Програма соціально-економічного та культурного розвитку на 2023 рік

Дата: 06.02.2023 10:14
Кількість переглядів: 336

 

 


Фото без опису

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням сесії

Добромильської міської ради

від 14 лютого 2023 року №2978

Міський голова / Підпис/        П.КУЛЯС

 

 

 

 

 

 

 

Програма

соціально-економічного та культурного розвитку

Добромильської міської територіальної громади

 на 2023 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м.Добромиль

2023 р.

 

 

ЗМІСТ

 

І. Аналіз соціально-економічного розвитку Добромильської міської    територіальної громади  за   2022 рік.

ІІ. Основні напрямки діяльності для стабільного соціально-економічного та культурного  розвитку території Добромильської міської територіальної громади у 2023 році.

2.1. Розвиток економічного потенціалу території Добромильської міської територіальної громади.

2.2. Залучення інвестицій для розвитку території Добромильської міської територіальної громади.

2.3. Підвищення фінансової незалежності місцевого бюджету та ефективності використання бюджетних коштів.

2.4. Реалізація політики у галузі будівництва, архітектури та земельних відносин.

2.5. Розвиток житлово-комунального господарства та інфраструктури.

2.6. Система надання якісних адміністративних послуг

2.7. Доступ до належного медичного обслуговування.

2.8. Розвиток освіти.

2.9. Розвиток фізичної культури і спорту.

2.10. Розвиток культури та туризму.

2.11. Підтримка сім’ї, дітей та молоді, а також громадян похилого віку, інвалідів, які потребують соціального обслуговування.

2.12. Охорона навколишнього природного середовища.

2.13. Підвищення рівня безпеки життя громадян. Цивільний захист, пожежна та техногенна безпека.

ІІІ. Фінансування Програми згідно заходів та цільових Програм.

ІV. Результати виконання Програми.

 

Додатки:

1. Перелік цільових програм на 2023 рік.

2. Перелік інвестиційних проектів до Програми соціально - економічного та культурного розвитку  на 2023  рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. Аналіз соціально-економічного розвитку Добромильської міської  територіальної громади  за 2022 рік

 

      Програма соціально-економічного та культурного розвитку на 2022 рік (надалі - Програма) розроблялась на основі аналізу поточної ситуації в Добромильській міській територіальної громади   та прогнозів і пропозицій установ, підприємств і організацій, виходячи із загальної соціально-економічної ситуації, що склалася на території, з урахуванням можливостей та місцевих ресурсів, відповідно до пріоритетних напрямків розвитку населених пунктів Добромильської міської територіальної громади без врахування подій  24 лютого та  початком повномасштабного вторгнення росії.

Впродовж 2022 року робота Добромильської міської ради (ТГ) зосереджувалася на реалізації основних напрямків діяльності у період воєнного стану, зокрема:

  • Забезпеченні  життєдіяльності громади ;
  • Прийомі , розміщенні та допомозі внутрішньо-переміщеним особам;
  • Допомозі мобілізованим  та воїнам ТРО;
  • Співпраці з благодійними організаціями,  роботі в старостинських округах, волонтерській діяльності спрямованій на   наближення  Перемоги.

 

Напрямок діяльності: Забезпечення  життєдіяльності громади (відповідає Стратегічній цілі 1: Людський потенціал – створення умов для всебічного гармонійного розвитку мешканців Добромильщини).

 

Надання адміністративних послуг в громаді

 

В попередній період Добромильською міською радою  прийнято ряд рішень, які забезпечили  становлення та початок роботи центру надання адміністративних послуг, та надання  в громаді адміністративних послуг на належному рівні. Для зручності населення громади  адміністративні послуги надаються в у м. Добромилі,  смт Нижанковичі, с.Міженець,с. Нове Місто, с.Конів, с.Болозів.

Станом на сьогодні згідно з рішеннями міської ради у ЦНАП Добромильської міської ради надається 161 вид послуг. Найчастіше мешканці громади звертаються за :

  • Послугами з реєстрації місця проживання– 1753 у т.ч. видача витягів з РТГ -1418;
  • Паспортними послугами (вклеювання фото)-25;
  • Адміністративними послугами соціального характеру (прийняття заяв для довідок ВПО і виплат -1985;
  • Іншими адміністративними послугами  (послуги, які не підходять під зазначені вище) - 1400;
  • Реєстрацією  актів цивільного стану - 319, з них смертей - 290, шлюбів - 29;
  • Послугою « Є Малятко» - 12.
  • Видача витягів з ДЗК (державного земельного кадастру) – 87.
  • Видача витягів про НГО (нормативно-грошову оцінку) - 214

Впродовж 2022 року з метою підвищення ефективності в діяльності  ЦНАПу у співпраці з ЛОВА  за підтримки проєкту Програма розвитку ООН в Україні отримано :

  • Систему «Електронна черга». Це система, яка з одного боку вирішує завдання управління чергами та розподілу навантажень на персонал ЦНАП, а з іншого – покращує сервіс для їх відвідувачів і підвищує якість обслуговування. Відвідувачі не відволікають персонал ЦНАПу питаннями, а адміністратори працюють більш продуктивно.
  • Ноутбуки та планшети для зручності обслуговування.
  • Робочу станцію для оформлення та видачі паспортних документів громадянина України, посвідчують особу чи її спеціальний статус з комплектом для зняття біометричних даних були отримані в рамках проєкту.

Зважаючи на те, що  ЦНАП займає невелику площу в приміщенні міської Ратуші, а обслуговуються установою  мешканці усієї громади,  та особи, що прибули в громаду в зв’язку з воєнними подіями, постала нагальна потреба в розширенні площ для  обслуговування населення.

З цією метою міська рада взяла участь в конкурсі на отримання субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг  з проектом «Реконструкція приміщення по вул. Міцкевича, 6 в м.Добромиль Самбірського району Львівської області під Центр надання адміністративних послуг  Добромильської міської ради. Коригування».  Загальна сума проекту склала 3279,936 грн.  в т.ч. 2 295,956 тис. грн. з обласного бюджету та  983,98 тис. грн. з місцевого. Зазначеним проектом розпочато реконструкцію окремо взятої будівлі відповідно до сучасних вимог. Роботи планується завершити у 2023 році, а відтак відкрити нове приміщення ЦНАПу.

.

Соціальний захист в громаді

 

Робота відділу Служба у справах дітей Добромильської міської ради за 2022 рік

Протягом звітного періоду робота відділу Служба у справах дітей Добромильської міської ради була спрямована на реалізацію законів України «Про органи і служби у справах дітей  та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей , позбавлених батьківського піклування», постанов Кабінету Міністрів України  від 2 вересня 2008 року №866 «Питання діяльності  органів опіки та піклування пов’язаної із захистом прав дитини» (із змінами), від 26 квітня 2002 року №565 «Про затвердження Положення про  прийомну сім’ю»(із змінами),від 26 квітня 2002 року №564 «Про затвердження Положення   про дитячий будинок сімейного типу»(із змінами),розпоряджень та рішень міської ради,обласної державної адміністрації.

На обліку у відділі Служба у справах дітей при виконавчому комітеті Добромильської міської ради перебуває 10 дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, 22 дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування, 18 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування,які прибули з інших територій та фактично проживають у Добромильській міській територіальній громаді. На території Добромильської міської територіальної громади функціонує дитячий  будинок сімейного типу, в якому виховується 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Інформацію про родини, які опинились у складних життєвих обставинах, може отримувати будь-який із суб’єктів соціальної роботи у вигляді особистої заяви громадянина або звернення про допомогу одного з членів сім’ї, від організацій, установ, підприємств, сільських і селищних рад, міських та районних у містах державних адміністрацій, органів охорони здоров’я, освіти, внутрішніх справ, установ виконання покарань. Троє дітей, які проживали в сім’ях, в яких батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, були влаштовані у патронатні сім’ї де проживають і досі. Четверо дітей було влаштовано під опіку та піклування в сім’ї родичів та знайомих.

Відділом Служба у справах дітей проводилася комплексна робота щодо соціального захисту дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. З метою обстеження умов проживання таких дітей, за 2022 рік відділом  Служба у справах дітей спільно з  Центром надання соціальних послуг відвідано 12 сімей, в яких утримуються та виховується 34 дітей. Відділом Служба у справах дітей щоквартально проводиться звіряння з Центром надання соціальних послуг щодо таких сімей. З метою обстеження умов проживання дітей в сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах, виявлення сімей де батьки   не виконують належним чином  батьківських обов’язків, протягом січня-грудня 2022 року відділом Служба у справах дітей Добромильської міської ради, центром надання соціальних послуг Добромильської міської ради, дільничний інспектором були проведені рейди-виїзди. Фахівцем відділу були складено 36 актів обстеження умов проживання дітей. В ході проведення рейдів, батькам роз’яснювалися їх права та обов’язки  щодо виховання дітей, забезпечення належних умов для їхнього проживання, навчання, фізичного та морального розвитку, роз’яснювалось законодавство щодо адміністративної, кримінальної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. Одночасно проводилася індивідуальна інформаційно-роз’яснювальна робота з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах. Звичайно, останнім заходом після низки проведеної роботи  службою у справах дітей спільно з усіма  структурами роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, є позбавлення батьківських прав. Це є крайня міра впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання і його застосування вирішується відділом Служба у справах дітей лише після проведення повної та всеохоплюючої роботи.

За період з січня по грудень 2022 року комісією з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Добромильської міської ради було проведено 6 засідань на яких розглянуто 30 питань та прийнято 29 рішень щодо розгляду звернень на засіданні виконкому Добромильської міської  ради, а саме:

1 )про встановлення опіки над майном дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування -4;

2) Про встановлення способу участі батьків у вихованні та спілкуванні з дітьми -3;

3) Про доцільність позбавлення батьківських прав - 6;

4)  Про встановлення опіки, піклування над дітьми - 4;

5) Про надання статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування - 3;

6)Про забезпечення функціонування дитячого будинку сімейного типу міста Добромиль - 1.

 Упродовж 2022 року спеціаліст відділу Служба у справах дітей Добромильської міської ради  взяла участь в судових засіданнях  у розгляді  13 цивільних справ  щодо захисту прав та інтересів дітей, як представник органу опіки та піклування.

Протягом 2022 року, завдяки співпраці з благодійними організаціями, та не байдужим мешканцям Добромильської міської територіальної громади, малозабезпеченим родинам надавалась допомога: одягом, взуттям, канцтоварами.

 Відділом Служба у справах дітей Добромильської міської ради виконуються в повному обсязі покладені обов’язки, не допускаючи зривів термінів розгляду звернень та заяв громадян, виконання нормативних документів.

 

Робота Центру надання соціальних послуг Добромильської міської ради у 2022 році

Основним завданням Центру є ведення соціальної роботи та надання соціальних послуг особам/сім'ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.

Впродовж 2022 року Центром надання соціальних послуг надаються такі соціальні послуги:

  • догляд стаціонарний;
  • інформування;
  • консультування;
  • кризове та екстрене втручання;
  • соціальний супровід;
  • представництво інтересів;
  • посередництво;
  • соціальна профілактика.

У відділенні стаціонарного догляду, що знаходиться за адресою : с. Міженець, вул. Газовиків, 14Б.  надається послуга «догляд стаціонарний».  Впродовж 2022 року дану послугу було надано  20 особам похилого віку. Вибуло у 2022 році : у зв’язку зі смертю –  4 особи, у зв’язку з вибуттям на постійне місце проживання додому – 2 особи. На сьогодні  у відділенні перебуває  10 осіб.  Соціальні послуги надаються безоплатно та платно. На платному перебуванні знаходилася 1 особа (до 09.05. 2022р.).

Стосовно територіального розподілу у 2022 році –12 осіб - жителі нашої громади , 3 жителі інших громад. Субвенція з інших громад  (Старосамбірської, Стрілківської та Хирівської)   у 2022 році становила 108 508  грн.

Вартість перебування особи у закладі становила 12556 грн. в місяць. Дохід від перебування на платній основі - 14745 грн.   Впродовж 2022 року мешканці відділення стаціонарного догляду безперебійно забезпечувалися продуктами харчування, засобами гігієни, медикаментами. Проводиться медичний огляд підопічних лікарями Добромильської лікарні.

У 2022 році придбано 2 акумуляторні батареї та проведено косметичний ремонт у 2-х кімнатах, коридорі та приміщенні кухні. Ведеться постійна співпраця з благодійним фондом ELEOS м. Львів та волонтерами.

 Одним із напрямків діяльності Центру надання соціальних послуг Добромильської міської ради є професійна допомога сім'ям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, у визначенні причин власних проблем і подальший спільний пошук можливостей для їхнього вирішення шляхом надання комплексу соціальних послуг.  Спільно зі Службою у справах дітей  Добромильської міської ради та представниками поліції впродовж 2022 року відвідано 12 сімей, в яких виховуються 34 дітей. В ході рейдів  батькам роз’яснювалися наслідки невиконання батьківських обов’язків. Відповідно  було складено акти оцінки потреб даних сімей. За рішенням виконавчого комітету від 08.09.2021 року № 87, від 27. 07.2021 року №76  здійснювався соціальний супровід 4 сімей, в яких виховується 13 дітей, до березня 2022 року. Треба зазначити, що одна з сімей не прислухалася до порад представників Центру надання соціальних послуг, тому їх було скеровано у Службу у справах дітей для вжиття необхідних заходів. В інших сім'ях спостерігається позитивна динаміка соціального супроводу, про що складено відповідні висновки до актів оцінки потреб.

Також здійснюється соціальний супровід дітей-сиріт (1 дитина) та дітей, позбавлених батьківського піклування (5 дітей). З дітьми та опікунами проводиться профілактична робота щодо попередження булінгу в родині, насильства в сім’ї. Ведеться постійна інформаційна робота щодо отримання соціальних виплат та пільг, надається допомога в оформленні відповідних документів.

Центром надання соціальних послуг ведеться соціальний супровід  дитячого будинку сімейного типу, де виховуються 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що знаходиться у м. Добромилі  (батьки –вихователі – Шатинська Марта та Шатинський Микола). Відповідно проводяться зустрічі з дітьми, вивчаються їхні проблеми та побажання, складено індивідуальні плани супроводу кожної дитини.

 Ведеться співпраця з благодійними фондами та організаціями.

 Центром надання соціальних послуг ведеться робота по боротьбі з насильством на території нашої громади та попередженні його проявів. Відповідно до інформації поліції  Центром надання соціальних послуг було відвідано 15 сімей, в яких проявлялося домашнє насильство.  З насильниками та потерпілими велися бесіди про наслідки, які можуть бути після повторного прояву насильства та щодо попередження насильства. Про всі випадки складено відповідні Акти оцінки потреб та висновки до них. Згідно з інформацією поліції ведеться облік осіб, які потерпіли від домашнього насильства, та облік осіб, які вчиняли домашнє насильство.

Важливим напрямком діяльності Центру є проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи серед населення та розповсюдження інформаційно-просвітницьких матеріалів  з питань попередження шкідливих звичок серед підлітків, підготовки молоді до відповідального батьківства, профілактики вчинення насильства.  Загалом за період 2022 року груповою роботою охоплено 112 осіб.

Впродовж 2022 року у Центрі надання соціальних послуг ведеться робота з внутрішньо переміщеними особами, які постраждали внаслідок ведення бойових дій на території нашої держави. Їм в основному надавалися соціальні  послуги консультування( в кількості 200 послуг), інформування( в кількості 218 послуг).  Постійно вивчаємо потреби внутрішньо переміщених осіб, скеровуємо їх до благодійних фондів, допомагаємо отримувати гуманітарну допомогу.

Працівники Центру надання соціальних послуг постійно беруть участь у проведенні навчань при Львівському обласному центрі соціальних служб, у вебінарах та ZOOM-нарадах з питань надання соціальних послуг у період воєнного стану.

 

Робота відділу  соціального  захисту  населення    Добромильської  міської   ради

З метою забезпечення  якісних соціальних послуг найвразливішим категоріям населення прийнято ряд місцевих цільових програм, які у 2022 року були профінансовані, зокрема:

  • Програма відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян на приміських маршрутах загального користування автомобільним (залізничним) транспортом у Добромильській міській раді на 2022  рік;
  • Програма відшкодування коштів за надання пільг з послуг зв’язку окремим категоріям громадян на 2022 рік
  • Програма надання одноразової грошової допомоги інвалідам, глухонімим з дитинства на 2022рік
  • Програма «Про порядок надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого»;
  • Програма підтримки та розвитку трудового архіву на 2022 рік;
  • Програма  проведення реабілітаційних заходів громадської організації «Старосамбірська організація осіб з інвалідністю  Львівської обласної асоціації Всеукраїнської організації Союз осіб з інвалідністю України» на 2022 рік;
  • Програма виплати  одноразової адресної допомоги  малозабезпеченим громадянам Добромильської міської ради у 2022 році;

Впродовж року відділом соціального забезпечення Добромильської міської ради проведено :

  1. Відшкодування  коштів, призначених  на  медичне  обслуговування громадян,які постраждали  внаслідок  аварії   на  Чорнобильській  АЕС  в  сумі:

                  17 215,19 грн.- з обласного  бюджету,

                     0,00 -  з  місцевого  бюджету.

  1.  Оздоровлення 51  дитини    з  сімей  пільгових  категорій ,  вартість  путівок :

                      531 318 , 00 грн. – з  обласного  бюджету.

  1. Виплату  одноразової  адресної  грошової  допомоги  ветеранам  УПА , вдовам  політв’язнів  та  реабілітованим  за ст..1-3, 1-2  ЗУ  «Про  реабілітацію  жертв  політичних  репресій  комуністичного  тоталітарного  режиму  1917- 1991 р.р.  та  потерпілим  від  політичних  репресій»  по  Добромильській  міській  раді :

                        7 179  , 00 грн  - червень  2022 року з  обласного  бюджету,

                         84 425, 04  грн - серпень 2022 року  з  обласного бюджету,

  1. Виплату  грошових  компенсацій  на  бензин ,  ремонт і  технічне  обслуговування  автомобілів  та  на  транспортне  обслуговування  за 1-2 півріччя 2022  року   на  суму  :

                        9 610 ,28  грн -  з   коштів  обласного  бюджету.

  1. Одноразову  грошову  допомогу  на встановлення  пам’ятних  знаків   на  могилах  загиблих  Захисників  України :

                           100 000,00  грн -  з коштів  обласного  бюджету.

  1.  Виплату  одноразової адресної  допомоги  демобілізованим  воїнам  ,які  повертаються  з  АТО,  звільненим  особам,  безпосереднім  учасникам  АТО , які  захищали  суверенітет  та  територіальну  цілісність  України :

                           12 000 , 00 грн  -  з  обласного  бюджету,

  1. Виплату  одноразової  адресної  допомоги  інвалідам по слуху і зору

                             37 800,00 грн -  з  місцевого   бюджету,

  1. Одноразові  адресні  грошові  допомоги  від  депутатів    ЛОР :

                             70 500 , 00 грн.  - з обласного  бюджету,

  1. Реабілітацію  осіб  з  інвалідністю  :

                            Ортопедичне  взуття  -  18  осіб  по  2  пари,

                            Інвалідне  колісне  крісло  - 1  осіб,

                            Санітарне  крісло  -  0  особи,

                            Палиці – 2  особи,

                            Телефони  мобільні – 4  особи,

                            Ортопедичний  матрас – 0  особа,

                            Лікування в реабілітаційних  закладах – 0  особи,                                      

                            Санітарно-курортне  лікування- 0  осіб,

                            Електроскутер - 2 осіб очікують доставку з заводу.

  1.  Прийнято  і  призначено  по  43-х  видах соціальних  допомог  ,  субсидій  , пільг  на  житлово-комунальні  платежі  в  кількості  4355 справ   на  сьогоднішній  день.

Окрім існуючих баз осіб, сформовано базу учасників АТО та мобілізованих осіб, в зв’язку з початком повномасштабної війни, які постійно уточнюються.

 

Освітня галузь

 

Упродовж  2022 року здійснювалась реалізація основних завдань державної політики у сфері освіти, культури, фізичної культури і спорту на території Добромильської міської ради, та забезпечувалось виконання законодавства у галузі  освіти, державного стандарту загальної середньої освіти, вимог Базового компонента дошкільної освіти, Концепції Нової української школи, впровадження  компетентнісного, особистісно орієнтованого, діяльнісного, інклюзивного підходів до навчання здобувачів освіти і нових освітніх технологій; планування  та визначення траєкторії професійного розвитку педагогічних працівників, особливостей організації освітнього процесу за різними формами здобуття освіти, у тому числі з використанням технологій дистанційного навчання тощо.

 

Організаційна робота

У зв’язку з впровадженням воєнного стану  на території України всі завдання виконувалися у гнучкому  онлайн-режимі, заочно, за індивідуальними планами.

Діяльність  роботи відділу постійно висвітлюється на  офіційному веб-сайті  громади, на якому  розміщуються офіційні документи, нормативно-правові акти, корисні матеріали для освітян, батьків, здобувачів освіти, гостей сайту.

У групі для керівників закладів освіти «Керівники закладів освіти» у мережі Viber забезпечується чіткий контроль за роботою закладів, збір інформації та вчасне інформування  департаменту освіти і науки ЛОДА, Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти,  Управління Державної службу якості освіти і т.д.     

Забезпечено постійну  підтримку в актуальному стані систем:

ЄДЕБО (Єдина державна електронна бази з питань освіти) надання в повному, актуальному та достовірному стані інформації про підпорядковані заклади загальної середньої освіти для виготовлення свідоцтва про повну загальну та про базову загальну середню освіту випускникам 2022 року);

ІСУО (інформаційна система управління освітою) формування та заповнення форм звітності  з питань діяльності закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти, а саме: ЗНЗ-1, 77-, 76-, 83-РВК, 85-РВК, Д-4, Д-5, Д-6, Д-7-8, Д-9,1-ЗСО, 1-ПО, ЗВ-1, ведення обліку дітей шкільного віку, облік підручників).

АІКОМ (автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту, облік даних учнів ЗЗСО та педагогічних працівників). 

Для своєї роботи працівники відділу користуються електронними журналами «Практика управління закладом освіти», «Заступник директора школи», «Довідник спеціаліста з охорони праці»

Забезпечено реалізацію конституційного права громадян на звернення: затверджено графік особистого прийому громадян начальником, головним бухгалтером та головними спеціалістами  (наказ відділу від 04.01.2022 №01);ведеться журнал реєстрації заяв, звернень, скарг, пропозицій. За звітний період до відділу надійшло 15 звернень.  Відповідно до чинного законодавства вирішено порушені питання та надано відповіді заявникам.

За звітний період відповідно до Плану роботи проведено  4 колегії відділу, на яких розглянуто 14 питань та 12 нарад розглянуто –28 питань.

Підготовлено та видано 544 накази: з основної діяльності – 229, кадрові – 315.

Отримано, опрацьовано вхідної кореспонденції 1315 документів, підготовлено вихідної кореспонденції 382.

7 питань винесено на розгляд та затвердження сесії міської ради.

На новий навчальний рік 2022-2023 р.р. відбулась реорганізація 2 закладів загальної середньої освіти шляхом пониження ступенів в с.Боршевичі та с.Конів (рішення №2270 від 16 грудня 2021 року).

У 2021-2022 навчальному році мережа закладів освіти системи дошкільної та загальної середньої освіти Добромильської міської ради включала: 4 заклади дошкільної освіти, 15 закладів загальної середньої освіти, з них 1 опорний заклад і  3 філії опорного закладу,   2 заклади позашкільної освіти з них один у сфері культури.

В закладах загальної середньої освіти навчалося 1520 учнів. З них 5 дітей були охоплені інклюзивною формою навчання, 40 навчалися за індивідуальною програмою (мала наповнюваність класів).

Всі діти шкільного віку, які підлягають навчанню та проживають на території Добромильської міської ради, охоплені освітнім процесом.

Організація освітньої роботи в закладах освіти була спрямована на виконання Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», Базового компонента дошкільної освіти, Державних стандартів освіти, інших нормативно-правових актів.

Відповідно до наказів відділу освіти, культури спорту та туризму у період запровадження воєнного стану у всіх освітніх закладах було організовано та забезпечено дистанційне навчання здобувачів освіти.

З 01 вересня 2022 року усі заклади освіти працюють очно враховуючи безпекову ситуацію у закладах освіти. Кожен заклад освіти має укриття. Забезпечені необхідними матеріалами у разі погіршення воєнної ситуації в державі.

При організації дистанційного навчання використовувалися  платформи GoogleСlassroom, Naurok, ArBook, Moodle за вибором вчителя та з урахуванням можливостей учня, відеоінструменти Skype, Zoom, брали участь в онлайн-семінарах та онлайн-форумах із використанням відеоінструментів Skype, Zoom або в чатах на платформах дистанційного навчання (наприклад, Вайбер групи, Moodle) у закритих групах Facebook тощо.

Адміністрацією закладів освіти, вихователями, вчителями, практичними психологами та соціальними педагогами, керівниками гуртків була проведена значна робота щодо наповнення якісним контентом змісту дистанційної освіти.

         Підводячи підсумки, можна сказати, що для організації навчання учнів педагогами використано всі можливості і варіанти. Дистанційне навчання учнів 1-11 класів здійснювалось  на он-лайн платформах «GoogleClassroom»,  де створені віртуальні класи, в яких педагоги розміщують публікації (домашнє завдання) та мають  можливість оцінити виконану роботу кожного учня. Платформа має свої переваги, так  як батьки також мають можливість переглянути оцінки та проконтролювати виконання завдань. При підготовці уроків, вчителі використовували різноманітні ресурси.

Класні керівники проводили консультування по телефону або ж он-лайн за допомогою соціальних мереж та спеціально створених груп. Отже, злагоджена робота відділу освіти, педагогічних колективів, наполегливість та старанність учнів, контроль та відповідальність з боку батьків - все це забезпечило належне засвоєння учнями навчального матеріалу.

Забезпечено умови для завершення  2021-2022 навчального року. Організовано та відправлено 83 випускників 11 класів закладів загальної середньої освіти  Добромильської міської ради на пункти тестування для складання НМТ. 

Отримали атестати про повну загальну середню освіту  – 83 здобувачів освіти, з них 6 золотих медалей та 2 срібних; свідоцтва про базову загальну середню освіту – 138, з них 16 з відзнакою.

За результатами складання НМТ учениця ЗЗСО І-ІІІ ст.  смт Нижанковичі отримала 200 балів з історії.

 

Організація харчування у ЗЗСО

         З початком 2022 року рішенням сесії було прийняте рішення щодо харчування у закладах загальної середньої освіти відшкодування на безкоштовне харчування для учнів 1-4 класів та пільгових категорій за кошти місцевого бюджету (згідно з рішенням Х сесії Добромильської міської ради від16.12.2021 року №2267 «Про організацію харчування у  закладах загальної середньої освіти Добромильської міської ради, встановлення батьківської плати за перебування у закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти на території Добромильської міської ради в 2022році»).

         Встановлено вартість харчування однієї дитини вище зазначених освітніх закладів:

  • для учнів 1-4 класів – 12,00 грн;
  • діти до 3-х років 40,00 грн;
  • діти від 3-х до 7-ми років 50,00 грн.

         З початком війни і до кінця 2022 року харчування у закладах загальної середньої освіти не проводилось.

 

Організація підвезення здобувачів освіти та педагогічних працівників

 

У 2021-2022 навчальному році здійснювався безперебійний та безкоштовний підвіз 8 одиницями шкільного автотранспорту  491 учень та 36 педагогічних працівників до 10 закладів освіти міської ради. З початком війти два шкільні автобуси вилучено для потреб ЗСУ. В рамках Програми «Шкільний автобус» у 2022 році на умовах співфінансування з місцевого бюджету виділено 1 440,0 тис. грн. (30%) для придбання 2 Школяриків. Один автобус передано в кінці 2022 року. Ще один  автобус міська рада отримає на початку 2023 року. В громаді відсутня проблема з довезенням учнів до навчальних закладів.

 

Інклюзивне навчання

Інклюзивне навчання організовано в 3 закладах загальної середньої освіти та одній філії. Шлях до якісної організації інклюзивного навчання в закладах освіти не є простим та об’єднує в собі низку обов’язкових кроків, які необхідно реалізувати. Зокрема, для встановлення категорії особливих освітніх потреб дитина має пройти комплекс психолого-педагогічного обстеження в ІРЦ у м. Старий Самбір.

За навчальний рік, фахівцями центру ІРЦ, було обстежено 21 дитину, яким визначено оптимальний освітній маршрут, особливі освітні потреби, а також сильні та слабкі сторони в результаті чого, було видано висновки батькам та законним представникам дітей. За рекомендаціями ІРЦ у закладах загальної середньої освіти на інклюзивній формі навчання перебувають – 5 дітей, отримують психолого-педагогічні послуги. У закладах дошкільноїосвіти – 4 дитини на інклюзивній формім навчання, які отримують  психолого-педагогічні послуги.  Загальна кількість дітей у закладах середньої освіти, які перебувають на інклюзивній формі – 5дітей, у закладах дошкільної освіти – 4. Фахівцями центру було проведено консультації з педагогічними працівниками та батьками. Надано дітям психолого-педагогічні послуги, проведено корекційно-розвиткові послуги. З метою забезпечення надання дітям громади психолого-педагогічних послуг та  корекційно-розвиткових послуг прийнята на місцевому рівні «Програма надання підтримки особам з особливими освітніми потребами інклюзивного навчання в закладах дошкільної та закладах загальної середньої освіти Добромильської територіальної громади на 2022 рік» в сумі 25,0 тис. грн.

Фахівці центру були залучені до команд супроводу закладів освіти в яких навчаються діти з особливими освітніми потребами та брали участь у розробці ІПР.

 

 

 

 

Діджиталізація освітньої галузі: підключення закладів освіти  до мережі Інтернет

Станом на 01.01.2023 року усі заклади освіти підключено до мережі Інтернет. Із 21 закладу освіти 4 заклади освіти мають доступ до Інтернету і в укриттях який був підключений протягом 2022 року.

 

Робота із обдарованою молоддю

          Проведена  робота по залученню обдарованих учнів до участі у Всеукраїнських учнівських олімпіадах з навчальних предметів. І етап олімпіад ІІ туру  проводилися в громаді серед учнів переможців І туру І етапу.

У І етапі ІІ туру взяло участь 80 учнів. Серед них призові місця отримали:

 І місце - 42 учні,

 ІІ місце – 62 учні,

ІІІ місце – 30 учнів.

 ІІ тур ІІ етапу проводився на рівні району серед учнів переможців І етапу ІІ туру.

Взяло участь 42 учні у ІІ турі ІІ етапу. . Серед них призові місця отримали отримали:

 І місце - 7 учнів,

ІІ місце - 8 учнів,

 ІІІ місце - 2 учні.

Обдаровані учні нашої громади візьмуть участь у ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів які проходитимуть у січні-лютому 2023 року.

        Ряд конкурсів проводилось заочно. Наразі формується банк даних про переможців та призерів конкурсів обласного та всеукраїнського рівнів. Проведено ряд спортивно-масових заходів.

Також організовувалися заходи у закладах освіти, які мали ціль доброчинну, де кошти були передані на ЗСУ.

 

Супровід  методичної роботи

У 2021-2022  навчальному році  всі заклади освіти міської ради продовжили  роботу над науково-методичною темою: «Сприяння самореалізації і самовдосконалення вчителів шляхом впровадження інновацій у системі Нової української школи та початки впровадженя Нової української школи у базову освіту».

Основними формами методичної роботи впродовж 2021-2022 років  були такі: методична рада,  методичне об’єднання вчителів-предметників, класних керівників, вихователів  ЗДО, керівників гуртків, постійно діючі семінари  (з виховної роботи, практичних  психологів); майстер-класи вчителів тощо, а       з лютого місяця 2022 року робота методичної служби була організована на дистанційній основі. Основними формами роботи стали: онлайн-семінари, наради, вебінари, заочніконкурси.

Усі  методичні  заходи були спрямовані  на   озброєння вчителів  новими  знаннями,  методами, технологіями, що дозволяють перебудувати  освітній  процес відповідно до нових вимог і підходів. Забезпечувалась участь працівників галузі у обласних  онлайн-семінарах.

 

Організація  роботи з фондом підручників

У 2021-2022 навчальному році не отримано жодного   підручника  для учнів1-11класів ЗЗСО міської ради. Зроблено   замовлення  підручників для учнів 5 класів відповідно до оновлених програм.

У червні – липні  проведено  інвентаризацію підручників бібліотечних фондів  ЗЗСО. 

Готується проєкт наказу «Про взаємообмін підручників  між закладами загальної середньої освіти».

 

Атестація педагогічних працівників.

         Відповідно до  перспективного  та річного планів атестації у 2021-2022 навчальному році  на атестацію   підлягало 23  педагогічних працівники, з них проатестовано 23.

За рішенням атестаційної комісії  ІІ рівня у 2022 році:

  • на відповідність займаній посаді посаді проатестовано – 1 (заступник директора закладу загальної середньої освіти);

Відповідають раніше присвоєній кваліфікаційній категорії:

  •  «спеціаліст вищої категорії»                                 – 17 вчителів
  •  «11 тарифний розряд»                                            – 1 вчитель

Присвоєна кваліфікаційна категорія:

  • «спеціаліст вищої категорії»                                  – 3 вчителів

Раніше присвоєно педагогічне звання:

  • «старший учитель»                                                 – 11вчителів
  • «учитель методист»                                                – 1 вчителів

Присвоєно педагогічне звання:

  • «старший вчитель»                                                  – 2 вчителів

З метою підвищення методичного та практичного рівнів професійної компетентності вчителів  щодо реалізації завдань нового Державного стандарту початкової освіти, концепції Нової української школи було забезпечено проходження педагогічними працівниками курсів підвищення кваліфікації на базі ЛОІППО дистанційно.

 

Оплата праці

У 2022 році забезпечено на належному рівні  оплату праці працівникам освітньої галузі за рахунок освітньої субвенції в сумі 41 728 800 грн. та дофінансування з місцевого бюджету  в сумі 6 414 67,3 грн.

 

 Позашкілля

Позашкільна освіта виконує вкрай важливі завдання, спрямовані на забезпечення потреб дітей до пізнання й творчості; формування системи ціннісних орієнтацій національно-патріотичного виховання; виявлення, підтримку та розвиток обдарованих і талановитих дітей; організацію дозвілля. У Добромильському центрі дитячо-юнацької творчості функціонувало 8 гуртків, гуртковою роботою охоплено 210 вихованців. Гуртки працюють за такими напрямками: художньо-естетичний, спортивно-оздоровчий. За роботою та надбаннями гуртківців можна спостерігати в соціальній мережі Фейсбук. Щороку вивчаючи потреби вихованців, керівники гуртків намагаються створити умови для реалізації кожним вихованцем власної освітньої траєкторії, вільного особистісного вибору тієї діяльності, яка сприяє індивідуальному розвитку. Забезпечується варіативність змісту і форм організації освітнього процесу. І як результат – успіхи вихованців гуртків у різноманітних змаганнях і конкурсах.

Позашкільна освіта (сфера культури) Добромильська школа мистецтв налічує 10 класів, які відвідують 150 дітей. Учні мають можливість відвідувати класи фортепіано, баяна, акордеона, бандури, академічний, народний вокал, естрадний вокал, цимбали, саксафон, кларнет, художнє мистецтво, клас фольклору, духові інструменти, гітара, хореографії.

Задля ефективності управління рішенням сесії Добромильської міської ради №2784 від 11.10.2022 року Добромильський центр дитячо-юнацької творчості Добромильської міської ради приєднано до Добромильської школи мистецтв (при реорганізації збережено трудовий колектив закладу, а також напрямки діяльності).

 

Покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів

Впродовж поточного року у ЗЗСО І-ІІІ ступенів смт Нижанковичі проведено заміну газових котлів на загальну суму 1 053 400,00 грн.  та встановлено твердопаливний котел в ЗЗСО І-ІІ ст. с. Тернава вартістю  49 500,00 грн.

 

 

Культура

Педагогічні працівники та учні закладу беруть активну участь у культурному житті громади.

Робота працівників культури (Народні доми та бібліотеки) спрямована на розвиток духовності і виховання патріотизму, поваги до історичного минулого українського народу, формування громадянської свідомості тощо. Заходи проводилися згідно затверджених планів. Працівники беруть участь в культурному житті громади.

Впродовж 2022 року в закладах культури працювало 137 клубних формувань, в яких 1234 учасник, з них 35 для дітей, із званням «народний» аматорський – 3. До усіх державних, пам’ятних днів, дат та заходів, в тому числі і на рівні Добромильської територіальної громади маємо можливість почерпнути інформацію у бібліотекарів громади та пунктах видачі  у 19 селах громади. За 2022 року бібліотечний фонд складає 123 300 примірників. Кількість зареєстрованих користувачів 7906 осіб. З нагоди свят облаштовувались тематичні фото-зони, організовувались цікаві майстер-класи.

 

Спорт

В міському бюджету на 2022 рік затверджено Програму розвитку спорту серед населення Добромильської міської ради на 2022 рік ( видатки на  спортивні заходи та підтримка  ФСТ «Колос») в сумі 80,0 тис. грн.  Впродовж 2022 року команди Добромильської територіальної громади були учасниками спортивних  заходів різного рівня та неодноразово займали призові місця. Неодноразово в громаді проводились благодійні турніри і кошти, зібрані під час заходу спрямовувались на потреби ЗСУ та ТРО.

Представники учнівських футбольних команд громади мали можливість безкоштовно відпочити на запрошення старости Бещадського повіту у Республіці Польща, а також, за кошти батьків, відпочити та змістовно провести час у ЦНПВ ім. Кирила Осьмака у с.Сприня.

 

Медичне обслуговування населення

 

Впродовж 2022 року з місцевого бюджету забезпечувались  видатки на програми медичного спрямування, зокрема це :

- Програма фінансування стоматологічної допомоги окремим категоріям населення  на 2022 рік в сумі

- Програма  безкоштовного забезпечення медикаментами пільгових категорій населення - жителів  Добромильської міської ради на 2022 рік в сумі

- Програма надання грошової допомоги дітям з рідкісними захворюваннями на 2022 рік:

- Програма  безкоштовного забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів технічними засобами для використання в побутових умовах  на 2022 рік:

- Програма   підтримки неспроможних ФАПів;

- Програма Забезпечення виробами медичного призначення хворих  на цукровий діабет на 2023 рік.

Також, з місцевого бюджету передбачені видатки на енергоносії по медичних закладах.

У 2022 році у діяльності КНП ДМР «Добромильська районна лікарня» керувалась рішенням сесії Добромильської міської ради «Про затвердження структури КНП ДМР «Добромильська районна лікарня». Дане рішення та зроблені кроки забезпечили оптимізацію видатків та належне надання медичних послуг населенню.

Виплата заробітної плати проводилась за рахунок коштів НСЗУ на підставі укладених угод. Станом на 31.12. 2022 року заробітна плата працівникам медичної сфери виплачена в повному обсязі, заборгованості немає.

               Процес оптимізації та переорієнтації закладів медичної сфери первинного рівня  буде продовжено в наступному 2023 році і передбачатиме створення на базі 4 АЗПСМ КНП  «Центр ПМСД Добромильської міської ради».

З метою покращення матеріально-технічної бази у рамках додатково оголошеного конкурсу Програми Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 спільно з польськими партнерами узгоджено процес придбання реабілітаційного обладнання для КНП ДМР «Добромильська районна лікарня» на загальну суму 69,740 тис. євро. На початку 2023 року обладнання буде доставлено в заклад.

Проведено капітальний ремонт хірургічного відділення для тимчасового розміщення внутрішньо-переміщених осіб. Загальна вартість робіт 5 019,0 тис. грн. в т.ч. 3 500,0 тис. грн. - кошти місцевого бюджету, 1 500,0 тис. грн. - кошти товариства Червоного Хреста України. Приміщення обладнане усім необхідним та розраховане на прихисток для 47 осіб.  В подальшому будівля буде використовуватись за попереднім цільовим призначенням.

У 2022 році вагомою є співпраця з урядовими організаціями з-за кордону,  спонсорами та меценатами. В результаті цієї співпраці в КНП ДМР «Добромильська районна лікарня» передано  автомобіль, УЗД-апарат, офтальмологічне обладнання, та багато іншого.

 

 

Напрямок діяльності: Розвиток громади (відповідає Стратегічній цілі 2 Економіка та інфраструктура – створення сприятливих умов для розвитку місцевої економіки)

 

Залучення інвестицій для розвитку Добромильської міської територіальної громади

 

В умовах воєнного стану в зв’язку з дією постанови КМУ Постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2021 року «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» конкретизовано перелік фінансування видатків відповідних розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів. На підставі Постанови здійснювати капітальні видатки заборонено.

Незважаючи на усю складність ситуації, впродовж року Добромильською міською радою вдалось виконати  ряд інвестиційних проектів, спрямованих  на розвиток інфраструктури Добромильської міської територіальної громади за рахунок міжнародних грантів, коштів державного та обласного бюджетів з обов’язковим співфінансуванням з місцевого бюджету.

  1. Завершено реалізацію проекту «Природа без кордонів. Покращення якості вод транскордонної  річки Вирва, яка є притокою ріки Вігор, що несе свої води до річки Сян (басейн Балтійського моря) через будівництво каналізаційної мережі в містах Загуж (Польща) і Добромиль (Україна)» в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

              В результаті реалізації реконструйовано 4,65 км каналізаційної мережі міста та завершено реконструкцію очисних споруд. Весною об’єкт буде запущено в експлуатацію.

  1. В рамках Програми «Шкільний автобус» придбано 2 шкільні автобуси для потреб  громади . Реалізація відбулась за рахунок коштів обласного та співфінансування з місцевого бюджету ( 1 440,0 тис. грн. – кошти міського бюджету(30%). Один з автобусів  буде передано в громаду на початку 2023 року.
  2.  В рамках субвенції з обласного бюджету розпочато реалізацію проекту «Реконструкція приміщення по вул. Міцкевича, 6 в м.Добромиль Самбірського району Львівської області під Центр надання адміністративних послуг  Добромильської міської ради. Коригування» на загальну суму    3 279,936 тис. грн. в т.ч. співфінансування з місцевого бюджету в сумі 983,98 тис. грн. Проект планується завершити у 2023 році.
  3. За кошти місцевого бюджету проведено капітальний ремонт вул. Міцкевича в м.Добромиль Львівської області на загальну суму 1 699,5  тис. грн.

         З метою підвищення поінформованості потенційних інвесторів
про інвестиційну привабливість громади інформацію про вільні промислові ділянки/виробничі площі та земельні ділянки, що знаходяться на території Добромильської громади подано для включення в Дашборд інвестиційної привабливості Львівщини (розроблено ЛОВА спільно з
USAID в рамках проекту «Говерла»).

Розуміючи важливість прикордонного розташування території рішенням  сесії Добромильської міської ради дано  старт створенню на території міста Добромиль поблизу залізничної колії за кошти приватних інвесторів логістичного терміналу. З цією метою на території громади зареєстровано ТзОВ «СУХИЙ ПОРТ». Першу чергу терміналу заплановано відкрити у другій половині 2023 року.

В рамках Програми Європейського Союзу з реагування та оновлення для Молдови та України «Мери за економічне зростання»  підготовлено та подано на конкурс проект під назвою «Підвищення економічної активності  населення в Добромильській територіальній громаді на засадах системності та сталості - запорука її успішного розвитку», головною метою якого є підвищення зайнятості населення, стимулювання розвитку бізнесу у пріоритетних сферах економіки, покращення інтеграції внутрішньо переміщених осіб та залучення жителів до процесів розвитку, опираючись на успішний проектний досвід, потенціал та людський капітал в громаді. Результати конкурсу чекаємо в лютому 2023 року.

 

 

Підвищення фінансової незалежності місцевого бюджету та

 ефективності використання бюджетних коштів

 

З метою збільшення надходжень впродовж 2022 року Добромильська міська рада  працювала над:

  •   створенням належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для забезпечення розвитку території Добромильської міської територіальної громади;
  •  підвищенням якості та ефективності витрат бюджету розвитку шляхом спрямування таких коштів на реалізацію пріоритетних інвестиційних програм (проектів) з урахуванням оцінки їх економічної ефективності, використання системи електронних державних закупівель;
  • забезпеченням надходжень податків, зборів та інших обов’язкових платежів до місцевих бюджетів не менше рівня визначених бюджетних призначень

Задля досягнення балансу інтересів жителів громади, суб’єктів господарювання та влади, з метою  збільшення надходжень до міського бюджету у червні місяці приймаються   рішення, якими в регульовані надходження до бюджету місцевих платежів, зокрема,  :

 «Про  встановлення місцевих податків та зборів» , «Про   встановлення ставок земельного податку та надання пільг зі сплати земельного податку.на території Добромильської міської ради» ,Про   встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», тощо.

Найбільшим дохідним джерелом  місцевого бюджету Добромильської ТГ є податок на доходи фізичних осіб. За даними 2022 року надійшло 31 162,8 тис. грн., що в порівнянні з 2021 роком більше на 6 923,6 тис. грн. Найбільшими платниками податку на доходи найманих працівників є установи та організації бюджетної сфери  та підприємства, такі як: юридичні особи - ТДВ «Самбірська Швейна фабрика», ТОВ «Агро-Оптіма», ТзОВ «Чумак», фізичні особи – Шатинська Л.С., Коваль І.І., Гарась Г.Б., Брошко М.Т.

 Ще одним вагомим джерелом міського бюджету (34-35% в загальній структурі надходжень), оскільки 1005 зараховується до міського бюджету. є  податок на майно., Надходження цього податку у 2022 році склали 8122,9 тис. грн проти 7845,4 тис. грн. у 2021 році відповідно, а відтак виконання запланованих показників забезпечується  постійною роботою та співпрацею з податковою службою. Найбільшими  платниками  земельного податку є: АТ «Укрзалізниця» ПРАТ Львівобленерго; по оренді землі найбільшими платниками є: ТзОВ Агро ЛВ Лімітед; ТОВ Норбілк Агрі, ТОВ Агро Оптіма.

Єдиного податку  надійшло в сумі 7781,7 тис. грн., виконання становить 105,66 %, що на 417,0 тис. грн. більше уточнених  планових призначень, що на 1267,2 тис.грн.більше надходжень 2021 року.

 Найбільшими платниками єдиного податку з юридичних осіб є:ТОВ Вест Брендс, ТОВ «Інжиніринг Експерт».  Найбільшими платниками  єдиного податку з фізичних осіб  є: Олійник М.М,  Годяк В.В., Кушка А.Ю, Герега Т.Б.

Рентна плата, внутрішні податки на товари та послуги, акцизний податок , в загальній структурі надходжень становлять близько 4 %  .

На території громади зареєстровані і працюють 258 фізичних осіб і 67 юридичних осіб. Для порівняння у 2021 році їх кількість становила відповідно 251 фізичних осіб і 69 юридичних осіб. 

 

Оптимізація  та ефективний розподіл видатків місцевого бюджету

З метою раціонального використання бюджетних коштів проводиться :

  • постійний моніторинг виконання бюджетних програм з метою оцінки їх ефективності, результативності та економічної доцільності відповідних витрат бюджету;
  • аналіз стану дотримання фінансової та бюджетної дисципліни, забезпечення дотримання законодавства при здійсненні державних закупівель товарів та послуг;
  •  оптимізація видатків бюджетних установ та дотримання жорсткої бюджетної дисципліни. Обгрунтовані рішення по оптимізації видатків місцевого бюджету виносяться на розгляд сесії міської ради .

     Видаткова частина міського бюджету  протягом  12 місяців 2022 року виконана на 112,89 % до планових річних показників з урахуванням внесених змін.

За звітний період проведено в повному обсязі фінансування   за захищеними статтями видатків, зокрема,  заробітну  плату з нарахуваннями,   оплату комунальних послуг та енергоносіїв , оплату за цільовими програмами, тощо.

Офіційні трансферти у вигляді базової дотації, освітньої субвенції, додаткової дотації та інші субвенції з місцевих бюджетів надходять та фінансуються у відповідності з чинним законодавством.         

 За 2022 рік до загального фонду  Добромильської ТГ надійшло міжбюджетних трансфертів в сумі  82709,8.грн. з них:  базової дотації – 33908,6 тис.грн., освітньої субвенції – 41728,8 тис.грн., додаткової дотації – 2726,2  тис.грн., інші субвенції з місцевих бюджетів – 4290,2 тис.грн.

 

 

Реалізація політики у галузі будівництва, архітектури та земельних відносин

 

На час дії воєнного стану доступ до Публічної кадастрової карти заблокований, відтак, земельні питання пов’язані з приватизацією земельних ділянок для ведення ОСГ та та розгляд документації по земельних частках-паях не відбувався.

Впродовж 2022 року  було  організовано роботу щодо підготовки проведення земельних торгів (аукціонів) на набуття прав юридичними та фізичними особами на землю.

Проведено   11 аукціонів з продажу права оренди земельних ділянок  сільськогосподарського призначення на загальну суму 915,0 тис.грн.

Проведено роботу з виготовлення документації з продажу  двох нежитлових приміщень для продажу на аукціони на суму-66 600 грн.

 За 2022 рік  укладено 123 тимчасові договори із фізичними особами

Підготовлено документацію на продаж земельних ділянок  несільськогосподарського  призначення  та   здійснено  їх продаж земельних ділянок  на  суму 1 067 864 грн.

Укладено 63  тимчасові  договори   з плати за використання земельних ділянок юридичними особами  на суму  1 707 071 грн.

Заключено 74 договори по оренді  невитребуваних паїв на суму-1 млн.900 тис.

Заключено 123  тимчасових договорів з плати за використання земельних ділянок  фізичними особами  на суму-976 тис.грн.

Видано довідки (інформацію) щодо земельних ділянок, а також викопіювання з картографічних матеріалів в кількості 163 од.

Проведено комісійні виїзди  у вирішенні земельних спорів у межах  ради щодо меж земельних ділянок, що знаходяться у власності та користуванні громадян, і додержання громадянами правил добросусідства.(14 спорів)

Підготовлено Програму по покращення  пасовищ в с.Чижки та Міженець

Проведено  нормативну та експертну грошову оцінку земель комунальної власності.

Підготовлено  і погоджено  29 актів прийняття-передачі земельних ділянок, що додаються до договорів оренди землі.

Проведено аналітичну роботу з територіальними підрозділами Державної фіскальної служби, Держгеокадастру з метою забезпечення надходжень від плати за землю та податку на нерухоме майно  відмінне від земельної ділянки.

Здійснюється  аналітичний облік використання земельних ресурсів міської ради, відповідно до оформлених правовстановлюючих документів на земельні ділянки .

Здійснюється  реєстрацію адрес  нерухомості в  Єдиній державній електронній  системі у сфері будівництва.

На підставі проведеної роботи можна констатувати наступне : на території громади у 2022 року в порівнянні з 2021 зросли надходження  податку на майно , який включає в себе  плату земельного податку та оренду землі. За 2022 рік надходження склали 8122,9 тис. грн. проти  7845,4 тис. грн. у 2021 році відповідно.

 

Напрямок діяльності: Розвиток громади (відповідає  Стратегічній цілі 3  Екологія та охорона довкілля – збереження та популяризація природної спадщини району для підвищення якості життя)

 

Розвиток житлово-комунального господарства та інфраструктури

 

Проблемні питання, які потребують щвидкого реагування у сфері ЖКГ вирішуються на засіданнях виконкомів.

З метою належного утримання  комунального господарства рішенням сесії міської ради  у 2022 році затверджено Програми у сфері житлово-комунального господарства, зокрема :

  • Розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою міста Добромиль, селища Нижанковичі та сіл які увійшли  до складу Добромильської міської ради на 2022 рік»;
  • «Відшкодування різниці між розміром ціни (тарифу) на житлово-комунальні послуги та розміром економічно-обгрунтованих витрат на їх виробництво (надання) для населення м. Добромиль на 2022рік»;

Важливим пунктом у питанні реалізації заходів з благоустрою на території Добромильської ТГ стало судове рішення у справі повернення сміттєвоза, згідно з яким Західний апеляційний господарський суд зобовязав Старосамбірську міську раду повернути незаконно передану в кінці каденції Нижанковицькою селищною радою сміттєзбиральну машину  Добромильській міській раді.

На час проведення капітального ремонту на автодорозі Т-14-18 Нижанковичі-Самбір – Стрий у співпраці з підрядною організацією «ДрогБуд» за  кошти міського бюджету проведено заміну ливневої каналізації в центрі м. Добромиль та прокладено резервну лінію для водогону.

З огляду  на зношеність водопровідної мережі у м.Добромиль за кошти місцевого бюджету придбано апарат для зварювання труб, який в подальшому забезпечить швидке усунення аварійних ситуацій, що виникають  на водогоні та поступову заміну зношених мереж.

В управління КП МВУЖКГ м.Добромиль передано  на обслуговування котельню в с.Міженець, яка обслуговує об’єкти соціально-культурної сфери та житловий мікрорайон по вул. Газовиків.

 

 

Підвищення рівня безпеки життя громадян. Цивільний захист та техногенна безпека.

 

 

Ситуація в державі в цілому спонукала до прийняття невідкладних рішень та здійснення кроків у  забезпеченні належної життєдіяльності в громаді з акцентом на безпеку, цивільний захист.

За рахунок коштів місцевого бюджету прийнято ряд програм, які покликані забезпечити  належний  рівень безпеки в громаді.

Це, зокрема :

  • Програма матеріальної підтримки  відділення №1 Самбірського районного відділу поліції ГУНП у Л/о на 2023 рік
  • Програма фінансування 8 Державно-пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС у Л/о на 2023 рік
  • Програма фінансової підтримки членів добровільних пожежних дружин (ДПД), які функціонують на території Добромильської територіальної громади

У зв’язку з війною видатки місцевого бюджету першочергово перерозподілені і спрямовані на підтримку оборони країни та безпеки життєдіяльності населення громади шляхом реалізації наступних програм:

  • Програма фінансування окремого батальйону територіальної оборони за рахунок місцевого бюджету на 2022-2023 роки,який дислокується в районі територіальної оборони №3/4 (Самбірський район)
  • Програма підтримки в/ч А-7371 Сил територіальної оборони України на 2022-2023 роки
  • Програма створення  місцевої автоматизованої  системи  централізованого    оповіщення  Добромильської  міської  ради на 2023 -2025 рік

           Для 7 старостинських округів у 2022 році придбано системи оповіщення, які дозволяють інформувати жителів про наявну небезпеку.

За рахунок Програми «Польська допомога» у співпраці з Генеральним консульством Республіки Польща у Львові реалізовано міжнародний проект під назвою « Збільшення операційних можливостей державного пожежно-рятувального поста в Добромилі ( Львівська область)".

Проектом покращено матеріально-технічну базу за рахунок виконання ряду ремонтних робіт в будівлі пожежно-рятувального поста підрозділу 57 ДПРП 27 ДПРЧ 8 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Львівській області  та придбання аварійно-рятувального обладнання. Загальна вартість проекту 26,0 тис. євро.

Зазначені кроки дозволяють  продовжувати системні кроки з комплексної безпеки життєдіяльності громади в цілому.

Робота в цих напрямах буде продовжуватись.

 

 

 

Напрямок діяльності: Розвиток громади (відповідає  Стратегічній цілі 4 Прикордонна громада -  Добромильщина ворота Європи в Україну)

 

Війна та події, пов’язані з блокуванням українських портів  дали розуміння того , що прикордонні з Європейським Союзом території, в тому числі і Добромильська територіальна громада, мають шанс на економічний  розвиток за рахунок покращення інфраструктури та використання незадіяного потенціалу території в економічному плані.

Впродовж 2022 року за рахунок коштів кредиту Уряду Республіки Польща на території громади здійснювався капітальний ремонт автодороги Т-14-18 Нижанковичі – Самбір – Стрий, що забезпечить якісне  транспортне сполучення  між обласним центром та Республікою Польща.  Ремонт планується завершити у 2023 році.

За рахунок коштів АТ «Укрзалізниця» у 2022 році розпочато ремонт залізничного сполучення Кросьценко - Хирів (Лінія 108), та Хирів - Нижанковичі (лінія 102), який в перспективі сполучатиме два прикордонні переходи. В планах залізниці здійснювати пасажирські (туристичні) та вантажні перевезення.

Розпочато будівництво МАПП «Нижанковичі (Україна) - Мальговичі (Республіка Польща)призначеного для перевезень тонажністю до 3,5 тон. Тривають напрацювання у співпраці з ЛОВА щодо відкриття пішохідного переходу та залізничного сполучення на МАПП «Нижанковичі(Україна) - Мальговичі (Республіка Польща)».

Важливим аспектом позиціонування переваг прикордонного розташування та розвитку громади є старт нової Програми транскордонної співпраці Польща-Україна 2021-2027 та участь у ній Добромильської міської ради. В зв’язку з цим напрацьовано нові кроки співробітництва з гміною Фредрополь та гміною Устрики Дольні (Республіка Польща). Розширення території співробітництва продовжується.

 

Інформація про реалізацію цільових програм у 2022 році

№п/п

Назва програми

Виділена сума коштів на 2022р, тис. грн.

Касові видатки

За 2022рік, тис. грн.

1

Програма підтримки та розвитку трудового архіву на 2022 р

291,0

178,4

2

Програма відшкодування коштів за надання пільг з послуг зв’язку окремим категоріям громадян на 2022 рік

13,0

1.5

3

'Програма відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян на приміських маршрутах загального користування автомобільним (залізничним) транспортом  у Добромильській міській раді на 2022 рік

200,0

200,0

4

'Програму  проведення реабілітаційних заходів Громадської організації «Старосамбірська організація осіб з інвалідністю  Львівської обласної асоціації Всеукраїнської організації Союз осіб з інвалідністю України»на 2022 рік.

20,0

20,0

5

'Програма надання одноразової грошової допомоги інвалідам, глухонімим з дитинства на 2022рік

38,0

37,8

6

Програма про порядок надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого, або особи, яка зобов"язалася поховати померлого

120,0

90,0

7

Програма виплати одноразової адресної допомоги малозабечним громадянам Добромильської міської ради у 2022 р.

80,0

60,0

8

Програма забезпечення виробами медичного призначення хворих на цукровий діабет на 2022 рік

60,0

60,0

9

Програма розвитку житлово-комунального господарства м.Добромиль,селищаНижанковичі та  сіл, які увійшли до складу Добромильської міської ради на 2022р

4050,0

3824,0

10

Програма відшкодування різниці між розміром ціни (тарифу) на житлово-комунальні послуги та розміром економічно обгрунтованих витрат на їх виробництво(надання) для населення м.Добромиль на 2022рік.

760,0

760,0

11

'Програма  "Виготовлення технічної документації з  експертної- грошової оцінки земель Добромильської міської ради на 2022 рік"

20,0

7,5

12

Програма охорони навколишнього природного середовища Добромильської міської ради 2021-2025рр.

80,0

80,0

13

'Програма співфінансуванняпроєктів, мікропроєктів, що фінансуються в рамках реалізації конкурсів та програм різних рівнів на 2022 рік(комплексний план просторового розвитку)

200,0

0

14

Програма утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок коштів місцевого бюджету на 2022рік

2530,0

1844,5

15

Програма фінансової підтримки членів добровільних пожежних дружин (ДПД), які функціонують на території Добромильської територіальної громади

12,0

0

16

Програма фінансування окремого батальйону територіальної оборони за рахунок місцевого бюджету на 2022-2023 роки,який дислокується в районі територіальної оборони №3/4 (Самбірський район)

106,0

103,9

17

Програма матеріальної підтримки відділення №1 Самбірського районного відділу поліції ГУНП у Львівській області в питаннях забезпечення охорони громадського порядку ,профілактики правопорушень,законності,охорони прав, свобод і законних інтересів громадян на 2022 рік

 

40,0

 

40,0

18

Програма сприяння матеріально-технічного забезпечення 7 прикордонного Карпатського загону на 2022 рік

50,0

50,0

19

Програма формування податкової культури та поліпшення сервісу обслуговування платників податків у Добромильській територіальній громаді

10,0

0

20

Програма співпраці з Самбірською р/р та Самбірською РДА на 2022 рік

50,0

0

21

Програма підтримки органів соціального захисту населення (обслуговування програмного комплексу "Наш дім")

5,0

5,0

22

'Програми охорони та збереження культурної спадщини на території Добромильськоїтериторвальної громади на 2021-2025 роки(заходи на 2022 рік)

100,0

0

23

Програма підтримки в/ч А-7371 Сил територіальної оборони України на 2022-2023роки

100,0

100,0

24

Програма 8 Державно пожежно-рятувального загону ГУДСНС у Львівській олб. На 2022р. Добромильською міською радою Самбірського району

100,0

100,0

25

Місцева програма інформатизації «Цифрова Добромильська міська рада» на 2022-2024роки

70,0

70,0

 

У період воєнного стану  один з напрямків діяльності міської ради стосувався підтримки, розміщення та допомозі  людям , які  тікають з територій , де велись і ведуться бойові дії.  В Добромильську громаду у лютому – березні 2022 року прибуло  2377 осіб . Кількість прибулих у жовтні – грудні становила 705 осіб. Усі прибулі періодично забезпечуються за потребами гуманітарною допомогою.

Мобілізованим військовослужбовцям   та ТРО активно допомагають жителі нашої громади. Це продукти харчування,одяг, засоби гігієни,медикаменти,  автомобілі на фронт. На початку війни з громади передано 2  шкільні автобуси та 2 автомобілі швидкої допомоги. З міського бюджету фінансова допомога склала 138 680 грн.

Важливим аспектом діяльності міської ради у період воєнного стану було і  є налагодження тісних зв’язків з міжнародними та волонтерськими організаціями задля спільної перемоги над ворогом. За цей час географія співпраці  у питаннях підтримки була досить вагомою. Це зокрема країни : Чехія, Франція, Польща, Німеччина, Англія,Португалія, Італія, Іспанія. Серед міжнародних організацій активною є робота з  Unisef, ПРООН, МОМ, Червоний Хрест, Linia  102, БФ “РОКАДА” , «Мальтійська служба допомоги України».

Зазначена робота продовжується.

 

 

ІІ. Створення умов для стабільного соціально-економічного та культурного розвитку території Добромильської міської територіальної громади в умовах воєнного стану.

 

 

Головною метою програми є створення умов для економічного зростання та удосконалення механізмів управління розвитку громади на засадах ефективності, відкритості та прозорості, посилення інвестиційної та інноваційної активності, забезпечення належного функціонування комунальної інфраструктури, дотримання високих екологічних стандартів та внаслідок цього підвищення конкурентоспроможності громади, доступності широкого спектра соціальних послуг та зростання добробуту населення, збереження та відтворення трудових ресурсів, збереження та створення нових робочих місць в умовах впровадження економічних реформ.

         Заходи, закладені у Програмі, спрямовані на реалізацію єдиної політики розвитку  громади  в умовах воєнного стану на 2023 рік,

У процесі виконання Програма може уточнюватися. Зміни і доповнення до Програми затверджуються рішенням сесії міської ради .

           

 

2.1. Розвиток економічного потенціалу

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері економічного розвитку на 2023 рік є:

- стимулювання реалізації інвестиційних проектів;

- залучення державних, інвестиційних коштів та ресурсів міжнародних фінансових організацій для реалізації інфраструктурних проектів;

- розвиток міжнародної співпраці;

- підвищення стандартів життя, розвиток людського і соціального капіталу шляхом поліпшення якості освіти і медичного обслуговування, підвищення дієвості і стабільності соціального захисту громадян;

- покращення благоустрою населених пунктів громади, розвиток інфраструктури;

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • створення сприятливих умов для залучення інвестицій в аграрний сектор, технологічного переоснащення діючих та організації нових підприємств із виробництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, створення сімейних фермерських господарств, сільськогосподарських кооперативів на території Добромильської міської територіальної громади  ;
  • підвищення якісного рівня обслуговування населення через Центр надання адміністративних послуг та Центр надання соціальних послуг.

 

2.2. Залучення інвестицій для розвитку  території Добромильської міської територіальної громади

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері залучення інвестицій для розвитку території Добромильської міської  територіальної громади   на 2023 рік є:

    • сприяння інвесторам у питаннях консультативної допомоги, супроводженні інвестиційних проектів, які реалізуються в громаді;
    • ефективне освоєння коштів міжнародних грантів,  державного бюджету  для соціально-економічного розвитку території Добромильської міської  територіальної громади
    • постійне оновлення інвестиційного майданчика на веб-сайті  .

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • визначення пріоритетних об’єктів соціальної інфраструктури та виготовлення проектно-кошторисної документації для залучення інвестиційних коштів на реалізацію проектів з їх реконструкції, поточного та капітального ремонту;
  • проведення системної організаційної роботи по залученню інвестиційних коштів за рахунок міжнародної матеріально-технічної допомоги, залученню інвесторів до розвитку інженерно-транспортної, соціальної інфраструктури населених пунктів;

        -  активну участь у грандах, які фінансуються Європейським Союзом;

 

 

2.3. Підвищення фінансової незалежності місцевого бюджету

та ефективності використання бюджетних коштів

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері наповнення та виконання місцевого бюджету на 2023 рік є:

- забезпечення наповнюваності дохідної частини бюджету, своєчасності і повноти сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) до місцевого бюджету території Добромильської міської  територіальної громади  ;

- підвищення фінансової самодостатності території Добромильської міської територіальної громади  ;

- проведення раціональної та ефективної податково-бюджетної політики;

- підвищення результативності бюджетних видатків.

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • здійснення постійного моніторингу виконання бюджетних програм з метою оцінки їх ефективності, результативності та економічної доцільності відповідних витрат бюджету;
  • проведення аналізу стану дотримання фінансової та бюджетної дисципліни, виявляти причини та умови, що призвели до недоліків і порушень, надання рекомендації та пропозиції щодо їх усунення і запобігання у подальшому;
  • здійснення управління бюджетними коштами в межах встановлених бюджетних повноважень із забезпеченням ефективного та раціонального використання бюджетних коштів, належної організації та координації роботи розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів;
  • вжиття заходів щодо оптимізації видатків бюджетних установ та дотримання жорсткої бюджетної дисципліни;
  • підвищення якості та ефективності витрат бюджету розвитку шляхом спрямування таких коштів на реалізацію пріоритетних інвестиційних програм (проектів) з урахуванням оцінки їх економічної ефективності, використання системи електронних державних закупівель;
  • забезпечення надходжень податків, зборів та інших обов’язкових платежів до місцевих бюджетів не менше рівня визначених бюджетних призначень;
  • забезпечення дотримання законодавства при здійсненні державних закупівель товарів та послуг, раціонального використання державних коштів;

 

2.4. Реалізація політики у галузі будівництва, архітектури  та земельних відносин

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері будівництва, архітектури та земельних відносин на 2023 рік є:

  • забезпечення додержання законодавства у сфері архітектури, містобудування та державних стандартів, норм і правил при реалізації затвердженої містобудівної документації;
  • створення ефективної системи управління земельними ресурсами;
  • забезпечення прозорості у сфері земельних відносин та будівництва;
  • використання земель за їх функціональним призначенням;
  • створення привабливих умов для залучення інвестицій шляхом розробки та прийняття основних містобудівних документів;
  • підтримка розвитку тваринництва в приватному секторі на території Добромильської міської територіальної громади   шляхом створення громадських пасовищ.
  • Залучення коштів до міського бюджету шляхом проведення земельних аукціонів (торгів).

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • здійснення інвентаризації земельних ділянок, на яких розташовано будівлі і споруди установ Добромильської ТГ, з метою оформлення правовстановлюючих документів на землю під будівлями та спорудами установ, власником яких є Добромильська міська рада;
  • організація землеоціночних та землевпорядних робіт для продажу та оренди ділянок;

формування  переліку земельних ділянок,які підлягають продажу на земельних торгах (аукціонах).

- ведення земельно-кадастрової документації в розрізі землекористувачів та власників земельних ділянок на території Добромильської міської  територіальної громади , здійснення обліку кількості земель.

 

2.5. Розвиток житлово-комунального господарства та інфраструктури

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері житлово-комунального господарства та інфраструктури на 2023 рік є:

  • поліпшення якості надання житлово-комунальних послуг для населення території Добромильської міської територіальної громади  ;
  •  поліпшення благоустрою території Добромильської міської територіальної громади;
  •  поліпшення стану забезпечення населення якісною питною водою;
  • поліпшення експлуатаційного стану комунальних доріг;

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • залучення інвестицій для реалізації інвестиційних проектів у сфері житлово-комунального господарства з залученням коштів з різних джерел;
  • поліпшення матеріально-технічного забезпечення КП МВУЖКГ м.Добромиль;
  • підвищення ефективності роботи КП МВУЖКГм. Добромиль щодо надання житлово-комунальних послуг, удосконалення систем управління, виконання робіт з благоустрою Добромильської міської територіальної громади  ;
  • організація контролю за дотриманням вимог правил благоустрою на території Добромильської міської територіальної громади  ;
  • вирішення проблемних питань збору та утилізації сміття, твердих побутових відходів, прибирання стихійних сміттєзвалищ;
  • здійснення благоустрою кладовищ;
  • проведення робіт з вирубки дерев, що знаходяться в аварійному стані чи завдають шкоди лініям електромережі;
  • обслуговування мереж водопостачання та водовідведення;.

 

2.6. Система надання якісних адміністративних послуг

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері надання адміністративних послуг на 2023 рік є:

    • підвищення якості та доступності надання адмінпослуг населенню Добромильської міської територіальної громади з врахування існуючих тенденцій на ринку;

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

    • завершення реконструкції приміщення під ЦНАП по вул.Міцкевича,6 в м.Добромиль , придбання меблів та обладнання;
    •  підключення каналу конфіденційного зв’язку ДМС;
    • Налагодження роботи станції для виготовлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон та паспорта громадянина України у формі ID-картки;
    • Навчання та підвищення кваліфікації персоналу;
    • Підключення 3 віддалених робочих місць до ДРАЦС;
    • Підключення адміністраторів ЦНАП до програми «Соціальна громада».

 

 

2.7. Доступ до належного медичного обслуговування

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері медичного обслуговування на 2023 рік є:

  • підвищення якості та доступності надання медичної допомоги первинного та вторинного рівнів населенню території Добромильської міської територіальної громади  , шляхом оптимізації мережі відповідно до потреб населення громади;
  • поліпшення матеріально-технічної бази комунального некомерційного підприємства Добромильськох міської ради «Добромильська районна лікарня» шляхом залучення різних джерел фінансування.

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

Діяльність у галузі охорони здоров’я у 2023 році буде спрямована на виконання умов для ефективного та доступного для усіх громадян медичного обслуговування.

Серед основних завдань, які потребують першочергового вирішення є:

  • профілактика, рання діагностика, розвиток первинної медико-санітарної допомоги;
  • зниження рівня захворюваності шляхом виділення бюджетних коштів на Програми медичного спрямування;
  • сприяння та пошук фінансових джерел і благодійної допомоги на покращення матеріально-технічної бази  для КНП ДМР «Добромильська районна лікарня»;

 

 

2.8. Розвиток освіти

 

Пріоритетні напрями та завдання в сфері освіти на 2023 рік

 

  • підвищення якості освіти в громаді, її орієнтація у європейський освітній простір з урахуванням державної політики у сфері освіти;
  • подальший структурний і якісний розвиток мережі закладів освіти Добромильської міської територіальної громади   усіх типів з одночасним оновленням їх ресурсного забезпечення (придбання комп’ютерного обладнання, шкільних меблів, сучасного технологічного обладнання для організації харчування);
  • забезпечення доступу до дошкільної освіти дітям відповідного віку незалежно від місця проживання, соціального походження, матеріального забезпечення;
  • запровадження нового змісту освіти, заснованого на формуванні життєво необхідних ключових компетентностей;
  • пошук і реалізація сучасних ефективних моделей виховання, спрямованих на формування системи цінностей особистості, адекватних актуальним завданням розбудови суспільства в Україні;
  • створення умов для реалізації рівного доступу до якісної освіти особам з особливими освітніми потребами шляхом розширення мережі класів закладів освіти з інклюзивним навчанням ;
  • посилення мотивації вчителя до професійного зростання, забезпечення умов для підвищення кваліфікації за різними формами;
  • сприяння інноваційному розвитку освітніх процесів, кадровому забезпеченню шкіл, налагодженню ефективної співпраці закладів освіти між собою;
  • удосконалення системи позашкільної освіти та створення умов для діяльності позашкільних закладів як координаційних центрів виховної та організаційно-методичної роботи;

 

Основні заходи, що плануються для їх реалізації

  • приведення мережі освітніх закладів у відповідність до потреб населення, створення та модернізація закладів освіти;

- забезпечення навчальних закладів ІІ та ІІІ ступеня мультимедійними комплексами;

- створення умов для надання послуг дітям з особливими освітніми потребами;

- оновлення навчального простору закладів для учнів 1-4 класів Нової української школи;

- виконання програми «Шкільний автобус»;

- цифровізація освіти, застосування сучасних інформаційно-комунікаційних технологій;

- переведення газових котелень на альтернативне паливо;

- розширення й створення спортивної інфраструктури в населених пунктах ТГ;

- створення закладу оздоровлення та відпочинку;

- модернізація закладів освіти (покращення матеріально-технічної бази шкіл);

- забезпечення безпечним і збалансованим харчуванням учнів, оснащення харчоблоків (впровадження системи НАССР);

- забезпечення якісного освітнього процесу під час дистанційного навчання;

- якісна освіта та впровадження нового державного стандарту;

- посилення  національно-патріотичного виховання учнів;

- продовження реформи «Нова українська школа» на рівні базової середньої освіти;

- об'єднання зусиль педагогічної та громадської спільнот на засадах взаєморозуміння та співробітництва щодо захисту прав і свобод, формування у дітей ціннісних життєвих навичок та моделей поведінки;

- забезпечення якісного професійного розвитку освітян;

- надання якісних психолого-педагогічних послуг.

 

 

2.9. Розвиток фізичної культури і спорту

 

Пріоритетними напрямами та завданнями в сфері фізичної культури та спорту на 2023  рік є:

- розвиток фізичного виховання, проведення фізкультурно – оздоровчої та спортивної роботи у закладах загальної середньої освіти;

-  залучення різних категорій  населення до спортивно-масової роботи;

  • фінансова підтримка на утримання спортивних споруд, підтримка багатофункціональних спортивних майданчиків із штучним покриттям та тренажерним обладнанням у належному вигляді, поточний ремонт спортивних об’єктів на території громади.

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • розвиток і популяризація здорового способу життя серед населення, підтримка дитячої і молодіжної політики у сфері фізичної культури і спорту;
  • залучення різних вікових груп  населення до регулярних та повноцінних занять фізичною культурою і спортом за місцем їх проживання, навчання, роботи;
  • посилення роботи з дітьми щодо профілактики правопорушень в учнівському середовищі та напрацювання заходів щодо залучення дітей до занять в спортивних секціях закладів загальної середньої та позашкільної освіти;
  • забезпечення розвитку спортивної інфраструктури територіальної громади, покращення умов для організації занять фізичною культурою та спортом;
  • організація і забезпечення проведення спортивних змагань;

- забезпечення участі спортсменів, збірних команд громади  в обласних спортивних змаганнях, комплексних спартакіада.

 

2.10. Розвиток культури та туризму

 

Приорітетними напрямами та завданнями у сфері культури та туризму на 2023 рік є:

  • збереження надбань культурної спадщини, обрядів і традицій територіальної громади , розвиток самодіяльно-художньої творчості;
  • забезпечення функціонування мережі закладів культури;
  • проведення  робіт по утриманню пам’яток у належному стані;
  • пошуки шляхів залучення недержавних коштів та засобів підтримки культури і мистецтва;
  • розвиток  туристично-рекреаційного потенціалу громади.

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • здійснення контролю за дотриманням установчих документів закладів культури;

- здійснення належної підготовки закладів культури до роботи в осінньо-зимовий період 2023-2024 рр.;

- створення сприятливих умов для розвитку культурних і творчих ініціатив з урахуванням місцевих особливостей, забезпечення умов для суспільної та культурної самореалізації талановитої особистості;

- забезпечення доступності послуг початкової мистецької освіти;

- реформування галузі культури в громаді  в умовах децентралізації, модернізація матеріально-технічної бази та інформаційно-технологічної інфраструктури публічних, сільських-шкільних бібліотек, клубних закладів;

- проведення культурного картування громади;

- здійснення моніторингу надання культурних послуг населенню;

- розроблення методології розрахунку вартості надання культурних послуг у громаді;

- посилення роботи з дітьми щодо профілактики правопорушень в учнівському середовищі та напрацювання заходів щодо залучення дітей до занять у гуртках аматорського мистецтва закладів загальної середньої та позашкільної освіти.

              

Пріоритетні напрямки розвитку туризму у 2023 році

 

- популяризація історії та культури краю;

- залучення інвестицій у туристичну галузь;

- впорядкування і модернізація туристичних об’єктів громади;

- у співпраці з польськими партнерами впроваджувати та розробляти нові туристичні маршрути з урахуванням історико-краєзнавчої, літературно-мистецтвознавчої, історико-етнічної та іншої тематики.

- підтримка народних традицій та ремесел;

- забезпечення здійснення організаційно-правових заходів контролю;

- підтримка провадження зеленого туризму, турів вихідного дня.

 

2.11. Підтримка сім’ї, дітей та молоді, а також громадян похилого віку, інвалідів, які потребують соціального обслуговування

 

Пріоритетними напрямами та завданнями з підтримки сім’ї, дітей та молоді, а також громадян похилого віку, інвалідів, які потребують соціального обслуговування на 2023 рік є:

  • підвищення рівня та якості життя дітей, сімей та молоді;
  • забезпечення прав та задоволення законних інтересів дітей, сімей та молоді;
  • здійснення заходів щодо запобігання бездоглядності і безпритульності серед дітей, які виховуються у складних життєвих обставинах;
  • зниження рівня поширення негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі;
  • забезпечення соціального обслуговування (надання соціальних послуг) громадян похилого віку, інвалідів, які перебувають у складних життєвих обставинах.

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • надання правової та інформаційної допомоги населенню щодо захисту прав дітей;
  • профілактика заходів щодо для зменшення рівня правопорушень серед неповнолітніх дітей;
  • виявлення дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах;

- обстеження житлово-побутових умов;

- вжиття заходів щодо надання статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та забезпечити їх влаштування;

- здійснення контроль за умовами виховання та утримання дітей, які опинились в складних життєвих обставинах;

- представлення інтересів дітей  в судах.

- Надання послуги «догляд стаціонарний»  у відділенні стаціонарного догляду.

- ведення  роботи щодо введення нових соціальних послуг на території громади, зокрема соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі.

-  робота з молоддю щодо попередження насильства в родинах, ведення здорового способу життя. 

- Охоплення певними видами соціальних послуг якомога більше населення громади з метою забезпечення комфортного проживання осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах.

 

 

2.12.Охорона навколишнього природного середовища.

 

Пріоритетними напрямами у сфері охорони навколишнього природного середовища на 2023 рік є:

- Раціональне використання природного середовища і його збереження;

- Протидія деградації довкілля та запобігання надзвичайним ситуаціям;

- Підвищення екологічної свідомості мешканців громади;

Основні заходи що плануються для їх виконання:

- Здійснення контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства та Правил благоустрою території громади.

- Продовження робіт по впорядкуванню системи утилізації відходів;

- Продовження робіт по ліквідація стихійних сміттєзвалищ, не допущення їх повторного утворення;

- озеленення території населених пунктів, належне утримання існуючих парків та скверів;

- залучення інвестицій в екологічну інфраструктуру, особливо щодо управління відходами та водопостачання і водовідведення з метою збереження природної спадщини.

 

 

 

 

2.13. Підвищення рівня безпеки життя громадян.

 Цивільний захист, пожежна та техногенна безпека

 

Пріоритетними напрямами та завданнями з підвищення рівня безпеки життя громадян, цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки на 2023 рік є:

  • запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, ефективне реагування на них, забезпечення збереження життя і здоров’я людей;
  • контроль за станом навколишнього природного середовища, санітарно-гігієнічною та епідемічною ситуацією;
  • запобігання загибелі людей на водних об’єктах;
  • організація обліку та контролю за утриманням та станом готовності захисних споруд цивільного захисту до використання за призначенням;
  • удосконалення та підтримання у готовності системи централізованого оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації;
  • просвітницька робота серед населення щодо правил безпеки життєдіяльності, способів надання першої медичної допомоги;

 

Основні заходи, що плануються для їх виконання:

  • фінансова підтримка військових формувань задля безпеки і захисту території ;

- створення, збереження та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

- забезпечення роботи комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а в разі виникнення надзвичайної ситуації – спеціальних комісій з їх ліквідації;

- організація проведення невідкладних відновлювальних робіт і заходів, спрямованих на ліквідацію надзвичайних ситуацій та їх наслідків;

- визначення потреби у захисних спорудах цивільного захисту, утримання їх у готовності до використання за призначенням, прийняття рішень про подальше використання даних об’єктів комунальної власності та безхазяйних захисних споруд;

- забезпечення оповіщення та інформування населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій;

- забезпечення реалізації вимог техногенної та пожежної безпеки на суб’єктах господарювання, що належать до сфери управління міської територіальної громади  ;

- утримання та належне фінансування підрозділів місцевої пожежної охорони.

- забезпечення  комплексного підходу для створення безпекового середовища на території громади .

 

ІІІ.  Фінансування програми згідно заходів та цільових програм

 

Відповідно до пріоритетів, визначених у Програмі соціально-економічного та культурного розвитку території Добромильської міської територіальної громади   на 2023 рік, значна увага приділятиметься підвищенню інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності території завдяки ефективному використанню наявного економічного потенціалу.

Показники економічного, соціального та культурного розвитку території Добромильської міської територіальної громади   за 2023 рік характеризують позитивну динаміку розвитку, яку передбачено надалі досягти в результаті реалізації запланованих в Програмі заходів, та  цільових проектів.

Перелік перспективних проектів, реалізація яких передбачається у 2023 році вказано у додатку.

 

ІV. Результати виконання Програми

 

Фінансове забезпечення реалізації завдань і заходів Програми пропонується  здійснюватися за рахунок державного, обласного і місцевого бюджетів, коштів суб’єктів господарювання, вітчизняних та іноземних інвесторів, міжнародних фінансових організацій, залучених коштів населення, а також коштів інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Спрямування інвестиційних потоків у різні сфери економічної та соціальної діяльності дозволить забезпечити вирішення основних соціальних питань та виконання планових надходжень до бюджету Добромильської міської територіальної громади  .

Для забезпечення ефективного використання бюджетних коштів передбачається концентрація видатків на заплановані бюджетні призначення та виконання пріоритетних проектів розвитку соціальної інфраструктури.

Програма соціально-економічного та культурного розвитку на 2023 рік містить завдання і орієнтири щодо подальшого розвитку економіки, соціальної та культурної сфери Добромильської міської територіальної громади .

Протягом року питання місцевого розвитку вирішуватимуться, виходячи з інтересів  громади та на основі її активної участі.

 

 

Секретар міської  ради                                                 Олена МАЦЬКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток1

до Програми соціально-економічного та культурного розвитку

 Добромильської міської ради

 

 

№ з/п

 

Назва Програми / Положення

Заплановано коштів на 2023 рік, тис. грн.

Примітка

 

Житлово-комунальне господарство

 

1

Програма «Розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою міста Добромиль, селища Нижанковичі та сіл які увійшли  до складу Добромильської міської ради на 2023 рік»

5290,0

За рахунок дохідної частини бюджету

2

Програма «Відшкодування різниці між розміром ціни (тарифу) на житлово-комунальні послуги та розміром економічно-обгрунтованих витрат на їх виробництво (надання) для населення м. Добромиль на 2023 рік»

500,0

За рахунок дохідної частини бюджету

3

Програма «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожної  інфраструктури за рахунок коштів місцевого бюджету на 2023 рік».

7 000,0

За рахунок дохідної частини бюджету

4.

Програма відшкодування різниці в тарифах на послуги централізованого теплопостачання для споживачів Добромильської територіальної громади на 2023 рік

400,00

За рахунок вільного залишку коштів

5.

Програма реконструкції вуличного освітлення на 2023 рік

500,00

За рахунок вільного залишку коштів

 

 

Екологія

1

Програма охорони навколишнього природного середовища Добромильської міської ради  2021-2025 рік (заходи на 2023 рік)

20,0

За рахунок дохідної частини бюджету

 

Соціальний захист населення

1

Програма відшкодування компенсації за перевезення окремих пільгових категорій громадян на приміських маршрутах загального користування автомобільним (залізничним) транспортом у Добромильській міській раді на 2023  рік

300,0

За рахунок дохідної частини бюджету

2

Програма «Про порядок надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого» на 2023 рік

200,0

За рахунок дохідної частини бюджету

3

Програма підтримки та розвитку трудового архіву на 2023 рік.

300,0

За рахунок дохідної частини бюджету

4

Програма  проведення реабілітаційних заходів Громадської організації «Старосамбірська організація осіб з інвалідністю  Львівської обласної асоціації Всеукраїнської організації Союз осіб з інвалідністю України» на 2023 рік.

20,0

За рахунок дохідної частини бюджету

5

Програма виплати  одноразової адресної допомоги  малозабезпеченим громадянам Добромильської міської ради у 2023 році

160,0

За рахунок дохідної частини бюджету

6

Програма відшкодування коштів за надння пільг з послуг зв’язку окремим категоріям громадян на 2023 рік

5,0

За рахунок дохідної частини бюджету

7.

Програма виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на території  Добромильської на 2023 рік

360,00

За рахунок вільного залишку коштів

8.

Програма надання одноразової грошової допомоги інвалідам, глухонімим з дитинства  та незрячим, які проживають на території Добромильської міської ради на 2023 рік

45,0

За рахунок вільного залишку коштів

9.

Програма Забезпечення виробами медичного призначення хворих  на цукровий діабет на 2023 рік

80,0

За рахунок вільного залишку коштів

10.

Програма проведення реабілітаційних заходів громадської організації навчально-реабілітаційного центру дітей-інвалідів «Філомена»

10,0

За рахунок вільного залишку коштів

 

Спорт

1

Програма розвитку  спорту серед населення Добромильської міської ради на 2023 рік ( видатки на  спортивні заходи та підтримка  ФСТ «Колос»)

80,0

За рахунок дохідної частини бюджету

2.

Програма відпочинку та оздоровлення дітей Добромильської територіальної громади у  ЦНПВ ім.Кирила Осьмака  в с.Сприня Самбірського району Львівської області на 2023 рік

90,0

За рахунок вільного залишку коштів

Освіта

1.

Програма надання підтримки особам з особливими освітніми потребами інклюзивного навчання в закладах дошкільної та закладах загальної середньої освіти Добромильської територіальної громади на 2023 рік

33,00

За рахунок вільного залишку коштів

 

Медицина

1

Програма фінансування стоматологічної допомоги окремим категоріям населення  на 2023 рік

50,0

За рахунок дохідної частини бюджету

2

Програма  безкоштовного забезпечення медикаментами пільгових категорій населення - жителів  Добромильської міської ради на 2023 рік

270,0

За рахунок дохідної частини бюджету

3

Програма надання грошової допомоги дітям та дорослим з рідкісними (орфанні) захворюваннями на 2023 рік.

200,0

За рахунок дохідної частини бюджету

4

Програма  безкоштовного забезпечення інвалідів, дітей-інвалідів технічними засобами та виробами медичного призначення для використання в побутових умовах  на 2023 рік.

45,0

За рахунок дохідної частини бюджету

5

Програма   підтримки неспроможних ФАПів на 2023 рік.

1882,0

За рахунок дохідної частини бюджету

6.

Програма  інфекційного контролю в КНП ДМР «Добромильська районна лікарня» Самбірського району Львівської області на 2023 рік.

 

За рахунок коштів КНП ДМР «Добромильська РЛ»

Культура

1.

Програма охорони та збереження  культурної спадщини на території Добромильської територіальної громади  на 2021-2015 роки (заходи на 2023 рік)

1 000,00

За рахунок вільного залишку коштів

 

Безпека, цивільний захист та надзвичайні ситуації

1

Положення про Резервний фонд

1000,0

За рахунок дохідної частини бюджету

2.

Програма матеріальної підтримки  відділення №1 Самбірського районного відділу поліції ГУНП у Л/о на 2023 рік

50,0

За рахунок вільного залишку коштів

3.

Програма фінансування 8 Державно-пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС у Л/о на 2023 рік

270,00

За рахунок вільного залишку коштів

4.

Програма створення  місцевої автоматизованої  системи  централізованого    оповіщення  Добромильської  міської  ради на 2023 -2025рік

 

40,0

За рахунок вільного залишку коштів

5.

Програма сприяння матеріально-технічного забезпечення 7 прикордонного Карпатського загону на 2023 рік

 

100,0

За рахунок вільного залишку коштів

6.

Програма (ПОГ) Самбірського РВП ГУНП у Львівській області з забезпечення матеріально-технічної бази, покращення  охорони публічного порядку та безпеки на території Добромилсьької міської ради на 2023 рік

910,0

За рахунок вільного залишку коштів

7.

Програма фінансування в/ч А -7031, в/ч А-7371 за рахунок коштів бюджету Добромильської міської ради на 2023 рік

200,0

За рахунок вільного залишку коштів

Економіка

1

Програма «Виготовлення технічної документації з експертно-грошової та нормативно-грошової оцінки земель Добромильської міської ради на 2023 рік»

142,5

За рахунок вільного залишку коштів

2.

Програма інформатизації «Цифрова Добромильська міська рада» на 2022 – 2024 роки (Заходи на 2023 рік)

100,0

За рахунок вільного залишку коштів

Управління

1.

Програма підтримки місцевих органів влади на 2023 рік

100,0

За рахунок вільного залишку коштів

 

                  Секретар міської ради                                                        Олена МАЦЬКО                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

          до Програми соціально – економічного та культурного

                                                                     розвитку на 2023 рік

 

Перелік пропонованих інвестиційних проектів

до програми соціально-економічного та культурного розвитку на 2023 рік

 

№ п/п

Найменування інвестиційного проекту

Термін виконання

Фінансовий ресурс

тис.грн.

Пріоритет

1

Капітальний ремонт котельні та зовнішньої теплової мережі  КНП Добромильської міської ради «Добромильська районна лікарня» за адресою : вул. Міцкевича,13 в м.Добромиль Самбірського району Львівської області

 

2023

3 000,0

медицина

2

Капітальний ремонт покрівлі будівлі Добромильської міської ради на пл.Ринок,4 в м.Добромиль Самбірського району Львівської області

 

2023

1 250,0

медицина

3

Утеплення фасаду будівлі КНП ДМР «Добромильська районна лікарня»

2023

2 200,0

медицина

4

Капітальний ремонт будівлі ЗЗСО І-ІІІ ступенів смт. Нижанковичі Добромильської міської ради Самбірського району

Львівської області

 

2023

2850,0

 

освіта

5

Ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки архітектури національного значення 1775 р. (охоронний №1425) - Ратуша в м. Добромиль Самбірського р-ну, Львівської області (покрівля)

2023-2025

7 000,0

 

Культурна спадщина, туризм

6

Ремонтно - реставраційні роботи памятки архітектури місцевого значення  Ратуша (Народний дім) у с.Нове Місто Старосамбірського району Львівської області з пристосуванням горища під туристичний осередок та місця відпочинку туристів та розвитку місцевого бізнесу (продовження робіт)

 

 

2023

7 000,0

 

 

Культурна спадщина, туризм

7

Будівництво каналізаційно-очисних споруд в .Міженець Старосамбірського району Львівської області» Коригування (ІІ черга)

 

2023

4 500,0

 

екологія

8

Реконструкція приміщення по вул. Міцкевича,6 в м. Добромиль Самбірського району Львівської області під Центр надання адміністративних послуг Добромильської міської ради (завершення робіт)

 

2023

2 500,0

 

соціальна інфраструктура

9

Підготовка проектів в рамках  Програми транскордонної співпраці Польща-Україна 2021-2027

 

2023

В межах бюджету проектів

Безпека, туризм, культурна спадщина, кордони

10

Капітальний ремонт пл. Ринок в м.Добромиль Львівської області

2023

6 000,00

Дороги

11

Ремонт  дороги С141709 Нове Місто-Стара Сіль

2023

Кошти обласного бюджету

дороги

12

Ремонт  дороги О141002 Добромиль-Нагірне

2023

Кошти обласного бюджету

 

дороги

13

Ремонт  дороги С141711 Дроздовичі-Міженець-Бісковичі

2023

Кошти обласного бюджету

 

дороги

14

Ремонт  дороги Т-14-18 Нижанковичі-Самбір-Дрогобич-Стрий

2023

Кошти Уряду Республіки Польща

дороги

15

Відкриття та початок роботи МАПП «Нижанковичі – Мальговичі»

2023

Кошти Уряду Республіки Польща

Інфраструктура, економіка

16

Відновлення роботи міжнародного залізничного сполучення Кросьценко-Хирів-Нижанковичі-Перемишль» з перспективою вантажних перевезень

2023

Кошти АТ «Укрзалізниця»

Інфраструктура, економіка

17

Початок роботи логістичного терміналу ТзОВ «СУХИЙ ПОРТ»

2023

Приватні інвестиції

Інфраструктура, економіка

 

 

Секретар міської  ради                                                 Олена МАЦЬКО

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано