ІНФОРМУЄ СТАРОСАМБІРСЬКИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ЛЬВІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»

Дата: 05.02.2024 12:25
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

 

Основні поради з профілактики онкологічних захворювань

1.Що робити? Проходити профілактичні огляди. Вчасно звертатися до лікаря з приводу будь-яких захворювань і порушень здоров'я. Строго виконувати всі рекомендації лікарів по обстеженню й лікуванню захворювань, в першу чергу тих, котрі можуть бути передпухлинними. Жити здоровим і повноцінним життям.

2. Чого не робити? В першу чергу позбутися шкідливих звичок, не курити. І, у другу - не забивати собі голову зайвими переживаннями з приводу можливого захворювання на рак, якщо Ви ведете здоровий спосіб життя.

3.Чи можна уберегтися від раку?

Способів на 100% уберегтися від раку немає і бути не може. Можна говорити про зниження імовірності занедужати в порівнянні із середніми цифрами для даної місцевості і даної вікової групи. Проте, дані статистики, багатий досвід практичної онкології дозволив виявити багато закономірностей у виникненні і розвитку рака. Цей досвід використовується для рекомендацій з найбільш раціонального способу життя, що дозволяє значно знизити ризик захворюваності.

ПЕРВИННА ПРОФІЛАКТИКА - це насамперед усунення канцерогенних факторів, більшість з який обумовлені способом життя, і підтримки здоров'я в цілому. Відмовлення від паління, зміна дієти, добавки вітамінів і мікроелементів, своєчасне лікування хронічних хвороб реально знижують імовірність занедужати раком.

ВТОРИННА ПРОФІЛАКТИКА містить у собі виявлення, лікування і спостереження груп ризику - людей, що вже мають хронічні чи передракові захворювання, що знаходяться в тривалому контакті з канцерогенними факторами, що мають сімейну схильність до раку. Найбільш ефективні програми масового огляду по виявленню раку і передракових захворювань шкіри, слизової оболонки рота, губ (огляд і цитологічна діагностика), рака шийки матки (цитологічна діагностики), молочної залози (пальпація, мамографія, термографія), щитовидної залози (пальпація, УЗД), прямої й сліпої кишки (пальцеве дослідження кишки, аналіз калу на сховану кров).

Американське ракове товариство опублікувало шість основних принципів дієти, що сприяє зменшенню ризику розвитку рака:

Профілактика ожиріння. У деяких експериментах на тваринах було показано, що споживання більш калорійної їжі приводить до збільшення росту пухлини. Частота розвитку деяких пухлин у людини знаходиться в залежності від фізичного навантаження, що може приводити до витрати калорій, отриманих з їжею.

Зменшення споживання жиру з їжею. Епідеміологічні дослідження й експерименти на тварин свідчать про прямий взаємозв'язок між споживанням жиру і частотою розвитку рака молочної залози, товстої кишки і простати.

Включення в щоденну дієту різних овочів і фруктів. Доведено в експериментах на тваринах, що овочі і фрукти, що забезпечують організм клітковиною, вітамінами і хімічними речовинами (органічними), запобігають розвиток пухлин.

Споживання їжі, збагаченої клітковиною. Нерозчинна клітковина зменшує тривалість переварювання їжі, і в зв'язку з цим зменшується контакт між канцерогенами і клітинами слизової оболонки кишечнику. Волокниста рослинна клітковина є стимулятором діяльності кишечнику, вона поглинає і нейтралізує канцерогенні продукти розкладання жовчних кислот, що надходять ззовні й утворяться в організмі. До рослинних продуктів багатим клітковиною відносяться:

  1. зернові (пшениця, кукурудза, гречка, жито, овес, ячмінь, рис),

  2. бобові (волокниста квасоля, зелений горошок).

Обмеження споживання алкогольних напоїв. Надмірне споживання алкоголю приводить до розвитку раку ротової порожнини, стравоходу, печінки і молочної залози.

Обмеження споживання копченої й утримуючої нітрити їжі. Копчення може сприяти утворенню канцерогенних речовин у їжі. При взаємодії нітритів з білками в кислому середовищі шлунка утворюються високо канцерогенні нітрозоаміни.

Пам’ятайте! Запорукою профілактики раку є активний та здоровий спосіб життя, правильне харчування, відмова від тютюнокуріння та надмірного вживання алкоголю, своєчасне проходження медичних обстежень.

 

 

СТАРОСАМБІРСЬКИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ЛЬВІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано