МЕДІАЦІЯ – альтернатива суду Як вона допомагає вирішити конфлікти

Дата: 09.03.2023 16:15
Кількість переглядів: 171

МЕДІАЦІЯ – альтернатива суду Як вона допомагає вирішити конфлікти

Конфлікти часто переростають у судові справи.

Люди не хочуть вирішувати проблему шляхом переговорів, адже кожен вважає, що саме він має рацію.

У таких випадках мирно “розв’язати” конфлікт допоможе медіація.

МЕДІАЦІЯ – спосіб вирішення суперечки шляхом переговорів за участю посередника-медіатора. Медіація корисна у багатьох конфліктах, а зокрема у тих, де є ризик зберегти хороші стосунки та репутацію (сімейних, комерційних, трудових тощо).

15 грудня 2021 року набрав чинності Закон України «Про медіацію», який регулює цей процес, визначає права і обов’язки сторін та формулює головні поняття.

ДЕ МОЖНА ЗАСТОСУВАТИ МЕДІАЦІЮ

Замість звернення до суду

До звернення до суду

Під час судового розгляду справи

На стадії виконання судового рішення

ЧІТКО ВИЗНАЧЕНІ ПРОЦЕДУРИ

Закон про медіацію визначає її як позасудову процедуру вирішення спору чи конфлікту шляхом переговорів, яка застосовується виключно за взаємною згодою сторін спору.

Проводить таку процедуру спеціально підготовлена нейтральна особа – МЕДІАТОР (чи декілька медіаторів), який повинен бути неупередженим та допомагати сторонам конфлікту досягати порозуміння та проводити переговори.

Завершується медіація укладанням, як правило, письмової угоди між сторонами, що фіксує результат їхніх домовленостей, а також наслідки їх невиконання.

МЕДІАТОР ДОПОМАГАЄ ПРИЙНЯТИ РІШЕННЯ, АЛЕ НЕ РАДИТЬ І НЕ ПРИЙМАЄ ЙОГО ЗА ВАС

Головна особливість і відмінність медіації від інших способів вирішення спору – це її максимальна автономність, конфіденційність та добровільність, адже рішення як результат вирішення конфлікту виходить не від медіатора (або судді чи арбітра, як у звичних процедурах вирішення спору), а від сторін конфлікту, та викладається в угоді сторін спору за результатами медіації.

Сторони самі визначають, які способи, строки, умови врегулювання конфлікту будуть досягнуті.

ОХОПЛЮЄ ШИРОКЕ КОЛО СПРАВ

Закон про медіацію вносить зміни до ряду кодексів, які передбачають можливість використовувати медіацію при вирішенні широкого спектру спорів, за умови, що сама процедура не зачіпає прав та інтересів третіх осіб, не задіяних в медіації.

До таких спорів чи конфліктів можна віднести і суперечки з партнерами, найманими працівниками, і навіть спори з державними органами.

 

ДЕШЕВШЕ Й МЕНШ АГРЕСИВНО, НІЖ СУДИ

Медіація – доволі гнучкий інструмент вирішення конфліктів. Він дає змогу сторонам зекономити час та кошти, а також допомагає зберегти добрі ділові стосунки і можливість подальшої співпраці.

Цього значно рідше можна досягти, вирішуючи спір в суді, де використовуються агресивніші тактики.

 

СПРАВА ДОБРОВІЛЬНА ТА КОНФІДЕНЦІЙНА

На відміну від суду, медіація – абсолютно добровільна процедура вирішення спору між сторонами, які не лише за взаємною згодою призначають медіацію, але і в будь-який момент можуть відмовитися від участі в ній (наприклад, якщо в ході перемовин сторона розуміє, що конфлікт не можна врегулювати шляхом досягнення взаємних домовленостей).

Ще одна перевага медіації – її конфіденційність, яка не притаманна судам.

Закон про медіацію визначає: якщо одна сторона повідомляє медіатору конфіденційну інформацію, він не може розкрити таку інформацію іншій стороні без згоди сторони, яка її повідомила.

 

РЕЗУЛЬТАТ, ЯКИЙ ВЛАШТУЄ ВСІХ

Ключовою перевагою медіації є досягнення компромісного рішення, яке влаштовуватиме обидві сторони. Такий компроміс досягається виключно шляхом розгляду спору під різними кутами та з різних аспектів, а не вузько та в межах заявлених вимог, як це роблять суди.

Медіатор стримує ескалацію негативних емоцій у сторін, перетворюючи суперечку на перемовини, а спір – на компроміс.

КУДИ ЗВЕРНУТИСЬ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ІНФОРМАЦІЇ ТА ЗА ПОСЛУГОЮ МЕДІАЦІЇ

Львівський центр медіації

тел..: +38 093 873 91 33; +38 067 593 34 23

http://mediation.lviv.ua/

Адреса: м. Львів, проспект Свободи, 23, офіс13.

Українська академії медіації (Одеса)

тел.: +38 093 693 86 56

Обрати самостійно медіатора, скориставшись Реєстром медіаторів – членів НАМУ,

http://namu.com.ua/ua/memebers/

 

Якщо Вам потрібна правова допомога звертайтеся до Старосамбірського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Старий Самбір, вул. Л. Галицького, 114, Самбірський район, Львівська область. Графік роботи: понеділок-п’ятниця, 09:00-18:00 год.

Також отримайте консультацію за телефоном: 0 800 213 103 - Єдиний номер контактного центру системи безоплатної правової допомоги

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано