День ВИШИВАНКИ єднає українців щороку третій четвер травня

Дата: 15.05.2023 10:20
Кількість переглядів: 84

Щороку в третій четвер травня Україна відзначає унікальне національне свято – День вишиванки. Це свято самобутнє і не прив'язане до жодного державного чи релігійного. Втім, мільйони українців саме цього дня дістають із шафи національне вбрання – вишиванку, і йдуть у ній на роботу, в університет чи до школи. 2023 року День вишиванки припадає на 18 травня.

Це доволі молоде свято і було започатковане лише 2006 року. Ідею акції "Всесвітній день вишиванки" запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.

Почалося все з того, що вишиванку одягли кілька десятків студентів та викладачів факультету, але з кожним роком кількість учасників акції більшала в рази. Зараз День вишиванки відзначають мільйони українців. І не лише у нашій країні, а й за її межами.

Свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку – вдягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, це свято має глибокий зміст. По всьому світу об'єднуються українці в одній ідеї і показують, що мають власну самоідентифікацію та національний код. У цей день варто пам'ятати свою національну та громадянську позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.

День вишиванки не передбачає обов'язкових заходів, та протягом усієї історії свята з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці та ярмарки. Цей день завжди супроводжується усміхненими обличчями чи то в транспорті, чи то просто на вулиці. Адже кожен може побачити своїх однодумців.

Хоча День вишиванки виник зовсім недавно, сама ж вишивка налічує тисячі років. У вишитих візерунках фактично зашито код нашої нації.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано