіта – це перший рівень повної загальної середньої освіти, який відповідає першому рівню Національної рамки кваліфікацій.

Метою початкової освіти є всебічний розвиток дитини, її талантів, здібностей, компетентностей та наскрізних умінь відповідно до вікових та індивідуальних психофізіологічних особливостей і потреб, формування цінностей та розвиток самостійності, творчості, допитливості, що забезпечують її готовність до життя в демократичному й інформаційному суспільстві, продовження навчання в основній школі.

У 2022-2023 навчальному році у закладах загальної середньої освіти навчалося 597 учнів 1-4 класів. Всього 1-4 класів – 50, середня наповнюваність - 12.Освітнійпроцес у початковій школі забезпечує 68 учителів.

У 2022-2023 навчальному році у закладах загальної середньої освіти навчалося 915 здобувачі освіти 5-11 класів. Всього 5-11 класів – 61, середня наповнюваність – 13,6.Освітній процес у базовій та повній загальній середній освіті забезпечує 201 педагогічний працівник.

Організація освітньої діяльності у 1-4-х класах закладів загальної середньої освіти у 2022-2023 навчальному році здійснювалась відповідно до законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Указу Президента України від 18.05.2019 № 286/2019 «Про стратегію національно-патріотичного виховання», Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року (схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня2016 р. № 988-р, зі змінами, внесеними згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів від 22.08.2018 № 592-р.), Державного стандарту початкової освіти,затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2018№ 87 (зі змінами, внесеними згідно з Постановами Кабінету Міністрів України від 24.07.2019     № 688, від 30.09.2020 № 898), Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти (затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.09.2020 № 2205).

Виконання вимог зазначених державних стандартів є обов’язковим для всіх закладів загальної середньої освіти. Основним документом, що забезпечує досягнення учнями визначених відповідним Державним стандартом загальної середньої освіти результатівнавчання є освітня програма закладу загальної середньої освіти.

Заклади освіти використовують типові освітні програми.

Повноцінність початкової освіти забезпечується реалізацією як інваріативної, так і варіативної складових. Тільки органічне поєднання інваріантної та варіативної складових сприятиме розвитку особистісного досвіду учнів, їх творчої активності, формуванню ціннісного ставлення до дійсності.

Варіативність змісту початкової освіти реалізується також через запровадження в навчальних програмах резервного часу, що створює простір для задоволення освітніх потреб учнів, вирівнювання їхніх досягнень, розвитку наскрізних умінь тощо.

Аналізуючи роботу закладів освіти слід відмітити, що здобувачі освіти беруть активну участь в різноманітних конкурсах, олімпіадах, проєктах, фестивалях художньої самодіяльності, спортивних змаганнях тощо.

Останнім часом спостерігається активність здобувачів освіти у різноманітних культурно-освітніх ініціативах. Діти із задоволенням долучаються до онлайн-конкурсів, інтернет-олімпіад, інтернет-конкурсів, дистанційних проєктів, цікавих марафонів, незвичайних флешмобів, конкурсів медіатворчості, відео-конференцій, благодійних аукціонів тощо. Багато заходів допускають «заочну» та «дистанційну» форму участі, змінились і формати проведення. Сучасні учні вправно шукають інформацію в медіапросторі, швидко її опрацьовують та створюють інформаційні моделі, проєкти, ведуть власні сторінки, блоги.

Сучасні діти чимало свого часу проводять онлайн. Гаджети стали невід'ємною частиною їх життя – і це реальність сьогодення.

На всіх етапах розвитку школи головним завданням було й залишається підвищення професійної майстерності педагогів. Удосконалення професійної майстерності учителя є головною умовою його успішної, творчої праці.

Нова українська школа потребує нового вчителя, нових поглядів, нових підходів, нових звершень.

В умовах карантину, воєнного стану педагоги опанували сучасні онлайн-інструменти для дистанційного навчання, активно використовували знання на практиці, а також питання розробки онлайн уроків в умовах дистанційного навчання, зокрема з використанням нових сервісів Duo, Meet, ZOOM, Classroom, Jamboard.

Вчителі початкових класів працювали над вирішенням проблеми «Впровадження та реалізація компетентнісного підходу до навчання молодших школярів як умова забезпечення якісної початкової освіти». Упроваджуючи та реалізуючи комплексний підхід у освітній процес початкової школи, учителі спрямовують свою діяльність на вирішення таких проблемних завдань:

  • забезпечення реалізації нового Державного стандарту початкової загальної освіти та нових освітніх програм;
  • реалізація завдань наступності та перспективності між дошкільною та початковою освітою;
  • створення сприятливого середовища для розвитку пізнавальних інтересів кожного учня та творчої атмосфери на уроці та в позаурочний час;
  • оволодіння молодшими школярами ключовими компетентностями, які передбачають їх особистісно - соціальний та інтелектуальний розвиток;
  • пошук оптимальних шляхів підвищення ефективності уроку;
  • активне використання в освітньому процесі інтерактивних та інформаційно – комунікативних технологій як засобу розвитку творчого мислення молодших школярів;
  • використання системного підходу до організації роботи із здібними та обдарованими учнями, через залучення їх до участі у конкурсах, змаганнях, проєктах;
  • поширення здоров’язбережувальних технологій в освітньому процесі;
  • зміцнення навчально-матеріальної бази кабінетів початкових класів, поповнення їх наочними посібниками, роздатковим матеріалом.

Свою діяльність вчителі спрямовували на пошук наукових новинок, на створення творчої атмосфери, модернізацію форм, методів та засобів навчання і виховання дітей, а головне - на реалізацію принципу рівноправного діалогу між учителем та учнем.Це сприяє активізації творчого потенціалу педагога, підвищенню професійного та методичного рівня сучасного вчителя, формуванню педагога-новатора, спонукає до самоосвіти.

Будуючи виховну систему закладу освіти, педагоги керуються основними нормативними документами Уряду, МОН України, державними, комплексними, обласними та міськими програмами.

Виходячи з цього, вчителі працюють над вдосконаленням виховного процесу й виконанням таких завдань:

  • опанування змістом виховання, його формами й методами, що ґрунтуються на урахуванні вікових, індивідуально-психологічних особливостей учнів, а також конкретних можливостей та специфіки закладу
  • посилення гуманітарної спрямованості виховного процесу
  • створення умов для участі батьків у виховному процесі.

Педагогічні працівники значну увагу приділяють виховній роботі, спрямовуючи її на розвиток естетичних смаків, творчих здібностей дітей, виховання національної свідомості в своїх учнів, залучаючи їх до скарбів народної творчості, традицій і звичаїв.

З метою реалізації проблеми «Виховання національної свідомості в здобувачів освіти» учителі працюють над удосконаленням нових форм роботи, пошуком нових систем виховання, використовують різні форми взаємодії школи й сім’ї. Так, на базі закладів загальної середньої освіти протягом навчального року проходили заходи:«День Вишиванки», «День Гідності та Свободи», «День Соборності», «Шевченківські читання», «День Європи», «Посвята в козачата», «З Україною у серці», «Українці – здорова і спортивна нація», «Тато, мама, я – спортивна сім’я», марафон пам’яті «Пам’ятаємо. Шануємо. Діємо» тощо…

Результати засвідчують, що з кожним роком зростає активність дітей до участі у різного роду конкурсах, де вони показують хороші результати і отримують дипломи різного ступеня. Це свідчення того, що наші вчителі на правильному шляху: школа розвиває допитливість дітей, їх пізнавальну активність, формує всебічно розвинену особистість школяра.

Проаналізувавши результативність усіх форм роботи, враховуючи те, що продовжується реалізація нового Державного стандарту базової загальної освіти перед педагогами постають завдання:

  • формувати необхідні для успішної самореалізації в суспільстві ключові і предметні компетентності;
  • орієнтувати освітній процес на потреби учня в освітньому процесі, дитиноцентризм;
  • ініціювати нову, глибшу залученість родини до побудови освітньої траєкторії дитини, педагогіку, що ґрунтується на партнерстві між учнем, вчителем і батьками;
  • спрямувати навчання, виховання і розвиток на формування загальнолюдських цінностей особистості, зокрема морально-етичних та соціально-політичних;
  • створити умови для різнобічного розвитку особистості дитини відповідно до її вікових та індивідуальних психо-фізіологічних особливостей;
  • акцентувати увагу на розвитку необхідних життєвих і соціальних навичок, що забезпечують її готовність до продовження навчання в старшій школі;
  • наголошувати на необхідності оволодіння учнями способами навчальної діяльності, що дає змогу добре засвоїти новий зміст і набути компетентності для життя та набути досвід взаємодії з іншими людьми;
  • пропагувати здоровий спосіб життя, здорове харчування для покращення фізичного та психологічного здоров'я дітей;
  • приділяти увагу дітям, які потребують особливого психолого-педагогічного супроводу, співпрацювати з фахівцями інклюзивної, медичної, соціальної, логопедичної служб;
  • розвивати творчий потенціал школярів через раціональне використання годин варіативної складової навчального плану для успішної самореалізації учня як особистості, громадянина;
  • використовувати, поглиблювати, вдосконалювати різнобічні досягнення дошкільного періоду;
  • відстежувати сучасні тенденції та методики, працювати над упровадженням нових форм роботи, пошуком нових систем виховання, використовуючи різні види педагогіки партнерства;
  • розвивати та вдосконалювати рівень професійних навичок, використовувати академічну свободу, самостійно обирати методи, стратегії, способи і засоби навчання, вивчати передовий педагогічний досвід, поширювати методичні та дидактичні матеріали.

Пандемія та введення воєнного стану в Україні змінили освітній процес — уроки з класів перейшли в ZOOM-конференції. Тому всі ініціативи, які відділу освіти вдалося реалізувати у 2022-2023 навчальному році, були направлені на організацію належного освітньогопроцесу в даних умовах.

На початку 2023-2024навчальногорокупридбанообладнання для навчальних кабінетів природничо математичного напрямку Нової української школи для 5-6 класів на суму 173460,00 грн.(кошти обласного бюджету та співфінансування місцевого бюджету). Придбано обладнання для харчоблоку за благодійні внески ЮНІСЕФУ в сумі 73140,00 грн. Обладнано кабінет Захисту України в ОЗНЗ ЗСШ І – ІІІ ст. м. Добромиль  на суму 480770,00 грн.  (кошти обласного бюджету та співфінансування місцевого бюджету).

Завдяки наявному новому обладнанню матеріально-технічна база даних кабінетів перейшла на сучасний рівень,  що дало можливість створити інноваційне середовище, в якому учні отримують навички та вміння самостійно здобувати знання, можуть їх застосовувати у практичній діяльності.

До банку даних обдарованої учнівської молоді закладів загальної середньої освіти на території Добромильської міської ради  у 2022-2023 навчальному році ввійшли 80 учні із 6 закладів загальної середньої освіти. Це учні, які  особливо відзначилися в навчальній, науково-дослідницькій, творчій, спортивній, громадській діяльності. Із них:

  • переможці І етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад – 80;
  • переможці ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад – 17;
  • переможці ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад – 3;
  • переможці спортивних змагань – 33.

Виховання - цілеспрямоване керування процесом розвитку особистості, соціально організована діяльність з формування й розвитку свідомості й самосвідомості дитини, формування моральної позиції та її закріплення в поводженні. Зміст виховання вибудовується на основі базових духовних цінностей моралі, що включає в себе чесність, справедливість, людяність.

Школа зобов'язана створювати умови для розвитку і самореалізації кожної особистості як громадянина України.

У основу планування виховної роботи покладено духовний розвиток особистості, шанобливе ставлення до національно-культурних традицій, оволодіння народною мораллю, етикою, культурою, правами і обов’язками громадянина України. Протягом 2022-2023 навчального року виховна робота школи проводилася за  напрямками: громадянське, національно-патріотичне, трудове, художньо-естетичне, моральне, екологічне виховання, формування здорового способу життя, превентивне виховання, сприяння творчому розвитку особистості. Робота планувалась та проводилась з урахуванням виховних  планів роботи класних керівників. У школах присутні куточки державної символіки, де учні мають змогу ознайомитися з державними символами України — Гербом, Прапором, Гімном. В 5-11 класах працюють досвідчені класні керівники, які приділяють належну увагу питанням національно-патріотичного виховання учнів.

Завдання на 2022-2023 навчальний рік:

  • Актуалізація педагогічних зусиль на впровадження основних ідей, зазначених у «Основних орієнтирах виховання учнів», та створення методичного супроводу цієї діяльності.
  • Удосконалення навчально-виховної роботи з національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді.
  • Активізація співпраці педагогічних колективів з органами учнівського та батьківського самоврядування щодо формування в дітей та учнівської молоді духовності, моральної культури, толерантної поведінки, уміння жити в громадянському суспільстві.
  • Вивчення, узагальнення та популяризація кращого досвіду патріотичного виховання дітей та учнівської молоді, висвітлення у ЗМІ, на офіційних веб-сайтах.
  • Профілактика злочинності та правопорушень серед неповнолітніх у закладах загальної середньої освіти.
  • Ужиття заходів щодо подальшої співпраці батьківської, учнівської та педагогічної громадськості у вирішенні спільних проблем.
  • Вжити додаткових заходів щодо недопущення зростання кількості нещасних випадків під час освітнього процесу, покращення роботи з профілактики травматизму серед здобувачів освіти, забезпечивши належний контроль за виконанням вимог нормативних документів з питань безпеки життєдіяльності.

 

Корекційна та інклюзивна освіта

Національною радою реформ  інклюзивне навчання визнано одним із основних чинників реформування системи освіти в Україні. У 2009 році, після ратифікації Україною Конвенції ООН про права дітей з інвалідністю, в закладах освіти розпочався активний процес організації навчання дітей з особливими освітніми потребами. Впровадження  міжнародних підходів  до навчання дітей з особливими освітніми потребами,   базується на засадах створення рівних можливостей та доступу до якісної освіти. Виконання цих завдань безпосередньо залежить від ефективності діяльності інклюзивно-ресурсних центрів . Порядок утворення, основні засади діяльності, а також правовий статус ІРЦ регламентовано Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсний центр» від 12.07.2017 р. № 545 та Постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 р. № 617 «Деякі питання створення ресурсних центрів підтримки інклюзивної освіти та інклюзивно-ресурсних центрів». Шлях до якісної організації інклюзивного навчання в закладах освіти передбачає  низку обов’язкових кроків, які необхідно реалізувати. Зокрема, для встановлення категорії особливих освітніх потреб дитина має пройти комплексне психолого-педагогічне обстеження в ІРЦ (КО розвитку дитини). Результати такого обстеження зорієнтовують фахівців інклюзивно-ресурсного центру (практичного психолога, вчителя-логопеда, вчителя-дефектолога, вчителя-реабілітолога) на визначення оптимальної для дитини освітньої траєкторії. Рекомендації щодо організації індивідуального освітнього маршруту для дитини в подальшому стануть в нагоді для команди психолого-педагогічного супроводу дитини в навчальному закладі.

В 4 закладах освіти на території Добромильської міської ради створено 4 інклюзивні групи для 6 вихованців та 4 інклюзивних класів для 4 учнів з особливими освітніми потребами. Працює 4 асистенти вчителів і 6 асистентів вихователів. З метою забезпечення ефективності освітнього процесу дітей з ООП, які здобувають освіту в умовах інклюзивного навчання  створені команди психолого-педагогічного супроводу дітей в кожному закладі освіти з інклюзивною формою навчання.  

Дошкільна освіта: цікава, якісна, доступна

 

На території Добромильської територіальної  громади  протягом 2022-2023 навчального року  функціонували4 заклади дошкільної освіти:заклад дошкільної освіти «Казка» м. Добромиль, в якому налічувалося 6 груп (з них 2 інклюзивні) та здобувало освіту 118 вихованців; заклад дошкільної освіти «Колосок» смт. Нижанковичі, в якому налічувалося 3 групи (з них 2інклюзивні) та здобувало освіту 45 вихованців, заклад дошкільної освіти «Веселка» с. Міженець, в якому налічувалося 2 групи та здобувало освіту 38 вихованців, заклад дошкільної освіти «Струмочок» с. Нове Місто, в якому налічувалося 1 група та здобувало освіту 22 вихованців, а також 6короткотривалих груп при закладах загальної середньої освіти та здобувало освіту 59 вихованців. Загалом  дошкільну освіту здобувало 282   вихованців, з них – 12  внутрішньо переміщені особи.

Законом України від 06.07.2010 «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу» передбачено обов’язковість дошкільної освіти дітей старшого дошкільного віку. Існуюча мережа закладів дошкільної освіти в громаді задовольняє конституційне право громадян на дошкільну освіту в різних формах. Діти 5-ирічного віку на 100% охоплені дошкільною освітою. 

Освітній процес у закладах дошкільної освіти на території Добромильської міської ради здійснюється українською мовою за програмою виховання і навчання дітей від двох до семи років «Дитина», програмою розвитку дітей середнього та старшого дошкільного віку «Українське дошкілля» , згідно вимог нової редакції «Базового компонента дошкільної освіти» та парціальних програм: «Радість творчості», «Про себе треба знати, про себе треба дбати» (програма з основ здоров'я та безпеки життєдіяльності дітей дошкільного віку), «Скарбниця моралі», «Казкова фізкультура», «Духовно-моральне виховання дітей дошкільного віку на християнських цінностях» «Стежки у всесвіт» (програм з організації театралізованої діяльності в дошкільному навчальному закладі), «Зерна любові», «Англійська мова для дітей дошкільного віку», «Україна – моя Батьківщина», «Моя країна Україна», (програма з формування національно-патріотичного виховання), «Безмежний світ гри з LEGO».(програма з формування основ комп’ютерної грамотності у дітей старшого дошкільного віку).

Активно впроваджуються в освітній процес інноваційні технології та методики розвитку, виховання та навчання дітей: Марії Монтессорі, коректурні таблиці (авт. Гавриш Н., Безсонова О.),технологія розвитку творчої особистості Г.Альтшуллера, педагогічна спадщина В.Сухомлинського;С.Русової, система музичного виховання К.Орфа, система розвивальних ігор Нікітіних, «Барвиста радість» Л.Шульги, «Лялька-персона», «Радість розвитку» Т.Піроженко, технологія ФОМ (формування обраного мислення), технологія фізичного виховання М.Єфименка, оздоровчо-корекційна гімнастика «Богатир» (авт.Корж Ю.М.), музейна педагогіка, методика навчання розповідання за серією сюжетних картин (авт. Богуш А., Гавриш Н.); оздоровчі технології: кольоротерапія, дихальна гімнастика, пальчикові вправи, самомасаж, точковий масаж, сендплей.

Не втратили своєї актуальності акції, тематичні дні та тижні, свята та розваги економічного змісту, які традиційно щороку проводяться у закладах дошкільної освіти.

Під час воєнного стану педагоги проводили заняття «Дошкільнятам  - освіту для сталого розвитку» на платформі ZOOM.

Вихователі закладу постійно співпрацювали з батьками надаючи консультації, поради  щодо формування у дошкільнят навичок економічно, соціально-доцільної поведінки у контексті освіти для сталого розвитку.

Професійний розвиток педагогічних працівників

У серпні 2023 року видано наказ на створення професійних спільнот педагогічних працівників, загальна кількість яких у громаді  – 14.

На початку 2023-2024 навчального року  діяльність професійних спільнот працює відповідно до Положення про професійні спільноти педагогічних працівників закладів освіти Добромильськоїтериторіальної громади у різних формах: очній, дистанційній.

На виконання програми «Обдарована дитина» педагогічними спільнотами здійснено організаційно-методичний супровід обласних, Всеукраїнських та міжнародних олімпіад та конкурсів учнівської творчості.

 

Добромильська школа мистецтв

 

У Добромильській школі мистецтв працює 18 викладачів (8 викладачів вищої категорії, 3 викладачі першої категорії, 9 молодих спеціалістів). 

 Учні навчаються грі на фортепіано, гітарі, баяні, сопілці, акордеоні, цимбалах, саксафоні, кларнеті, бандурі, скрипці, сольному співу, хореографії, художнього мистецтва, тетрального мистецтва. Школа працює за схваленим педагогічною радою річним планом роботи. Добромильськашкола мистецтв провадить свою діяльність за  музичним напрямом позашкільної освіти сфери культури, що забезпечує набуття здобувачами спеціальних музичних виконавських компетентностей у процесі активної музичної діяльності.

Школа організовує освітній процес за освітніми програмами  «Наскрізна освітня програма» з напрямку «Музичне мистецтво», «Образотворче мистецтво» елементарного підрівня початкової мистецької освіти (строк навчання 4 роки), та програмами «Образотворче мистецтво», «Театральне мистецтво» середнього (базового) підрівня початкової мистецької освіти за початковим професійним спрямуванням (строк навчання 5 років) та освітньою програмою «Початкової спеціалізованої мистецької освіти» загального мистецького спрямування (строк навчання 3 роки з можливістю продовження строку до 4-5 років).

Основним видом діяльності школи є освітня і музична та художня діяльність, яка включає організацію, забезпечення та реалізацію мистецько-освітнього процесу з метою формування у здобувачів початкової мистецької освіти компетентностей, передбачених освітньою програмою. Як позашкільний заклад освіти сфери культури школа також є середовищем для розвитку творчого мистецького потенціалу громадян, їх художньо-естетичного розвитку.

Серед основних функцій школи   єднання мистецької освіти, формування потреб громадян у якісному культурному та мистецькому продукті,здобутті додаткових компетентностей у сфері культури, мистецтва, пробудження їх інтересу до творчості, спілкування з мистецтвом, мистецьких практик; пошук та підтримка обдарованих і талановитих дітей з раннього віку, розвиток їх мистецьких здібностей, а також здійснення творчої мистецької, інформаційної, методичної, організаційної роботи.

Для впровадження  в освітній процес освітніх програм  та забезпечення основних функцій школи клас теоретичних дисциплін забезпечений матеріально-технічним обладнанням оновлений закуплено матеріально-технічну базу на суму 399898,00 грн. кошти обласного та місцевих бюджетів: меблі, мультимедія, музичні інструменти. Протягом навчального року навчальний процес відбувався в очному та змішаному режимах (онлайн-уроки, відео та фото-звіти учнів).На даний час в школі навчається 150 учнів. Кожен викладач має власну робочу навчальну програму. Педагогічний колектив керується в своїй роботі планом роботи школи, затвердженим педагогічною радою школи. Враховуючи, що в школі навчаються учні з різними природними здібностями, викладачами приділяється велика увага диференційному підходу до вибору учнівського репертуару та форм і методів викладання.  В школі широко запроваджуються колективні форми музикування: хор, оркестр, ансамблі. Проведено ремонт системи електроопалення у школі мистецтв  в корпусі №1 на суму 554 754,00 грн. та в корпусі №2 на суму 343073,00 грн.

Одним із основних інститутів виховання й розвитку, що створює умови для реалізації дитиною власної освітньої траєкторії, сприяє індивідуальному розвитку особистості школяра, його талантів і нахилів у сучасному освітньому просторі є позашкільний заклад. Залучення дітей та юнацтва до участі в гуртках за напрямами позашкільної освіти є також дієвим засобом попередження злочинності та правопорушень серед учнівської молоді.

 

Розвиток фізичної культури та спорту

 

У всіх школах створені належні умови для забезпечення фізичного виховання і розвитку масового спорту серед учнівської молоді.

З метою забезпечення підтримки розвитку фізичної культури та спорту у Добромильській громаді затверджена «Програма розвитку фізичної культури і спорту  на 2023 рік».

За кошти місцевого бюджету у 2023роцібулопридбаноспортивнийінвентар,  а саме: футбольні та баскетбольні м’ячі, шахи, шашки, круги, кеглі, скакалки, тенісні ракетки, сітки тощо на суму 98000,00 грн..

 

Перевезення  здобувачів освіти

 

Організація регулярного безоплатного перевезення учнів та педагогів до н закладів освіти і додому є складовою забезпечення освітнього процесу в закладах освіти.

У 2022-2023 н.р. за межею пішохідної доступності проживали 491учні. Усі вони користуються безкоштовними послугами перевезення, яке здійснюється вісьма шкільними автобусами. Загальна протяжність маршрутів 484 км.

У2022-2023навчальному році було придбано два шкільних автобуси на загальну суму 4799976,00 грн. за програмою співфінансування 70 / 30відповідно до Державної цільової програми «Шкільний автобус».

Підвезення учасників освітнього процесу до місць навчання та у зворотному напрямку здійснюється шкільними автобусами, які регулярно проходять технічні огляди. Підвезення здобувачів освіти здійснюється виключно за  встановленими та затвердженими  маршрутами,  посадка та висадка учнів відбувається лише у визначених місцях з дотриманням усіх необхідних вимог безпеки та правил дорожнього руху. У кожному шкільному автобусі присутній відповідальний, який супроводжує дітей до місць навчання та у зворотному напрямку.

Організація харчування

 

Харчування здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти в 2022-2023 навчальному році не проводилося.

Закладів дошкільної освіти здійснюється відповідно до програми «Шкільне харчування» на 2022-2023 роки.

 

Заклади галузі культури

На території громади протягом року працювало 30 Народних домів; 16 бібліотек; 1 школа мистецтв.

Уся творча діяльність в закладах культури була направлена на створення умов для самодіяльної творчості, формування громадської думки, духовного розвитку, задоволення культурних потреб і організації відпочинку населення.

Протягом року, у всіх клубних установах проводились заходи згідно робочих планів. Відбулися заходи на яких збирались кошти для забезпечення комплексної підтримки сил оборони. ЗСУ захищають нас кожного дня, таким чином маєте можливість долучитися до боротьби України із загарбником, і допомогти відновити мир в Україні.

Проведено капітальний ремонт в НД м. Добромиль на суму 712 740,00 грн. Капітальний ремонт НД с. Міженець на суму – 770 506,00 грн.

 

Фінансування

 

Бюджет на 2023 рік – 99 027 900,00 грн. Дефіцит на заробітну плату педагогічним працівникам складав – 12 200 000,00 грн. Протягом року коштами місцевого бюджету дефіцит закрито.

Для забезпечення функціонування галузі освіти, культури, спорту та туризму у місцевому бюджеті  на 2023рікбуловитрачено кошторисних призначень загального фонду та спеціального фонду на 2023 рік, а саме:

На заробітну плату:85809874,24 грн. з них освітня субвенція 38042400,00 грн.

На  енергоносії :5850531, 95 грн.

На харчування у ЗДО:1 308 568,68 грн.

На паливно-мастильні матеріали та ремонт шкільних автобусів: 1 568 617,69 грн.

На поточні ремонти:135 940,40 грн.

Очевидно, що забезпечення стабільної роботи галузі освіти, культури і спорту та туризму та здійснення реальних кроків щодо їх модернізації  стало можливим завдяки скоординованим зусиллям відділу освіти, культури, спорту та туризму і міської ради за підтримки місцевих депутатів, спонсорів, меценатів. 

 

Медичне обслуговування населення

 

Впродовж 2023 року з місцевого бюджету забезпечувались  видатки на програми медичного спрямування, зокрема це :

- Програма фінансування стоматологічної допомоги окремим категоріям населення 

- Програма  безкоштовного забезпечення медикаментами пільгових категорій населення - жителів  Добромильської міської ради - Програма надання грошової допомоги дітям з рідкісними захворюваннями

- Програма  безкоштовного забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів технічними засобами для використання в побутових умовах  

- Програма   підтримки неспроможних ФАПів;

- Програма Забезпечення виробами медичного призначення хворих  на цукровий діабет

- Програма транспортування хворих на ниркову недостатність.

З місцевого бюджету передбачені видатки на енергоносії по медичних закладах.

У 2023 році у діяльності КНП ДМР «Добромильська районна лікарня» керувалась рішенням сесії Добромильської міської ради «Про затвердження структури КНП ДМР «Добромильська районна лікарня». Дане рішення та зроблені кроки забезпечили оптимізацію видатків та належне надання медичних послуг населенню.

Виплата заробітної плати проводилась за рахунок коштів НСЗУ на підставі укладених угод. Станом на 31.12. 2023 року заробітна плата працівникам медичної сфери виплачена в повному обсязі, заборгованості немає.

               Процес оптимізації та переорієнтації закладів медичної сфери первинного рівня  буде продовжено в наступному 2024 році і передбачатиме створення на базі 4 АЗПСМ КНП  «Центр ПМСД Добромильської міської ради».

З метою покращення матеріально-технічної бази у рамках додатково оголошеного конкурсу Програми Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 спільно з польськими партнерами з гміни  Загуж придбано та передано реабілітаційне обладнання для КНП ДМР «Добромильська районна лікарня» на загальну суму 69,740 тис. євро. Српільно з польськими партнерами з Бещадського повіту в лікарню придбано та передано рентген апарат вартість 70,0 тис.євро.

Реалізовано проект   «Капітальний ремонт котельні та зовнішньої теплової мережі КНП Добромильської міської ради "Добромильська районна лікарня" за адресою: вул.Міцкевича,13 в м.Добромиль Самбірського району Львівської оласті» в сумі 3145,3 тис.грн.  ( за рахунок місцевого бюджету – 1892,3 тис.грн. та за рахунок обласного бюджету  - 1253,0 тис.грн.

У 2023 році вагомою є співпраця з урядовими організаціями з-за кордону,  спонсорами та меценатами. В результаті цієї співпраці в КНП ДМР «Добромильська районна лікарня» передано  автомобіль, хірургічний стіл, УЗД – апарат та багато іншого.

В цілому по галузі «Охорона здоров’ я» проведені видатки з місцевого бюджету по загальному фонду склали  в сумі 6703,1 тис.грн., і були  спрямовані   на виплату  заробітної плати з нарахуваннями персоналу ФАПів, оплату енергоносіїв, а також на місцеві програми., по спеціальному - 1892,3 тис.грн. і були спрямовані на капітальний ремонт котельні.

 

Напрямок діяльності: Розвиток громади (відповідає Стратегічній цілі 2 Економіка та інфраструктура – створення сприятливих умов для розвитку місцевої економіки)

 

Залучення інвестицій для розвитку Добромильської міської територіальної громади

 

У 2023 році відділ з залучення інвестицій та інвестиційного супроводу свою роботу зосереджував на таких напрямках :

  • Написання проектних заявок та їх подання, а також до програм та фондів що реалізовують МТД в Україні.
  • Виконання Стратегії, плану соціально-економічного та культурного розвитку та інших планувальних документів у сфері наданих повноважень
  • Моніторинг з реалізації проектів у громаді, складання та подання звітності  про хід реалізації проектів
  • Комунікація з питань обміну досвідом
  • Моніторинг обласних, державних конкурсів та грнатових програм
  • Листування з відповідними установами.

 

У 2023 році підготовлено та подано до участі в конкурсах та програмах :

 

  1. Обласний фонд охорони навколишнього природного середвища - 2 заявки
  2. Обласний конкурс департаменту культури, національностей та релігій ЛОВА – 1 заявка
  3. Міжнародна організація з міграції (МОМ) – 1 заявка
  4. Субвенція з державного ю.джету місцевич бюджетам на проектування, відновлення та будівництво, модернізацію обладання, ремонт об’єктів будівництва громадського призначення, що мають вплив на життєдіяльність населення – 1 заявка
  5. Проект «Енергоефективність громадських будівель за фінансування європейського інвестиційного банку» - 1 заявка
  6. МХП громаді Програма «Час діяти Україно» -3 заявки
  7. Міністерство розвитку та інтеграції громад : фонд ліквідації наслідків збройної агресії – 1 заявка
  8. Міністерство розвитку та інтеграції громад : Програма відновлення України – 1 заявка
  9. Обласний конкурс «розвиток медицини в територіальних громадах Львівської області- 1 заявка
  10. Проект МОМ «Адаптація приміщення міської Ратуші в м.Добромиль для функціонування    громадського центру  з метою задоволення потреб жителів громади та її подальшого розвитку -1 заявка
  11. Проект « Нове будівництво мереж водопостачання та каналізування у м.Добромиль» в рамках Програми ТКС Польща –Україна 2021-2027- 1 заявка

 

 

 

У 2023 році з підготовлених та поданих заявок реалізовано наступні проекти:

 

Проект «Будівництвло каналізаційно-очисних споруд в селі Міженець Старосамбірського району Львівської області» Коригування.

Залишкова вартість проекту 1684,0 тис. грн

Проект буде завершено у 2024 році.

 

Проект « Створення  сучасного кабінету музично-теоретичних дисциплін у Добромильській школі мистецтв»

Бюджет проекту 225,0 тис. грн.

Проект завершено.

Проект «Облаштування приміщення у міській Ратуші в м.Добромиль під функціонування громадського простору для задоволення потреб та всебічного гармонійного розвитку жителів громади та її подальшого розвитку»

Бюджет проекту 448,0 тис. грн.

Проект завершено.

 

Виготовлення  ПКД за проектом « Нове будівництво мереж водопостачання та каналізування у м.Добромиль»

Бюджет проекту 1200, 0 тис. грн. ( державний бюджет 825,0 тис. грн . місцевий бюджет 375,0 тис. грн)

Проект реалізовано – документацію виготовлено.

 

Проект «Капітальний ремонт  будівлі ЗЗСО І-ІІІ ст. по вул. Костюшко,24 в смт Нижанковичі Добромильської міської ради  Самбірського району Львівської області з впровадженням комплексної термомодернізації будівлі»

Бюджет проекту  38,0 млн. грн.

Пройшов технічну та експертну оцінку.

Реалізація проекту  у 2024 році.

 

У рамках співпраці з дитячим фоном ООН «UNICEF» у сфері освіти проведено капітальні ремонти дитячих вбиралень у ЗЗСО І-ІІІ ст. смт Нижанковичі, с.Міженець. Передано в начальні заклади спортивний інвентар.  У сфері ЖКГ придбано та передано обладання для проведення робіт по заміні мереж водопостачання на загальну суму 1 653 032 грн.

 

Відділ веде :

  • адміністрування сайту громади та фейсбук сторінки  міської ради;
  • адміністрування системи електронного ведення документації «Мегаполіс»
  • адміністрування платформи електронної демократії Е-ДЕМ

 

Відділом  організовано семінари і тренінги -6; стоврено презентації на різну тематику -5; створено анонси програм та заходів у громаді – 16;

В рамках співпраці з агенцією розвитку громад Бойківщини організовано фасилітаційну сесію з напрацювання місцевих ідей  (загалом напрацьовано 30 проектних ідей, відібрано 15 пріоритетних)

Організовано та провеедно конкурс учнівських парламентів  «Банк молодіжних ініціатив».

У співпраці з Програмою ПРООН «Посилення стійкості громад в регіонах України « при фінансуванні Уряду Великої Британії напрацьовано проект 2Бзпечна школа» для каталогу проектних пропозиційю

Опрацьовано вхідної інформації та підготовлено  93 листи -  відповіді.

 

 

 

Підвищення фінансової незалежності місцевого бюджету та

 ефективності використання бюджетних коштів

 

Основними завданнями фінансового відділу у 2023 році були :

1.           Організаційна та контрольно-економічна робота

- Здійснення загальної організації та      управління виконання  міського бюджету, координація діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету відповідно до вимог Бюджетного кодексу України.

-           Вдосконалення   запровадженого    у  2023 році  програмно-цільового  методу   складання  і   виконання      міського бюджету.Надання     консультацій,     методичної    допомоги     працівникам      бюджетних установ      з    питань      бюджетного законодавства, проведення нарад.

-           Підготовка     Плану     заходів    щодо складання проєкту міського бюджету територіальної громади на 2024р. затвердження    виконавчим     комітетом Добромильської міської ради

-           Проведено  перевірки:

*          Перевірки  правильності складання  та затвердження кошторису доходів і видатків на 2023 рік , головними розпорядниками коштів Добромильської міської ради

1. Спільна перевірка правильності складання  та затвердження кошторису доходів і видатків на 2023 рік ЗЗСО с.Нове Місто І-ІІІ ст.

2. Перевірка правильності складання  та затвердження кошторису доходів і видатків на 2023 рік Трудовий Архів Добромильськоїм.р.

3. Перевірка правильності складання  та затвердження кошторису доходів і видатків на 2023 рік ЗДО «Колосок»

4. Перевірка правильності складання  та затвердження кошторису доходів і видатків на 2023 рік Добромильської школи мистецтв.

*          Перевірки правильності нарахування та виплати заробітної плати головними розпорядниками коштів Добромильської міської ради

1. Правильність нарахування та виплати заробітної плати Центру надання соціальних послуг

2.         Виконання бюджетного процесу (порядок складання розгляду, затвердження та виконання бюджету)

-           Затверджено      та   надано     лімітні довідки     головним       розпорядникам      коштів   про  бюджетні  асигнування      для      прийняття складання   кошторисів    видатків,  планів    асигнувань та штатних розписів на 2023  рік

-           Складено   та  затверджено       розписи  доходів  і видатків міського  бюджету на    2023   рік.               Проведено оцінку відповідності        законодавству    бюджетних       запитів(29 одиниць), паспортів бюджетних програм (52 одиниці), проектів зведених    кошторисів     для   складання розпису   міського бюджету.

-           Проведено перевірку      звітів    про     виконання       паспортів        бюджетних         програм за 2022 рік (41 одиниця) , результативних          показників   та проведення оцінки  її ефективності.

-           Проведено перевірку   кошторисів    видатків,  планів      асигнувань та штатних розписів на 2023  рік

-           Проведено погодження паспортів бюджетних програм головних   розпорядників коштів на 2023 рік , паспортів     бюджетних       програм      із  внесеними змінами 

-           Складано та подано  до  Департаменту   фінансів    ЛОДА     зведення    планів    по   мережі,  штатах  і контингентах установ, що фінансуються з міського бюджету на 2023  рік  та  пояснювальної  записки      до нього

-           Приведення у  відповідність  до  змін  та доповнень      бюджетної        класифікації               доходи,     видатки,     кредитування       та  джерела        фінансування         міського  бюджету,     протягом   2023 року  здійснювався розподіл  та  перерозподіл  обсягів   субвенцій     і  дотацій    з   Державного  бюджету       України       та    обласного  бюджету,     інших    місцевих    бюджетів відповідно       до      змін,      внесених  законодавчими     актами, нормативними  урядовими  рішеннями,  розпорядженнями        та     рішеннями  обласної ради

-           Підготовлено  проектів рішень міської ради   з   питань   внесення   змін   до   бюджету (13 рішень сесій), проектів рішень виконавчого комітету міської ради(5 рішень) з питань внесення змін до   бюджету, розпоряджень  міського голови   щодо  внесення змін до  розпису   бюджету 

-           Проведено перевірку   правильності    складання,         затвердження  і внесення змін до  кошторисів, планів    асигнувань  загального фонду бюджету, планів спеціального фонду, планів використання бюджетних коштів, помісячних планів використання бюджетних коштів та складання зведення показників спеціального фонду кошторису  на  2023 рік   головними    розпорядниками       коштів      міського       бюджету       

-           здійснено розподіл    отриманих     з   державного    бюджету    субвенцій    та  субвенцій    з     місцевих   бюджетів    іншим    місцевим   бюджетам

-           Складено    офіційних    висновків   про      перевиконання    дохідної   частини    загального   фонду      бюджету міського бюджету    для  прийняття   рішення   про внесення змін ( 3 висновки)

-           Проведено фінансування    видатків    всіх  галузей       міського  бюджету    згідно  помісячного      розпису    по    кодах    програмної     і економічної   класифікації   на   підставі заяв головних розпорядників коштів та    подання до    УДКСУ   в Старосамбірському районі розпоряджень на          виділення     коштів      загального     і     спеціального фонду міського бюджету в загальній кількості 389 одиниць на суму 155479,4 тис. грн.,з них : видатки загального фонду – 134022,7 тис. грн., спеціального фонду – 21456,7 тис. грн..

-           Складано    та   подано    щомісячну     інформацію   з питань  стану  соціальних       виплат,  забезпеченості    коштами    по зарплаті, розрахунків   за  енергоносії,    планових    показників    по    доходах,   надходжень   доходів,  по  субвенціям  з   державного бюджету.Надання   бази  даних  по  системі  ІАС «Місцеві   бюджети»,   АІС    «Логіка»

-           Проведено щоденний аналіз    надходжень     до     бюджету   основних платежів, місцевих податків та    зборів  бюджету 

-           Проведено роботу    над    складанням     проекту     міського бюджету на 2024 рік:   розрахунок  прогнозу  міського  бюджету  на  2023  рік,  аналіз  обсягів  доходів  та       видатків    бюджету      міста     згідно    з    розрахунками       Мінфіну,       підготовка  відповідних     матеріалів     до    проекту  бюджету на 2024 рік; доведення   до  головних   розпорядників  коштів  прогнозних  обсягів  трансфертів на  плановий     рік  та   особливостей     їх   розрахунків (в одноденний термін з дня   їх отримання від МФУ);      проведення  звірки  вихідних  даних,  що  враховані     при    розрахунку       обсягів міжбюджетних трансфертів;

-  Здійснено     розрахунки      доходів    та  видатків до проекту міського бюджету     

-  Підготовлено      проект     розпорядження            міського    голови     «Про  формування      проекту   бюджету      міста  на   2024   рік»

- Розроблено  та  доведено  до  головних   розпорядників   інструкції   з   підготовки  бюджетних запитів

- Проведено  аналіз  бюджетних  запитів  на  2024  рік   , поданих     головними      розпорядниками бюджетних       коштів,    стосовно      його  відповідності    меті,  пріоритетності     та  ефективності  використання  бюджетних  коштів

-           Подано  проект  рішення  про  міський   бюджет     на  2024    рік,  пояснювальної     записки та матеріалів, що  додаються до      проекту     рішення     до    розгляду     та  затвердженню  на  пленарному  засідання  міської ради.

Головним завданням та пріоритетним напрямком виконання бюджету територіальної громади було наповнення його доходної частини. Бюджет територіальної громади на 2023 рік зі змінами та доповненнями, затверджений по доходах в сумі 160222,507тис.грн., по видатках в сумі 155479,393 грн. Обсяг доходів загального фонду бюджету визначено в сумі 146812,525тис.грн., з них міжбюджетних трансфертів 94595,417 тис. грн.; спеціального фонду бюджету – 13409,981 тис.грн ,з них міжбюджетних трансфертів – 6192,734тис.грн.

 План з урахуванням внесених змін по доходах загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) виконаний на 112,38 %, понад плану надійшло 5751,0тис. грн.; по доходах спеціального фонду (без урахування офіційних трансфертів) виконаний на 110,22%, понад плану надійшло 669,3тис.грн. Виходячи з обсягу отриманих доходів, видатки сільського бюджету Добромильської ТГ по загальному фонду за 2023 рік проведені в сумі 134022,734 тис.грн. виконання становить 94,18%, по спеціальному фонді   видатки проведені в сумі 21456,658 тис.грн.

Видаткова частина бюджету була збільшена за рахунок перевиконання дохідної частини бюджету  на 10359,925 тис.грн., та залишку коштів станом на 01.01.2023 року на  13189,065 тис.грн. Завдяки додатковому фінансовому ресурсу місцева влада мала можливість вирішувати нагальні потреби територіальної громади, забезпечити збалансованість бюджету громади. Структуру видатків склали видатки на утримання бюджетних установ, апарату виконавчого комітету та його структурних підрозділів, житлово-комунального господарства, реалізацію місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку сіл, соціальний захист та соціальне забезпечення населення громади, забезпечення діяльності місцевої пожежної охорони та інше.

Показники  економічного розвитку регіону.

 Показниками економічного розвитку Добромильської міської  територіальної громади є показник фактичного виконання дохідної частини міського бюджету, який станом на 01.01.2024 року році без врахування міжбюджетних трансфертів склав 112,38%.

  Найбільшими  платниками  податків та зборів до міського бюджету за підсумками 2023 року є:

1. З податку на доходи фізичних осіб

- Відділ освіти, молоді та спорту Добромильської міської ради – 6459,9 тис.грн.

- КНП «Добромильська районна лікарня»- 2773,4 тис.грн;

- ТДВ «Швейна фабрика» - 1459,9 тис.грн.

- ТОВ «Агро-Оптіма»- 1074,2 тис.грн.

- ДПТНЗ Нижанковицький професійний ліцей- 1239,2 тис.грн

2.  З  земельного податку з юридичних осіб

-   АТ «Укрзалізниця» -959,8 тис.грн

ТОВ «Карпатгазвидобування»-161,9 тис.грн

ДП  Ліси України     - 127,1 тис.грн

-   ПРАТ Львівобленерго – 119,1 тис.грн

3.     З орендної плати з юридичних осіб

- ТОВ Норбілк-Агрі -   812,4 тис.грн;

- ТОВ Агро -Оптіма –   752,2 тис.грн;

- ТОВ Агро ЛВ Лімітед -712,5 тис.грн;

- ТзОВ Чумак      - 424,9 тис.грн

- ТЗДВ «Добромиль деревообробний комбінат»-318,9 тис.грн

4.  З єдиного податку :

 -   ПП  РОМТЕХ ПРОЕКТ -243,9 тис.грн.

 -   КПМВУЖКГ Добромиль -103,6 тис.грн

  -  ТОВ  «Хава»т -85,1 тис.грн

5. З єдиного податку  фізичних  осіб;

-  Цісар В.Г      -   377,0 тис.грн

  -  Годяк В.В     -   362,4 тис.грн

  -  Кушка А.Ю   -   237,1 тис.грн

  -  Гик М.Є.        -  194,7 тис.грн

  -  Терлецький М.В.- 166,9 тис.грн

 

 

Реалізація політики у галузі будівництва, архітектури та земельних відносин

 

За період з 01.01.2023 року  по 31.12.2023 року на розгляд відділу архітектури,земельних відносин,екології  та управління комунальним майно надійшло та було опрацьовано   904 звернення від фізичних та   юридичних осіб. 

   В процесі опрацювання даних звернення були підготовлені та винесені на розгляд комісії по врегулюванні земельних відносин з подальшим винесенням на затвердження сесією слідуючі  проекти рішень :

 Розглянуто 305 звернень  про  затвердження технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для передачі у власність для обслуговування житлового будинку господарських будівель  і споруд на загальну площу -56,03 га;

  • Сесією Добромильської міської ради  винесено 284 рішення про надання дозволу на виготовлення технічної  документації  щодо встановлення меж земельної ділянки (паю) в натурі(на місцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ;
  • Прийнято 299 рішень  про затвердження технічних  документацій щодо встановлення меж земельної ділянки (паю)в натурі (на місцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею-299 га ;

  - виготовлені нові нормативні грошові оцінки  по с.П’ятниця, Рожеве, Передільниця, Підмостичі, Нижанковичі, Трушевичі.

- виготовлені  технічні паспорти ,право власності  на  будівлі  комунальної власності, зокрема - школа мистецтв м.Добромиль, автошкола, терапевтичне відділення міської лікарні, котельню;

 - підготовлено    документацію для передачі в оренду шляхом проведення аукціонів земель  сільськогосподарського призначення  на                  загальну площу 53,1151 га;

- підготовлено документацію та прийнято сесією Добромильської міської ради рішення про надання дозволів на проведення підготовки матеріалів для здійснення продажу земельних ділянок несільськогосподарського  призначення  шляхом проведення аукціонів. В результаті чого до бюджету міської  ради  надійшло коштів  в сумі  3647 178 ,17 грн. 

- виготовлено документацію та передано  на продаж шляхом проведення аукціону  нежитлову будівлю - автобусну станцію м.Добромиль та колишній дитячий садок в с.Міженець.

 Протягом 2023 року надішло 1 183 049,20 грн. від оренди  земельних ділянок  з фізичних осіб,з емельного податку з фізичних осіб в сумі 530 806, 65 грн., оренди землі з юридичних осіб   в сумі- 5 332 526,22 грн. та земельного податку з юридичних осіб  у сумі-1 747 738,00 грн.

З метою передачі в оренду юридичним  та  фізичним особам невитребуваних або належним чином неуспадкованих земельних часток паїв, які перебувають в управлінні  міської ради  ради:

- прийнято рішення  про надання дозволів на розробку технічних документацій із землеустрою загальною площею  61,6426 га.

Відділ здійснює повноваження щодо присвоєння в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва поштових адрес об’єктам будівництва та об’єктам комунального майна.Згідно рішень виконавчого комітету  внесено нових 19 адрес.

 Протягом 2023 року заключено 137 договорів оренди земельних ділянок з фізичними особами,89 договорів з юридичними особами та 65 договорів на  оренду не витребуваних  нерозподілених земельних часток(паїв).

             Видано протягом звітного року  148 довідок для  громадян  для           переоформлення спадщини  на земельні частки (паї).

   Відділом архітектури, земельних відносин, екології  та управління комунальним майном   ведеться робота  по підготовці матеріалів по виготовленні історико - архітектурного опорного плану м.Добромиль.

  Підготовлено відділом 43 викопіювання та ситуаційних схем з чергових карт, генеральних планів  території Добромильської міської ради.

З метою наповнення місцевого бюджету на недопущення втрат коштів ,що надходять у вигляді земельного податку та орендної плати,проведена робота,пов’язана з оновленням та звірянням списків фізичних та юридичних осіб,що мають  у власності чи користуванні земельні ділянки на території Добромильської міської ради.Також постійно ведеться робота по приведенню договорів оренди у відповідність до вимог чинного законодавства.

Ведуться роботи щодо виготовлення правовстановлюючих документів (формування та присвоєння кадастрових номерів) на земельні ділянки на яких розміщені об’єкти нерухомого майна комунальної власності.

 Відповідно до вимог чинного законодавства, відділом надаються щомісячні, щоквартальні та річні звіти.

Здійснюються виїзди на місцевість з метою врегулювання земельних спорів та скарг.

 

 

Напрямок діяльності: Розвиток громади (відповідає  Стратегічній цілі 3  Екологія та охорона довкілля – збереження та популяризація природної спадщини району для підвищення якості життя)

 

Розвиток житлово-комунального господарства та інфраструктури

 

Проблемні питання, які потребують щвидкого реагування у сфері ЖКГ вирішуються на засіданнях виконкомів.

З метою належного утримання  комунального господарства рішенням сесії міської ради  у 2023 році затверджено Програми у сфері житлово-комунального господарства, зокрема :

  • Розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою міста Добромиль, селища Нижанковичі та сіл які увійшли  до складу Добромильської міської ради на 2023 рік»;
  • «Відшкодування різниці між розміром ціни (тарифу) на житлово-комунальні послуги та розміром економічно-обгрунтованих витрат на їх виробництво (надання) для населення м. Добромиль на 2023рік»;

 

Проведено роботи з благоустрою на пл.Ринок в м.Добромиль, ремонтні роботи містка по вул. Замкова.

В рамках співпраці з UNICEF розпочато проект з заміни водопровідної мережі по вул. Галицька в м.Добромиль (організація придбає та передасть на баланс КП МВУЖКГ обладнання для проведення заміни водопроводу).

Продовжено роботи в рамках проекту «Будівництво каналізаційно-очисних споруд в .Міженець Старосамбірського району Львівської області» Коригування . Роботи планується завершити у 2024 році.

Розроблено тариф на водовідведення у м.Добромиль. Тривали завершальні роботи по введенню очисних споруд у м.Добромиль  в експлуатацію.

 

Підвищення рівня безпеки життя громадян. Цивільний захист та техногенна безпека.

 

 

За рахунок коштів місцевого бюджету прийнято ряд програм, які покликані забезпечити  належний  рівень безпеки в громаді.

Це, зокрема :

  • Програма матеріальної підтримки  відділення №1 Самбірського районного відділу поліції ГУНП у Л/о на 2023 рік (придбано паливно-мастильні матеріали на суму 48,936 тис. грн)
  • Програма фінансування 8 Державно-пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС у Л/о (Придбано обладнання для встановлення системи відеонагляду  та придбано металопластикові вікна та двері на суму 149,245 тис. грн.)
  • Програма (ПОГ) Самбірського РВП ГУНП у Львівській області з забезпечення матеріально-технічної бази,покращення охорони публічного порядку та безпеки на території Добромильської міської ради на 2023 рік (придбано автомобіль  для ПОГ на суму 960,0 тис. грн)
  • Програма здійснення ефективних заходів щодо попередження та профілактики скоєння повторних злочинів серед осіб звільнених з місць позбавлення волі та осіб засуджених до покарань не пов'язаних з позбавленням волі на 2023рік (Заходи спрямовані на зниження рівня злочинності на суму 9, 897 тис. грн.)

 

У зв’язку з війною видатки місцевого бюджету першочергово перерозподілені і спрямовані на підтримку оборони країни та безпеки життєдіяльності населення громади шляхом реалізації наступних програм:

  • Програма підтримки в/ч А-7371 Сил територіальної оборони України на 2022-2023 роки
  • Програма створення місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення Добромильської міської ради на2023-2025 рік (Придбано системи оповіщення, які дозволяють інформувати жителів про наявну небезпеку на суму 116,0 тис. грн).

 

Пожежно-рятувальним підрозділам с.Міженець, с.Комаровичі місцевої пожежної охорони передано пожежні автомобілі.

В рамках реалізації проекту «Поліцейський офіцер громади» між керівництвом ГУНП у Львіькій області та головою Добромильської ТГ було підписано меморандум про співпрацю та партнерство. На підставі зазначеного меморандуму, вказаний проект запроваджено і в жовтні 2023 року на території Добромильської ТГ відкрито поліцейську станцію, поліцейським офіцером громади став капітан поліції Миник В.Б.

Вподовж даного періоду поліцейським постійно перевірялись особи, які перебувають на профілактичних обліках, це раніше судимі з метою недопущення вчинення ними правопорушень, та особи котрі вчинили домашнє насильство. Таких осіб в громаді є 29.

Спільно з соціальною службою та службою у справах дітей проводилось інспектування сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Поліцейський офіцер громади та інспектори ювенальної превенції відвідували навчальні заклади на території громади для профілактичних бесід із школярами. Також проведено профілактичну роботу для запобігання вчинення адміністративних та кримінальних правопорушень, порушення правил благоустрою громади та правил дорожнього руху. Поліцейським офіцером громади та ДОП також проводилось роз̓ яснення серед громадян щодо запобігання шахрайствам та як не стати жертвою шахрайських дій злочинців.

Зазначені кроки дозволяють  продовжувати системні кроки з комплексної безпеки життєдіяльності громади в цілому.

Робота в цих напрямах буде продовжуватись.

 

 

Напрямок діяльності: Розвиток громади (відповідає  Стратегічній цілі 4 Прикордонна громада -  Добромильщина ворота Європи в Україну)

 

Війна та події, пов’язані з блокуванням українських портів  дали розуміння того , що прикордонні з Європейським Союзом території, в тому числі і Добромильська територіальна громада, мають шанс на економічний  розвиток за рахунок покращення інфраструктури та використання незадіяного потенціалу території в економічному плані.

Впродовж 2023 року за рахунок коштів кредиту Уряду Республіки Польща на території громади здійснювався капітальний ремонт автодороги Т-14-18 Нижанковичі – Самбір – Стрий, що забезпечить якісне  транспортне сполучення  між обласним центром та Республікою Польща.  Роботи завершено у 2023 році.

За рахунок коштів АТ «Укрзалізниця» у 2023 році проводився ремонт залізничного сполучення Кросьценко - Хирів (Лінія 108), та Хирів - Нижанковичі (лінія 102), який в перспективі сполучатиме два прикордонні переходи. В планах залізниці здійснювати пасажирські (туристичні) та вантажні міжнародні перевезення.

Тривало будівництво МАПП «Нижанковичі (Україна) - Мальговичі (Республіка Польща) призначеного для перевезень тонажністю до 3,5 тон. Тривали напрацювання у співпраці з ЛОВА щодо відкриття залізничного сполучення на МАПП «Нижанковичі(Україна) - Мальговичі (Республіка Польща)» та в перспективі пішохідного переходу.

Важливим аспектом позиціонування переваг прикордонного розташування та розвитку громади є старт нової Програми транскордонної співпраці Польща-Україна 2021-2027 та участь у ній Добромильської міської ради. В зв’язку з цим підготовлено та подано до участі в Програмі новий проект з гміною Фредрополь (Республіка Польща). Розширення території співробітництва продовжується.

 

Інформація про реалізацію цільових програм у 2023 році

 

№ з/п

Назва Програми

Перелік заходів, передбачених програмою

Розпорядник коштів

Обсяг виділених коштів на 2023 рік,

тис. грн.

Касові видатки за 2023 рік, тис.грн.

Досягнуті результати

  1.  

Програма підтримки та розвитку Трудового архіву на 2023 рік.

 

Забезпечення належних умов зберігання та видачі документів

Добромильська міська рада

200,0

145,969

Зберігання та видача документів

  1.  

«Програма фінансування стоматологічної допомоги
окремим категоріям населення  Старосамбірського району на 2023 рік»

 

Надання безоплатної стоматологічної допомоги

КНП ДМР «Добромильська районна лікарня»

50,0

40,2

Покращення якості профілактики та лікування стоматологічних захворювань

  1.  

Програма   підтримки  неспроможних ФАПів

 

Забезпечення повноцінного функціонування фельдшерсько-акушерських пунктів

  1. КНП ДМР «Добромильська районна лікарня»
  2. КНП АЗПСМ с.Нове Місто
  3. КНП АЗПСМ с.Міженець
  4. КНП АЗПСМ смт Нижанковичі

 

 

 

 

2 131,2

 

408,8

 

 

 

1324,759

 

 

199,866

 

 

178,820

Створення умов для покращення надання первинної медичної допомоги населенню за місцем проживання

  1.  

Програма по транспортуванню хворих з хронічною нирковою недостатністю, які отримують програмний гемодіаліз у комунальному некомерційному підприємстві Дрогобицької міської ради "Дрогобицька центральна районна лікарня"

 

Забезпечення хворих з хронічною нирковою недостатністю, проведення сеансів програмного гемодіалізу шляхом безкоштовного та постійного транспортування їх до закладу, де проводиться процедура

1. КНП АЗПСМ с.Нове Місто

2. КНП АЗПСМ смт Нижанковичі

 

48,0

-

Постійне забезпечення надання спеціалізованої лікувально-профілактичної допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю, зниженню рівня смертності пацієнтів, покращенню якості їх життя

  1.  

Програма розвитку та підтримки закладу охорони здоров’я комунальної власності с.МіженецьДобромильської міської ради Самбірського району Львівської області на 2023 рік

Підтримка закладу охорони здоров’я комунальної власності с.Міженець

КНП АЗПСМ с.Міженець

60,0

60,0

Підтримка закладу охорони здоров’я комунальної власності с.Міженець

  1.  

Програма підтримки та розвитку КНП «АЗПСМ смт.Нижанковичі» у 2023 році

Підтримката розвиток КНП «АЗПСМ смт.Нижанковичі

КНП АЗПСМ смт.Нижанковичі

14,0

14,0

Підтримка та розвиток КНП «АЗПСМ смт.Нижанковичі

 

  1.  

Програма безкоштовного забезпечення медикаментами пільгових категорій населення - жителів Добромильської міської ради на 2023 рік

 

Фінансування безкоштовного забезпечення медикаментами пільгових категорій населення

  1. КНП ДМР «Добромильська районна лікарня»

2. КНП АЗПСМ с.Нове Місто

3.КНП АЗПСМ с.Міженець

4.КНП АЗПСМ смт Нижанковичі

 

 

349,0

113,7

 

 

 

55,333

-

 

59,740

 

Покращення якості надання медичної допомоги пільговим категоріям населення

8

Програма надання грошової допомоги дітям та дорослим з рідкісними (орфанні) захворюваннями на 2023рік

 

Надання допомоги дітям та особам з рідкісними захворюваннями

1.КНП ДМР «Добромильська районна лікарня»

2. КНП АЗПСМ с.Нове Місто

3.КНП АЗПСМ с.Міженець

4.КНП АЗПСМ смт Нижанковичі

160,0

113,931

 

 

-

 

-

 

-

Грошова допомога дітям та особам з рідкісними захворюваннями

9

Програма безкоштовного забезпечення інвалідів , дітей-інвалідів технічними засобами тавиробами медичного призначення для використання в побутових умовах  на 2023 рік.

 

Закупівля технічних та інших засобів медичного призначення

1.КНП ДМР «Добромильська районна лікарня»

2. КНП АЗПСМ с.Нове Місто

3.КНП АЗПСМ с.Міженець

4.КНП АЗПСМ смт Нижанковичі

 

340,0

296,6

 

 

-

 

-

 

9,541

Забезпечення потреби в технічних та інших засобах медичного призначення

10

Програма відшкодування коштів за надання пільг з послуг зв’язку окремим категоріям громадян на 2023 рік

 

Соціальний захист населення окремих категорій населення

Добромильська міська рада

5,0

1,038

Відшкодування коштів за надання пільг з послуг зв’язку

11

Програма відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян на приміських маршрутах загального користування автомобільним (залізничним) транспортом  у Добромильській міській раді на 2023  рік

 

Виплата компенсацій за проїзд автомобільним транспортом пільгових категорій громадян

Добромильська міська рада

350,0

349,993

Підвищення рівня соціального захисту окремих категорій населення

12

Програма виплати компенсації фізичним особам, які надають соц.послуги з догляду на непрофесійній основі на території Добромильської ТГ

 

Соціальний захист та соціальна підтримка осіб, які потребують сторонньої допомоги

Добромильська міська рада

360,0

184,287

Покращення умов проживання  людей, що потребують соціальних послуг

13

Програма  проведення реабілітаційних заходів Громадської організації «Старосамбірська організація осіб з інвалідністю  Львівської обласної асоціації Всеукраїнської організації Союз осіб з інвалідністю України»на 2023 рік.

 

Проведення реабілітаційних заходів для осіб з обмеженими фізичними можливостями

Добромильська міська рада

20,0

20,000

Підтримка статутної діяльності ГО

«Старосамбірська організація осіб з інвалідністю  Львівської обласної асоціації Всеукраїнської організації Союз осіб з інвалідністю України

14

Програма Підтримки внутрішньо переміщених осіб з місцевого бюджету Добромильської територіальної громади на 2023 рік

 

Заходи спрямовані на створення належних умов для проживання ВПО

Добромильська міська рада

85,0

-

Створення належних умов для ВПО

15

Програма виплати одноразової адресної допомоги малозабезпеченим громадянам Добромильської міської ради у 2023 році

 

Надання одноразової адресної допомоги малозабезпечених громадянам

Добромильська міська рада

180,0

167,0

Виплата одноразової матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам

16

Програма забезпечення виробами медичного призначення хворих на цукровий діабет на 2023 рік

 

Відшкодування закупівлі сенсорів для забезпечення дітей, хворих на цукровий діабет

Добромильська міська рада

80,0

71,610

Повноцінний контроль за перебігом хвороби та вимірювання цукру в крові

17

Програма надання одноразової допомоги інвалідам, глухонімим з дитинства та незрячим, які проживають на території Добромильської міської ради на 2023 рік

 

Підтримка найбільш незахищеним верствам населення

Добромильська міська рада

45,0

44,000

Надання додаткових гарантій соціального захисту

 

 

 

 

 

 

18

Програма про порядок надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого , або особи, яка зобов’язалася поховати померлого

 

Надання допомоги на поховання деяких категорій осіб

Добромильська міська рада

200,0

120,770

Виплата одноразової допомоги

19

Програма проведення реабілітаційних заходів громадської організації навчально-реабілітаційного центру дітей-інвалідів "Філомена"

 

Проведення  реабілітаційних заходів

Добромильська міська рада

10,0

10,000

Забезпечення дітей фізичною реабілітацією (поїздка у дельфінарій м.Трускавець)

20

Програма розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою міста Добромиль, селища Нижанковичі та сіл, які увійшли до складу Добромильської міської ради на 2023 рік

 

Організація благоустрою населених пунктів

Добромильська міська рада

5770,0

5233,977

Збереження та покращення стану об’єктів благоустрою

21

Програма відшкодування різниці між  розміром ціни (тарифу) на житлово-комунальні послуги та розміром економічно-обгрунтованих витрат на їх виробництво(надання)  для населення м.Добромиль на 2023 рік

 

Забезпечення надійності роботи систем водопостачання

Добромильська міська рада

800,0

800,0

Забезпечення цілодобове водопостачання міста

22

Програма відшкодування різниці в тарифах на послуги централізованого теплопостачання для  споживачів Добромильської територіальної громади на 2023 рік

 

Відшкодування різниці між розміром ціни на ЖКГ

Добромильська міська рада

400,0

400,0

Відшкодування витрат КП МВУЖКГ м.Добромиль

23

Програма  "Виготовлення технічної документації з  експертної- грошової оцінки земель Добромильської міської ради на 2023 рік"

 

Наповнення місцевого бюджету шляхом продажу земельних ділянок

Добромильська міська рада

182,5

24,0

Надходження коштів до місцевого бюджету

24

Реконструкція вуличного освітлення на території Добромильської територіальної громади на 2023 рік

 

Відновлення вуличного освітлення

Добромильська міська рада

500,0

-

Збільшення освітлюваності вулиць громади

25

Програми охорони та збереження культурної спадщини на території Добромильськоїтериторіальної громади на 2021-2025 роки(заходи на 2023 рік)

 

Проведення реставраційних робіт

Добромильська міська рада

50,0

49,548

Оплата за проведення експертизи

26

Програма утримання і розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок коштів місцевого бюджету на 2023 рік.

 

Забезпечення утримання та експлуатації доріг на території Добромильської ТГ

Добромильська міська рада

8713,0

7638,158

Збереження існуючої мережі та покращення стану доріг комунальної власності від руйнування

27

Програма "Внески до статутного капіталу комунального підприємства МВУ ЖКГ м. Добромиль на 2023-2025 роки"

 

Підтримка КП МВУЖКГ м.Добромиль та поліпшення фінансово-економічного стану

Добромильська міська рада

115,0

115,0

Зменшення збитковості КП МВУЖКГ м.Добромиль

28

Програма створення місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення Добромильської міської ради на2023-2025 рік

 

Придбання обладнання автоматизованого виклику, технічних засобів оповіщення

Добромильська міська рада

116,0

          116,0

Інформування населення про загрозу

29

Програма охорони навколишнього природного середовища Добромильської міської ради  2021 -2025 рік (заходи на 2023 рік)

 

Запобігання забруднення підземних та поверхневих вод та покращення санітарно-екологічного стану

Добромильська міська рада

20,0

-

Поліпшення екологічної ситуації, екологічного балансу міста та навколишньої території

30

Програма інформатизації "Цифрова Добромильська міська рада" на 2022-2024 роки (заходи на 2023 рік)

 

Обслуговування системи електронної взаємодії органів виконавчої влади на умовах співфінансування

Добромильська міська рада

100,0

10,0

Електронна система документообігу

31

Програма фінансування 8 Державно-пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС у Л/о

 

Придбання обладнання для встановлення системи відеонагляду  та придбання металопластикових вікон та дверей

Добромильська міська рада

270,0

149,245

Зменшення перевитрат коштів на енергоносії

32

Програма матеріальної підтримки відділення №1 Самбірського районного відділу поліції ГУНП у Л/о

 

Придбання паливно-мастильних матеріалів

Добромильська міська рада

50,0

48,936

Забезпечення охорони порядку та реагування на злочини

33

Програма сприяння матеріально-технічного забезпечення 7 прикордонного Карпатськогозагону на 2023 рік

 

Забезпечення  належних умов служби

Добромильська міська рада

100,0

-

Покращення співпраці населення та прикордонників

34

Програма (ПОГ) Самбірського РВП ГУНП у Львівській області з забезпечення матеріально-технічної бази,покращення охорони публічного порядку та безпеки на території Добромильської міської ради на 2023 рік

 

Придбання спеціалізованого службового автомобіля

Добромильська міська рада

960,0

960,0

Можливість запобігати правопорушенням, швидке реагування на виявлення порушників та притягнення ї до відповідальності

35

Програма фінансування в/ч А-7031, А-7371 за рахунок коштів бюджету Добромильської міської ради на 2023 рік

 

Зміцнення матеріально-технічної бази

Добромильська міська рада

200,0

 

Покращення матерільно-технічного забезпечення

36

Програма підтримки місцевих органів влади на 2023 рік

 

Стимулювання активності працівників

Добромильська міська рада

100,0

100,0

Підвищення ефективності роботи

37

Програма (ПОГ) матеріальної підтримки відділення №1 Самбірського районного відділу поліції ГУНП і Львівській області в питаннях забезпечення охорони громадського порядку, профілактики правопорушень, законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян на 2023 рік

 

Реєстрація службового автомобіля ПОГ в сервісному центрі МВС

Добромильська міська рада

33,0

33,0

Запобігання правопорушення та їх припинення

38

Програма формування податкової культури та поліпшення сервісу обслуговування платників податків у Добромильській територіальній громаді на 2022-2025 роки

 

 

Добромильська міська рада

30,0

-

 

39

Програма здійснення ефективних заходів щодо попередження та профілактики скоєння повторних злочинів серед осіб звільнених з місць позбавлення волі та осіб засуджених до покарань не пов'язаних з позбавленням волі на 2023рік

 

Заходи спрямовані на зниження рівня злочинності

Добромильська міська рада

10,0

9,897

Забезпечення законності правопорядку

40

Програма підтримки органів соціального захисту населення на 2023 рік

 

 

Добромильська міська рада

2,0

2,0

Покращення ефективності роботи управління соціального захисту Самбірської РДА

41

Програма надання підтримки особам з особливими освітніми потребами інклюзивного навчання в закладах дошкільної та закладах загальної середньої освіти Добромильської територіальної громади на 2023 рік

Здійснення системного кваліфікованого супроводу, надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг

Відділ освіти, культури, спорту та туризму

33 000,00

 

22 840,00 борг за 2022рік

55840,00

Підвищення рівня можливостей вільного доступу до освіти всіх осіб з ООП

42

Програма розвитку спорту серед населення Добромильської ОТГ Громадської організації фізкультурно-спортивного товариства «Колос» на 2023 рік

Сприяння реалізації державної політики у сфері фізичної культури та спорту

Відділ освіти, культури, спорту та туризму

130 000,00

130,00

Функціонування та створення дитячо-юнацьких спортивних шкіл,

Створення належних матеріально-технічних умов для розвитку пріоритетних видів спорту, створення належних умов для проведення районних спортивних змагань.

43

Програма відпочинку та оздоровлення дітей Добромильської територіальної громади у ЦНПВ ім.Кирила Осьмака в с.Сприня Самбірського району Львівської області на 2023 рік

Збільшення кількості дітей, охоплених організованими формами відпочинку та оздоровлення

Створення умов для зміцнення фізичного та психічного здоров’я дітей шляхом належної організації оздоровлення та відпочинку

Надання послуг з оздоровлення та відпочинку дітям, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки

Відділ освіти, культури, спорту та туризму

90 000,00

90 000,00

Збільшення кількості дітей, охоплених організованими формами відпочинку та оздоровлення

Створення умов для зміцнення фізичного та психічного здоров’я дітей шляхом належної організації оздоровлення та відпочинку

Надання послуг з оздоровлення та відпочинку дітям, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки

                                                                                                                                                        

 

Важливим аспектом діяльності міської ради у період воєнного стану було і  є налагодження тісних зв’язків з міжнародними та волонтерськими організаціями задля спільної перемоги над ворогом. За цей час географія співпраці  у питаннях підтримки була досить вагомою. Це зокрема країни : Чехія, Франція, Польща, Німеччина, Англія,Португалія, Італія, Іспанія. Серед міжнародних організацій активною є робота з  Unisef, ПРООН, МОМ, Червоний Хрест, Linia  102, БФ “РОКАДА” , «Мальтійська служба допомоги України».

Зазначена робота продовжується.

 

Інформація про виконання інвестиційних проектів

до програми соціально-економічного та культурного розвитку на 2023 рік

 

№ п/п

Найменування інвестиційного проекту

Термін виконання

Пріоритет

Результат

1

Капітальний ремонт котельні та зовнішньої теплової мережі  КНП Добромильської міської ради «Добромильська районна лікарня» за адресою : вул. Міцкевича,13 в м.Добромиль Самбірського району Львівської області

 

 

2023

медицина

 

завершено

2

Капітальний ремонт покрівлі будівлі Добромильської міської ради на пл.Ринок,4 в м.Добромиль Самбірського району Львівської області

 

2023

медицина

 

завершено

3

Капітальний ремонт водопроводу по вул. Галицька в м.Добромиль Самбірського району Львівської області

 

2023

 

Комунальне господарство

На стадії реалізації  пр підтримці UNICEF

4

Капітальний ремонт будівлі ЗЗСО І-ІІІ ступенів смт. Нижанковичі Добромильської міської ради Самбірського району

Львівської області

 

2023

 

освіта

Проект ЄІБ початок реалізації 2024 рік

5

Ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки архітектури національного значення 1775 р. (охоронний №1425) - Ратуша в м. Добромиль Самбірського р-ну, Львівської області (покрівля)

2023-2025

 

Культурна спадщина, туризм

Підготовка проектної заявки  в 2024р.

6

Ремонтно - реставраційні роботи памятки архітектури місцевого значення  Ратуша (Народний дім) у с.Нове Місто Старосамбірського району Львівської області з пристосуванням горища під туристичний осередок та місця відпочинку туристів та розвитку місцевого бізнесу (продовження робіт)

 

 

2023

 

 

Культурна спадщина, туризм

Підготовка проектної заявки  в 2024р.

7

Будівництво каналізаційно-очисних споруд в .Міженець Старосамбірського району Львівської області» Коригування (ІІ черга)

 

2023

 

екологія

На стадії завершення

8

Реконструкція приміщення по вул. Міцкевича,6 в м. Добромиль Самбірського району Львівської області під Центр надання адміністративних послуг Добромильської міської ради (завершення робіт)

 

2023

 

соціальна інфраструктура

завершено

9

Підготовка проектів в рамках  Програми транскордонної співпраці Польща-Україна 2021-2027

 

2023

Безпека, туризм, культурна спадщина, кордони

Подано 2 проекти у співпраці з гміною Загуж та Бещадським повітом

10

Капітальний ремонт пл. Ринок в м.Добромиль Львівської області

2023

Дороги

завершено

11

Ремонт  дороги С141709 Нове Місто-Стара Сіль

2023

дороги

експлуатаційне утримання

12

Ремонт  дороги О141002 Добромиль-Нагірне

2023

 

дороги

-

13

Ремонт  дороги С141711 Дроздовичі-Міженець-Бісковичі

2023

 

дороги

завершено

14

Ремонт  дороги Т-14-18 Нижанковичі-Самбір-Дрогобич-Стрий

2023

дороги

завершено

15

Відкриття та початок роботи МАПП «Нижанковичі – Мальговичі»

2023

Інфраструктура, економіка

У червні 2024 р

16

Відновлення роботи міжнародного залізничного сполучення Кросьценко-Хирів-Нижанковичі-Перемишль» з перспективою вантажних перевезень

2023

Інфраструктура, економіка

 

У червні 2024 р

17

Початок роботи логістичного терміналу ТзОВ «СУХИЙ ПОРТ»

2023

Інфраструктура, економіка

На стадії реалізації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Створення умов для стабільного соціально-економічного та культурного розвитку території Добромильської міської територіальної громади в умовах воєнного стану.

 

 

Головною метою програми є створення умов для економічного зростання та удосконалення механізмів управління розвитку громади на засадах ефективності, відкритості та прозорості, посилення інвестиційної та інноваційної активності, забезпечення належного функціонування комунальної інфраструктури, дотримання високих екологічних стандартів та внаслідок цього підвищення конкурентоспроможності громади, доступності широкого спектра соціальних послуг та зростання добробуту населення, збереження та відтворення трудових ресурсів, збереження та створення нових робочих місць в умовах впровадження економічних реформ.

         Заходи, закладені у Програмі, спрямовані на реалізацію єдиної політики розвитку  громади  в умовах воєнного стану на 2024 рік,

У процесі виконання Програма може уточнюватися. Зміни і доповнення до Програми затверджуються рішенням сесії міської ради .

           

 

2.1. Розвиток економічного потенціалу

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері економічного розвитку на 2024 рік є:

- стимулювання реалізації інвестиційних проектів;

- залучення державних, інвестиційних коштів та ресурсів міжнародних фінансових організацій для реалізації інфраструктурних проектів;

- розвиток міжнародної співпраці;

- підвищення стандартів життя, розвиток людського і соціального капіталу шляхом поліпшення якості освіти і медичного обслуговування, підвищення дієвості і стабільності соціального захисту громадян;

- покращення благоустрою населених пунктів громади, розвиток інфраструктури;

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • створення сприятливих умов для залучення інвестицій в аграрний сектор, технологічного переоснащення діючих та організації нових підприємств із виробництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, створення сімейних фермерських господарств, сільськогосподарських кооперативів на території Добромильської міської територіальної громади  ;
  • підвищення якісного рівня обслуговування населення через Центр надання адміністративних послуг та Центр надання соціальних послуг.

 

2.2. Залучення інвестицій для розвитку  території Добромильської міської територіальної громади

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері залучення інвестицій для розвитку території Добромильської міської  територіальної громади   на 2024 рік є:

    • сприяння інвесторам у питаннях консультативної допомоги, супроводженні інвестиційних проектів, які реалізуються в громаді;
    • ефективне освоєння коштів міжнародних грантів,  державного бюджету  для соціально-економічного розвитку території Добромильської міської  територіальної громади
    • постійне оновлення інвестиційного майданчика на веб-сайті  .

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • визначення пріоритетних об’єктів соціальної інфраструктури та виготовлення проектно-кошторисної документації для залучення інвестиційних коштів на реалізацію проектів з їх реконструкції, поточного та капітального ремонту;
  • проведення системної організаційної роботи по залученню інвестиційних коштів за рахунок міжнародної матеріально-технічної допомоги, залученню інвесторів до розвитку інженерно-транспортної, соціальної інфраструктури населених пунктів;

        -  активна участь у Програмах, які фінансуються Європейським Союзом;

 

 

2.3. Підвищення фінансової незалежності місцевого бюджету

та ефективності використання бюджетних коштів

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері наповнення та виконання місцевого бюджету на 2024 рік є:

- забезпечення наповнюваності дохідної частини бюджету, своєчасності і повноти сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) до місцевого бюджету території Добромильської міської  територіальної громади  ;

- підвищення фінансової самодостатності території Добромильської міської територіальної громади  ;

- проведення раціональної та ефективної податково-бюджетної політики;

- підвищення результативності бюджетних видатків.

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • здійснення постійного моніторингу виконання бюджетних програм з метою оцінки їх ефективності, результативності та економічної доцільності відповідних витрат бюджету;
  • проведення аналізу стану дотримання фінансової та бюджетної дисципліни, виявляти причини та умови, що призвели до недоліків і порушень, надання рекомендації та пропозиції щодо їх усунення і запобігання у подальшому;
  • здійснення управління бюджетними коштами в межах встановлених бюджетних повноважень із забезпеченням ефективного та раціонального використання бюджетних коштів, належної організації та координації роботи розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів;
  • вжиття заходів щодо оптимізації видатків бюджетних установ та дотримання жорсткої бюджетної дисципліни;
  • підвищення якості та ефективності витрат бюджету розвитку шляхом спрямування таких коштів на реалізацію пріоритетних інвестиційних програм (проектів) з урахуванням оцінки їх економічної ефективності, використання системи електронних державних закупівель;
  • забезпечення надходжень податків, зборів та інших обов’язкових платежів до місцевих бюджетів не менше рівня визначених бюджетних призначень;
  • забезпечення дотримання законодавства при здійсненні державних закупівель товарів та послуг, раціонального використання державних коштів;

 

2.4. Реалізація політики у галузі будівництва, архітектури  та земельних відносин

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері будівництва, архітектури та земельних відносин на 2024 рік є:

  • забезпечення додержання законодавства у сфері архітектури, містобудування та державних стандартів, норм і правил при реалізації затвердженої містобудівної документації;
  • створення ефективної системи управління земельними ресурсами;
  • забезпечення прозорості у сфері земельних відносин та будівництва;
  • використання земель за їх функціональним призначенням;
  • створення привабливих умов для залучення інвестицій шляхом розробки та прийняття основних містобудівних документів;
  • підтримка розвитку тваринництва в приватному секторі на території Добромильської міської територіальної громади   шляхом створення громадських пасовищ.
  • Залучення коштів до міського бюджету шляхом проведення земельних аукціонів (торгів).

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • здійснення інвентаризації земельних ділянок, на яких розташовано будівлі і споруди установ Добромильської ТГ, з метою оформлення правовстановлюючих документів на землю під будівлями та спорудами установ, власником яких є Добромильська міська рада;
  • організація землеоціночних та землевпорядних робіт для продажу та оренди ділянок;

формування  переліку земельних ділянок,які підлягають продажу на земельних торгах (аукціонах).

- ведення земельно-кадастрової документації в розрізі землекористувачів та власників земельних ділянок на території Добромильської міської  територіальної громади , здійснення обліку кількості земель.

 

2.5. Розвиток житлово-комунального господарства та інфраструктури

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері житлово-комунального господарства та інфраструктури на 2024 рік є:

  • поліпшення якості надання житлово-комунальних послуг для населення території Добромильської міської територіальної громади  ;
  •  поліпшення благоустрою території Добромильської міської територіальної громади;
  •  поліпшення стану забезпечення населення якісною питною водою;
  • поліпшення експлуатаційного стану комунальних доріг;

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • залучення інвестицій для реалізації інвестиційних проектів у сфері житлово-комунального господарства з залученням коштів з різних джерел;
  • поліпшення матеріально-технічного забезпечення КП МВУЖКГ м.Добромиль;
  • підвищення ефективності роботи КП МВУЖКГм. Добромиль щодо надання житлово-комунальних послуг, удосконалення систем управління, виконання робіт з благоустрою Добромильської міської територіальної громади  ;
  • організація контролю за дотриманням вимог правил благоустрою на території Добромильської міської територіальної громади  ;
  • вирішення проблемних питань збору та утилізації сміття, твердих побутових відходів, прибирання стихійних сміттєзвалищ;
  • здійснення благоустрою кладовищ;
  • проведення робіт з вирубки дерев, що знаходяться в аварійному стані чи завдають шкоди лініям електромережі;
  • обслуговування мереж водопостачання та водовідведення;.

 

2.6. Система надання якісних адміністративних послуг

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері надання адміністративних послуг на 2024 рік є:

    • підвищення якості та доступності надання адмінпослуг населенню Добромильської міської територіальної громади з врахування існуючих тенденцій на ринку;

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

    • завершення реконструкції приміщення під ЦНАП по вул.Міцкевича,6 в м.Добромиль , придбання меблів та обладнання;
    •  підключення каналу конфіденційного зв’язку ДМС;
    • Налагодження роботи станції для виготовлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон та паспорта громадянина України у формі ID-картки;
    • Навчання та підвищення кваліфікації персоналу;
    • Підключення 3 віддалених робочих місць до ДРАЦС;
    • Підключення адміністраторів ЦНАП до програми «Соціальна громада».

 

 

2.7. Доступ до належного медичного обслуговування

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері медичного обслуговування на 2024 рік є:

  • підвищення якості та доступності надання медичної допомоги первинного та вторинного рівнів населенню території Добромильської міської територіальної громади  , шляхом оптимізації мережі відповідно до потреб населення громади;
  • поліпшення матеріально-технічної бази комунального некомерційного підприємства Добромильськох міської ради «Добромильська районна лікарня» шляхом залучення різних джерел фінансування.

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

Діяльність у галузі охорони здоров’я у 2024 році буде спрямована на виконання умов для ефективного та доступного для усіх громадян медичного обслуговування.

Серед основних завдань, які потребують першочергового вирішення є:

  • профілактика, рання діагностика, розвиток первинної медико-санітарної допомоги;
  • зниження рівня захворюваності шляхом виділення бюджетних коштів на Програми медичного спрямування;
  • сприяння та пошук фінансових джерел і благодійної допомоги на покращення матеріально-технічної бази  для КНП ДМР «Добромильська районна лікарня»;

 

 

2.8. Розвиток освіти

 

Пріоритетні напрями та завдання в сфері освіти на 2024 рік :

    • формування доступної і якісної регіональної системи освіти і виховання, що відповідає вимогам суспільства,
    •  модернізація системи освіти громади,
    • підвищення якості надання освітніх послуг,
    • створення умов для розвитку особистості,
    •  забезпечення виконання навчальних програм здобувачами освіти,
    • проведення навчальних занять шляхом використання різних форм та технологій навчання,
    • адаптація кожного громадянина до суспільства, побудованого на знаннях та активній участі у сферах соціального й економічного життя громади та держави

Завдання та заходи:

  1. Забезпечення доступності дошкільної освіти для всіх мешканців громади
  2. Забезпечити стовідсоткове охоплення дошкільною освітою дітей віком від 3 до 6 (7) років через урізноманітнення форм її здобуття
  3. Створити належні умови для функціонування системи дошкільної освіти громади, яка забезпечить розвиток, виховання і навчання дитини
  4. Удосконалити й осучаснити матеріально-технічну базу, програмове та навчально-методичне забезпечення дошкільних закладів
  5. Розширення мережі інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти
  6. Створення сучасного, розвивального, безпечного, комфортного освітнього середовища, яке сприяє збереженню та зміцненню здоров'я і підвищенню рухової активності дітей та захисту їх від небезпек
  7. Формування оптимальної та спроможної мережі закладів загальної середньої освіти громади
  8. Створення єдиного освітнього простору та забезпечення рівних умов для здобуття загальної середньої освіти
  9. Оптимізація мережі класів з наповнюваністю менше 5 учнів у закладах загальної середньої освіти
  10. Реалізація в закладах освіти міжнародних програм, спрямованих на протидію проявам насильства і булінгу (цькування) та їх попередження
  11. Забезпечення дітей з особливими освітніми потребами якісними освітніми послугами та використання електронних засобів навчання, необхідних для організації дистанційного та індивідуального навчання і педагогічного патронату
  12. Продовження реалізації реформи загальної середньої освіти Нова українська школа»шляхом підвищення кваліфікації педагогічних працівників та придбання обладнання для закладів освіти
  13. Забезпечення підручниками і посібниками учнів закладів загальної середньої освіти, що надходитимуть з державного бюджету
  14. Створення умов для забезпечення безпечного підвезення здобувачів освіти, вчителів, оновлення парку шкільних автобусів
  15. Створення безпечного освітнього середовища та сучасної матеріально-технічної бази закладів освіти, реалізація заходів, спрямованих на забезпечення інформатизації освіти, створення, підготовки, облаштування та введення в облік фонду захисних споруд найпростіших укриттів відповідно до чинних стандартів, правил та норм, з огляду на явну загрозу життю і здоров'ю учасників освітнього процесу внаслідок збройної агресії російської федерації та оголошення в Україні воєнного стану
  16. Продовжити роботу над оновленням форм та методів роботи вчителя сучасної школи в освітньому процесі, спрямованих на розвиток компетентностей дитини
  17. Розвиток учнівського самоврядування шляхом залучення здобувачів освіти до участі в управлінні закладами освіти
  18. Удосконалення регіональної системи підтримки обдарованих дітей призерів олімпіад, конкурсів, заходів
  19. Осучаснення системи підвищення кваліфікації педагогічних працівників, перепідготовки керівників освітніх установ відповідно до вимог часу
  20. Здійснення комплексу технічних заходів щодо пожежної та техногенної безпеки, охорони праці та санітарно-епідемілогічного благополуччя закладів освіти громади
  21. Забезпечити здорове харчування дітей у закладах освіти за новими стандартами
  22. Забезпечення функціонування дошкільних груп для дітей 5-ти річного віку при закладах загальної середньої освіти, де заклади дошкільної освіти відсутні
  23. Створення відкритого доступу до навчальних ресурсів, застосування нових технологій, реалізація освітніх проєктів та ініціатив, проведення навчальних занять шляхом використання різних форм та технологій дистанційного навчання, здійснення на її основі ефективного впровадження й використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітній діяльності
  24. Ремонт та реконструкція шкіл, а також формування нового освітнього простору для здобувачів освіти у рамках програми «Спроможна школа для кращих результатів»
  25. Проведення модернізації харчоблоків, створення «Базова кухня»
  26. Забезпечити якісну роботу з обдарованими та здібними здобувачами освіти, підготовка старшокласників до НМТ
  27. Забезпечення здобувачів освіти до вільного доступу до позашкільної освіти
  28. Розширення гуртків на базі закладів позашкільної освіти
  29. Оздоровлення дітей

 

2.9. Розвиток фізичної культури і спорту

 

Пріоритетними напрямками роботи на 2024 рік є :

    • формування здорового способу життя,
    • орієнтація громадян на поетапне формування ефективної моделі розвитку фізичної культури і спорту на демократичних та гуманістичних засадах,
    • створення умов для забезпечення оптимальної рухової активності кожної людини,
    •  модернізація та розбудова спортивної іфраструктури громади,
    • максимальне залучення дітей, підлітків, юнаків до занять спортом,
    •  створення обдарованим особам умов для реалізації їхніх здібностей у спорті вищих досягнень

Завдання та заходи:

  1. Проведення оцінювання фізичної підготовленості населення згідно з наказом Міністерства молоді та спорту України від 04.10.2018 р. №4607 «Про затвердження тестів і нормативів для осіб, щорічне оцінювання фізичної підготовленості яких проводиться на добровільних засадах, інструкція про організацію його проведення та форми звіту про результати його проведення»
  2. Виконання плану заходів щодо організації на території Добромильської громади оздоровчої рухової активності громадян у місцях масового відпочинку
  3. Залучення усіх верств населення до систематичних занять фізичною культурою та масовим спортом
  4. Популяризація здорового способу життя та фізичної реабілітації
  5. Збільшення кількості населення, яке займається всіма видами фізкультурно-оздоровчої та спортивної направленості
  6. Поліпшення розвитку спортивної інфраструктури громади
  7. Поліпшення матеріально-технічної спортивної бази, що дасть можливість створенню умов для поліпшення здоров'я населення
  8. Максимальна реалізація здібностей обдарованої молоді, у тому числі й молоді з обмеженими фізичними можливостями, у дитячо-юнацькому, резервному спорті, спорті вищих досягнень та виховання її у дусі олімпізму
  9. Поліпшення результатів виступів спортсменів громади на всеукраїнських та міжнародних змаганнях
  10. Підтримка та розвиток олімпійського, неолімпійського, параолімпійського та дефлімпійського руху шляхом проведення оптимальної кількості фізкультурно-спортивних заходів на рівні громади та участь спортсменів у змаганнях національного та міжнародного рівнів
  11. Реалізація завдань, визначених обласною цільовою соціальною програмою розвитку фізичної культури та спорту
  12. Забезпечення ремонту, реконструкції та придбання спортивних споруд та благоустрій стадіонів
  13. Сприяння участі спортсменів в спартакіадах громади
  14. Запровадження оздоровчої рухової активності в повсякденному житті різних верств населення громади шляхом проведення фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи в усіх закладах освіти, за місцем проживання, у виробничій сфері

 

2.10. Розвиток культури та туризму

 

Пріоритетними напрямками роботи на 2024 рік є :

    • збереження та розвиток культурного потенціалу громади,
    •  поліпшення обслуговування населення, створення простору для співпраці з суб'єктами креативних індустрій, умов та інструментів ефективної діяльності в сфері культури,
    •  просування культурних можливостей в межах країни та за кордоном

Завдання та заходи:

  1. Проведення мистецьких заходів: концертів, фестивалів, виставок, творчих конкурсів для взаємозбагачення національних культур
  2. Святкування державних світ, ювілейних та пам'ятних дат, основних культурно-масових заходів
  3. Популяризація елементів нематеріальної культурної спадщини
  4. Підтримка та популяризація традиційних народних промислів і мистецьких творчих доробків
  5. Проведення інвентаризації та збереження об'єктів культурної спадщини на території громади
  6. Проведення капітальних ремонтів у закладах культури громади
  7. Оновлення бібліотечного фонду, комп'ютерної техніки в бібліотеках громади
  8. Запровадження нових комп'ютерних інформаційних технологій та проведення в бібліотеках різноманітних пізнавальних, комунікаційних, інформативних та інших заходів задля заохочення населення громади у власному, особистому культурному розвитку
  9. Оновлення матеріальної бази закладів культури: придбання сучасних музичних інструментів та звукової апаратури, створення нових сучасних  костюмів для творчих колективів закладів культури громади
  10. Розширення переліку культурних послуг (платних та безоплатних)
  11. Забезпечення повноти підключення закладів культури до широкосмугового Інтернету
  12. Інформаційна підтримка сучасного культурного життя шляхом створення та оприлюднення документальних фільмів, відеороликів та іншого відеоконтенту з популяризації культурної спадщини
  13. Розвиток культурних ініціатив місцевих спільнот, налагодження співпраці між громадськими організаціями та ініціативами різних національних та етнічних громад області (через проведення форумів, фестивалів, років/місяців/днів національних культур, пріоритет заходів, які передбачають широкі партнерські зв'язки тощо)
  14. Збереження будівель закладів культури, виконання необхідних ремонтних та реставраційних робіт
  15. Сприяння участі солістів та творчих колективів у конкурсах і фестивалях різного рівня
  16. Здійснення заходів із охорони і збереження об'єктів культурної спадщини на території Добромильської громади, в тому числі паспортизація та реставрація пам'яток культурної спадщини
  17. Організація змістовного дозвілля для жителів громади різної вікової категорії

 

Туризм

 

Пріоритетними напрямки на 2024 рік є:

    • створення сприятливих умов для розвитку внутрішнього туризму,
    • формування позитивного іміджу Добромильської громади як привабливого для туризму, що стане вагомим чинником формування привабливого інвестиційного клімату для розвитку туристичної галузі, прискорення економічного зростання,
    • підвищення якості життя населення, консолідації суспільства.
    •  Підвищення рівня обізнаності цільових аудиторій щодо туристичних можливостей громади та споживчих переваг українського національного туристичного продукту

Завдання та заходи:

  1. Інформаційне забезпечення діяльності у галузі туризму шляхом поширення інформації про туристичні можливості громади через мережу інтернет та виготовлення рекламної продукції
  2. Сприяння реалізації інвестиційних проєктів, спрямованих на розвиток сфери туризму
  3. Відновлення об'єктів туристичної інфраструктури територіальної громади
  4. Формування і розвиток туристичних дестинаційяк територій туристичної привабливості
  5. Розвиток розгалуженої мережі організацій та установ, що надають екскурсії, культурно-розважальні, оздоровчі та інші послуги
  6. Розвиток воєнного туризму, ознайомлення з місцями пам'яті, великих оборонних ліній, місцями загиблих воїнів
  7. Розвиток з урахуванням сучасних тенденцій туризму у світі, а також в умовах поглиблення відносин між Україною та Європейським Союзом
  8. Збереження національної культури, відродження народних ремесел

 

 

2.11. Підтримка сім’ї, дітей та молоді, а також громадян похилого віку, інвалідів, які потребують соціального обслуговування

 

Пріоритетними напрямами та завданнями з підтримки сім’ї, дітей та молоді, а також громадян похилого віку, інвалідів, які потребують соціального обслуговування на 2024 рік є:

  • підвищення рівня та якості життя дітей, сімей та молоді;
  • забезпечення прав та задоволення законних інтересів дітей, сімей та молоді;
  • здійснення заходів щодо запобігання бездоглядності і безпритульності серед дітей, які виховуються у складних життєвих обставинах;
  • зниження рівня поширення негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі;
  • забезпечення соціального обслуговування (надання соціальних послуг) громадян похилого віку, інвалідів, які перебувають у складних життєвих обставинах.

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • надання правової та інформаційної допомоги населенню щодо захисту прав дітей;
  • профілактика заходів щодо для зменшення рівня правопорушень серед неповнолітніх дітей;
  • виявлення дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах;

- обстеження житлово-побутових умов;

- вжиття заходів щодо надання статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та забезпечити їх влаштування;

- здійснення контроль за умовами виховання та утримання дітей, які опинились в складних життєвих обставинах;

- представлення інтересів дітей  в судах.

- Надання послуги «догляд стаціонарний»  у відділенні стаціонарного догляду.

- ведення  роботи щодо введення нових соціальних послуг на території громади, зокрема соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі.

-  робота з молоддю щодо попередження насильства в родинах, ведення здорового способу життя. 

- Охоплення певними видами соціальних послуг якомога більше населення громади з метою забезпечення комфортного проживання осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах.

 

 

2.12.Охорона навколишнього природного середовища.

 

Пріоритетними напрямами у сфері охорони навколишнього природного середовища на 2024 рік є:

- Раціональне використання природного середовища і його збереження;

- Протидія деградації довкілля та запобігання надзвичайним ситуаціям;

- Підвищення екологічної свідомості мешканців громади;

Основні заходи що плануються для їх виконання:

- Здійснення контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства та Правил благоустрою території громади.

- Продовження робіт по впорядкуванню системи утилізації відходів;

- Продовження робіт по ліквідація стихійних сміттєзвалищ, не допущення їх повторного утворення;

- озеленення території населених пунктів, належне утримання існуючих парків та скверів;

- залучення інвестицій в екологічну інфраструктуру, особливо щодо управління відходами та водопостачання і водовідведення з метою збереження природної спадщини.

 

 

 

 

2.13. Підвищення рівня безпеки життя громадян.

 Цивільний захист, пожежна та техногенна безпека

 

Пріоритетними напрямами та завданнями з підвищення рівня безпеки життя громадян, цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки на 2024 рік є:

  • запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, ефективне реагування на них, забезпечення збереження життя і здоров’я людей;
  • контроль за станом навколишнього природного середовища, санітарно-гігієнічною та епідемічною ситуацією;
  • запобігання загибелі людей на водних об’єктах;
  • організація обліку та контролю за утриманням та станом готовності захисних споруд цивільного захисту до використання за призначенням;
  • удосконалення та підтримання у готовності системи централізованого оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації;
  • просвітницька робота серед населення щодо правил безпеки життєдіяльності, способів надання першої медичної допомоги;

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • фінансова підтримка військових формувань задля безпеки і захисту території ;

- створення, збереження та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

- забезпечення роботи комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а в разі виникнення надзвичайної ситуації – спеціальних комісій з їх ліквідації;

- організація проведення невідкладних відновлювальних робіт і заходів, спрямованих на ліквідацію надзвичайних ситуацій та їх наслідків;

- визначення потреби у захисних спорудах цивільного захисту, утримання їх у готовності до використання за призначенням, прийняття рішень про подальше використання даних об’єктів комунальної власності та безхазяйних захисних споруд;

- забезпечення оповіщення та інформування населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій;

- забезпечення реалізації вимог техногенної та пожежної безпеки на суб’єктах господарювання, що належать до сфери управління міської територіальної громади  ;

- утримання та належне фінансування підрозділів місцевої пожежної охорони.

- забезпечення  комплексного підходу для створення безпекового середовища на території громади .

 

ІІІ.  Фінансування програми згідно заходів та цільових програм

 

Відповідно до пріоритетів, визначених у Програмі соціально-економічного та культурного розвитку території Добромильської міської територіальної громади   на 2024 рік, значна увага приділятиметься підвищенню інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності території завдяки ефективному використанню наявного економічного потенціалу.

Показники економічного, соціального та культурного розвитку території Добромильської міської територіальної громади   за 2024 рік характеризують позитивну динаміку розвитку, яку передбачено надалі досягти в результаті реалізації запланованих в Програмі заходів, та  цільових проектів.

Перелік перспективних проектів, реалізація яких передбачається у 2024 році вказано у додатку.

 

ІV. Результати виконання Програми

 

Фінансове забезпечення реалізації завдань і заходів Програми пропонується  здійснюватися за рахунок державного, обласного і місцевого бюджетів, коштів суб’єктів господарювання, вітчизняних та іноземних інвесторів, міжнародних фінансових організацій, залучених коштів населення, а також коштів інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Спрямування інвестиційних потоків у різні сфери економічної та соціальної діяльності дозволить забезпечити вирішення основних соціальних питань та виконання планових надходжень до бюджету Добромильської міської територіальної громади  .

Для забезпечення ефективного використання бюджетних коштів передбачається концентрація видатків на заплановані бюджетні призначення та виконання пріоритетних проектів розвитку соціальної інфраструктури.

Програма соціально-економічного та культурного розвитку на 2024 рік містить завдання і орієнтири щодо подальшого розвитку економіки, соціальної та культурної сфери Добромильської міської територіальної громади .

Протягом року питання місцевого розвитку вирішуватимуться, виходячи з інтересів  громади та на основі її активної участі.

 

 

Секретар міської  ради                                                 Олена МАЦЬКО

 

 

 

Додаток 1

до Програми соціально - економічного

та культурного розвитку 

Перелік цільових програм на 2024 рік

 

№ з/п

 

Назва Програми / Положення

Заплановано коштів на 2024 рік, тис. грн.

Примітка

 

Житлово-комунальне господарство

 

1

Програма «Розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою міста Добромиль, селища Нижанковичі та сіл які увійшли  до складу Добромильської міської ради на 2024 рік»

6633,0

За рахунок дохідної частини бюджету

2

Програма «Відшкодування різниці між розміром ціни (тарифу) на житлово-комунальні послуги та розміром економічно-обгрунтованих витрат на їх виробництво (надання) для населення м. Добромиль на 2024 рік»

800,0

За рахунок дохідної частини бюджету

3

Програма внески до статутного капіталу комунального підприємства МВУ ЖКГ м.Добромиль на 2023-2025 роки (заходи на 2024 рік)

460,0

За рахунок дохідної частини бюджету

 

 

Екологія

1

Програма охорони навколишнього природного середовища Добромильської міської ради  2021-2025 рік (заходи на 2024 рік)

17,0

За рахунок дохідної частини бюджету

 

Соціальний захист населення

1

Програма відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян на приміських маршрутах загального користування автомобільним (залізничним) транспортом у Добромильській міській раді на 2024  рік

300,0

За рахунок дохідної частини бюджету

2

Програма «Про порядок надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого» на 2024 рік

150,0

За рахунок дохідної частини бюджету

3

Програма підтримки та розвитку Трудового архіву на 2024 рік.

418,0

За рахунок дохідної частини бюджету

4

Програма виплати  одноразової адресної допомоги  малозабезпеченим громадянам Добромильської міської ради у 2024 році

100,0

За рахунок дохідної частини бюджету

5

Програма відшкодування коштів за надння пільг з послуг зв’язку окремим категоріям громадян на 2024рік

2,0

За рахунок дохідної частини бюджету

6.

Програма виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на території  Добромильської на 2024 рік

360,0

За рахунок дохідної частини бюджету

7.

Програма соціальної підтримки сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в захисті Батьківщини від збройної агресії Російської Федерації проти України на 2024 рік

100,00

За рахунок вільного залишку коштів

 

Спорт

1

Програма розвитку  спорту серед населення Добромильської міської ради на 2024 рік ( видатки на  спортивні заходи та підтримка  ФСТ «Колос»)

100,0

За рахунок дохідної частини бюджету

 

Медицина

1

Програма фінансування стоматологічної допомоги окремим категоріям населення  на 2024 рік

50,0

За рахунок дохідної частини бюджету

2

Програма  безкоштовного забезпечення медикаментами пільгових категорій населення - жителів  Добромильської міської ради на 2024 рік

500,0

За рахунок дохідної частини бюджету

3

Програма надання грошової допомоги дітям та дорослим з рідкісними (орфанні) захворюваннями на 2024 рік.

80,0

За рахунок дохідної частини бюджету

4

Програма  безкоштовного забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів технічними засобами та виробами медичного призначення для використання в побутових умовах  на 2024 рік.

150,0

За рахунок дохідної частини бюджету

5

Програма   підтримки неспроможних ФАПів на 2024 рік.

2349,1

За рахунок дохідної частини бюджету

6

Програма по транспортуванню хворих з хронічною нирковою недостатністю, які отримують програмний гемодіаліз у комунальному некомерційному підприємстві Дрогобицької міської ради «Дрогобицька центральна районна лікарня»

 

120,0

За рахунок дохідної частини бюджету

7

Програма інфекційного контролю в КНП ДМР «Добромильська районна лікарня» Самбірського району Львівської області на 2024 рік

 

-

Культура

1.

Програма охорони та збереження  культурної спадщини на території Добромильської територіальної громади  на 2021-2025 роки (заходи на 2024 рік)

-

 

 

Безпека, цивільний захист та надзвичайні ситуації

1

Положення про Резервний фонд

2000,0

За рахунок дохідної частини бюджету

2

Програма підтримки Збройних сил України на 2024 рік

1000,00

За рахунок вільного залишку коштів

         

 

В.о.  міської ради                                                        Олена МАЦЬКО

 

 

 

 

 

Додаток 2

          до Програми соціально – економічного та культурного

                                                                     розвитку на 2024 рік

 

Перелік пропонованих інвестиційних проектів

 

№ п/п

Найменування інвестиційного проекту

Термін виконання

Фінансовий ресурс

тис.грн.

Пріоритет

1

Капітальний ремонт водопроводу по вул. Галицька в м.Добромиль Самбірського району Львівської області

 

2024

Обладання надане в рамках співпраці з ЮНІСЕФ

 

Комунальне господарство

2

Будівництво каналізаційно-очисних споруд в .Міженець Старосамбірського району Львівської області» Коригування (ІІ черга)

 

2024

1684,0

 

екологія

3

Капітальний ремонт будівлі ЗЗСО І-ІІІ ступенів смт. Нижанковичі Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області

 

2024-2025

31 000,0

 

освіта

4

Капітальний ремонт корпусу №2 Добромильської школи мистецтв з впровадженням енергозберігаючих заходів

 

2024

1500,00

освітав

5

Програма Польща –Україна 2021-2027 «Ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки архітектури національного значення 1775 р. (охоронний №1425) - Ратуша в м. Добромиль Самбірського р-ну, Львівської області (покрівля)»

2024-2026

70 000,0

 

Культурна спадщина, туризм

6

Програма Польща –Україна 2021-2027 «Ремонтно - реставраційні роботи памятки архітектури місцевого значення  Ратуша (Народний дім) у с.Нове Місто Старосамбірського району Львівської області з пристосуванням горища під туристичний осередок та місця відпочинку туристів та розвитку місцевого бізнесу (продовження робіт)»

 

2024-2026

 

 

30 000,0

 

 

Культурна спадщина, туризм

7

Відкриття та початок роботи МАПП «Нижанковичі – Мальговичі»

2024

Кошти Уряду Республіки Польща

Інфраструктура, економіка

8

Відновлення роботи міжнародного залізничного сполучення Кросьценко-Хирів-Нижанковичі-Перемишль» з перспективою вантажних перевезень

2024

Кошти АТ «Укрзалізниця»

Інфраструктура, економіка

9

Початок роботи логістичного терміналу ТзОВ «СУХИЙ ПОРТ»

2024

Приватні інвестиції

Інфраструктура, економіка

10

Початок роботи логістичного центру

2024

Приватні інвестиції

Інфраструктура, економіка

 

 

 

В.о. міського голови                                                Олена МАЦЬКО

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано