Інформує Старосамбірське відділення ДФС у Львівській області

Дата: 28.06.2022 10:19
Кількість переглядів: 377

Фото без опису

 

З 01.07.2022 новий розмір прожиткового мінімуму

Старосамбірська ДПІ  ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що розміри мінімальної заробітної плати (МПЗ) та прожиткового мінімуму (ПМ) затверджено Законом України від 02 грудня 2021 року № 1928-IX «Про Державний бюджет України на 2022 рік» із змінами.

Відповідно до норм Бюджетного кодексу України з 01 липня 2022 року розмір ПМ для працездатних осіб становитиме 2 600 гривень.

ПМ – це показник, який враховується роботодавцями під час проведення індексації заробітних плат, оскільки зарплата індексується в межах ПМ для працездатних осіб.

При цьому встановлений з 01.07.2022 розмір ПМ не впливає на розрахунок, зокрема,  податкової соціальної пільги і єдиного податку.

Також розміри МЗП, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування залишаються без змін.

Закон України № 1946: вимоги до резидента Дія Сіті

Старосамбірська ДПІ  ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що з 01.01.2022 набрав чинності Закон України від 14.12.2021 № 1946-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі – Закон № 1946).

Законом № 1946 запроваджено низку заходів щодо стимулювання розвитку      ІТ-індустрії, зокрема, спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті –      ІТ-компаній, що відповідатимуть передбаченим Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» вимогам.

Відповідно до Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» резидентом Дія Сіті може бути юридична особа, зареєстрована на території України в установленому законодавством України порядку, незалежно від її місцезнаходження та місця провадження господарської діяльності, яка відповідає всім таким вимогам:

1) здійснює один або кілька видів діяльності, визначених частиною четвертою цієї статті, що вказано у її статуті та/або відомостях про неї, що містяться у Єдиному державному реєстрі;

2) розмір середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам, починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому набуто статус резидента Дія Сіті, кожного календарного місяця становить не менше, ніж еквівалент 1200 євро за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на перше число відповідного календарного місяця;

3) середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юридичної особи (у разі залучення) за підсумками кожного календарного місяця, починаючи з наступного за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента Дія Сіті, становить не менше дев’яти осіб;

4) сума кваліфікованого доходу юридичної особи, отриманого за перших три календарних місяці, наступні за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента Дія Сіті, становить не менш як 90 відсотків суми її загального доходу за такий період, а сума кваліфікованого доходу, отриманого за кожен календарний рік перебування у статусі резидента Дія Сіті, становить не менш як 90 відсотків суми загального доходу юридичної особи за той самий період (за наявності загального доходу).

Яким чином та за якими реквізитами бюджетного рахунку сплатити суму збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

           Старосамбірська ДПІ  ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що після подання платником «Звітної»/«Звітної нової»/«Уточнюючої» одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація) автоматично відкривається інтегрована картка платника за відповідною територією та в Електронному кабінеті (приватна частина) в розд. «Стан розрахунків з бюджетом» стає доступна інформація з відображенням реквізитів для сплати задекларованих сум збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір) з можливим використанням однієї із наявних платіжних систем та/або згенерованого QR-коду за кодом платежу 11011100.

При скануванні QR-коду на смартфоні користувача автоматично відкривається мобільний застосунок банку зі сформованими реквізитами рахунків для сплати Збору.

У разі якщо платником була змінена адреса відповідно до «Звітної нової» або «Уточнюючої» Декларації платнику буде направлено повідомлення з оновленими реквізитами для сплати суми Збору.

В Електронному кабінеті забезпечено автоматичне заповнення платіжного доручення на підставі даних платника.

Викладено у новій редакції форму декларації про майновий стан і доходи

Старосамбірська ДПІ  ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що Міністерство фінансів України наказом від 17.05.2022 № 143 (далі – Наказ № 143) викладено у новій редакції:

? форму податкової декларації про майновий стан і доходи (Декларація);

? Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Зокрема, форма Декларації отримала нові додатки:

? Додаток Ф4. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна;

? Додаток МПЗ. Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Наказ № 143 опубліковано в у бюлетені «Офіційний вісник України» від 24.06.2022 №49. Він набере чинності з 01 січня 2023 року.

 

Щодо застосування санкцій за порушення законодавства про РРО у період дії воєнного стану на території України

Старосамбірська ДПІ  ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Норми передбачені п. 12 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265.

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано