Про небезпеку цукрового діабету

Дата: 16.11.2022 14:44
Кількість переглядів: 184

 

Фото без опису

 

Про небезпеку цукрового діабету

Щорічно, 14 листопада відмічається Всесвітній день боротьби з діабетом. Завдячуючи діяльності Міжнародної діабетичної федерації та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ)  цей день служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. На сьогодні – ця хвороба набуває нестримного поширення  в усьому світі.

Цукровий діабет входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалидизацію населення та смерть, це атеросклероз, онкозахворювання і цукровий діабет.

Існує декілька типів діабету: цукровий діабет І типу, цукровий діабет ІІ типу, гестаційний діабет та інші.

Цукровий діабет І типу - відомий як інсулінозалежний. При цьому підшлункова залоза виробляє мало інсуліну або взагалі не виробляє його. За допомогою інсулінотерапії та інших методів лікування, люди, які хворіють на діабет, можуть покращити якість та тривалість життя.

Цукровий діабет ІІ типу - найбільш поширений , переважно серед дорослого населення. Він виникає, коли організм стає стійким до інсуліну. За останні десятиліття поширеність цього типу цукрового діабету значно зросла у багатьох країнах світу.

Гестаційний діабет- у вагітних.

За даними ВООЗ  майже 42 млн. людей у світі хворіють цукровим діабетом, зокрема в  Україні налічують близько 1 млн.300 тис. хворих, в тому числі понад 10 000 дітей  мають  цукровий діабет 1 типу.  Щорічний приріст хворих становить близько  5–10 відсотків.  На Львівщині майже 65 тисяч людей хворіють на діабет.

З огляду на стрімке поширення діабету, постановою Верховної Рада України від 13 квітня 2021 року  № 1376-IX визначений ряд невідкладних заходів, спрямованих на забезпечення належної профілактики, діагностики та лікування дітей, хворих на цукровий діабет.

Серед факторів ризику захворювання називають надмірну масу тіла чи ожиріння, генетичну схильність, порушення обміну вуглеводів, низьку фізичну активність  тощо.

Саме ожиріння є головним фактором ризику розвитку артеріальної гіпертензії, атеросклерозу і цукрового діабету 2-го типу.

Фактори ризику захворювання на цукровий діабет

• Спадкова схильність. Якщо хворіють родичі, то шанси виявити діабет вищі.

• Хвороби підшлункової залози. Саме в ній виробляється інсулін, і якщо орган не в порядку, то і з гормоном можуть бути проблеми.

• Хвороби ендокринної системи. Діабет – гормональне порушення. Якщо є схильність до таких хвороб, то і ризик діабету вищий.

• Вірусні інфекції. Вітрянка, краснуха, паротит і навіть грип можуть стати пусковими механізмами для діабету.

Які  симптоми цукрового діабету

• Підвищена спрага, сухість у роті.

• Слабкість, постійне почуття втоми.

• Зниження гостроти зору, так званий «затуманений зір».

• Оніміння кінцівок, поколювання в руках та ногах.

• Повільне заживання порізів та виразок.

• Різка втрата ваги.

• Часте сечовипускання.

Як  запобігти  захворюванню на цукровий діабет

• Дотримання  фізичної активності.

- Регулярні фізичні навантаження допоможуть позбавитися зайвої ваги, знизити рівень цукру в крові, підвищити чутливість організму до засвоєння  інсуліну.

• Дотримання режиму здорового харчування.

 - Раціон харчування повинен  включати продукти з низьким вмістом жиру, збільшенням кількості рослинної їжі (овочі, фрукти, горіхи), вживання цільнозернових продуктів багатих на клітковину (хліб з борошна грубого помолу, макаронні вироби, рис, овес, ячмінь тощо), шоколад з підвищеним вмістом какао або шоколад з фруктовою  начинкою.

-  Режим харчування  повинен включати 4-5 прийомів їжі на день невеликими порціями.

- Відмовитися від рафінованих вуглеводів  та обмежити вживання цукру і солі. Рекомендована норма: цукру – не більше 50 г, солі – до 5 г на добу.

• Стежити  за вагою тіла.

-Показник індексу маси тіла (ІМТ) в нормі повинен становити менше 25. Якщо є ожиріння чи надмірна вага, ризик захворіти на діабет зростає. Завдяки заняттям спортом та втраті зайвої ваги, ризик діабету зменшується на понад 50%.

• Відмовитися від куріння та зловживання алкоголем.

З повагою, Старосамбірський відділ ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Ми працюємо, аби Ви були здорові!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано