ПРАВИЛО ЧОТИРЬОХ «П» ПРИ ОБРІЗАННІ САДУ

Дата: 27.01.2022 12:48
Кількість переглядів: 288

Фото без опису

                       ПРАВИЛО ЧОТИРЬОХ «П» ПРИ ОБРІЗАННІ САДУ.

 

Виконувати цей захід слід вкрай обережно,тому що садові аматорські обрізання часто приносять більше шкоди,ніж користі. Здоров»я та довголіття дерев залежить від правильного обрізання. Це найскладніша   агрооперація у садівництві.

Щоби просвітлити крону,на яблунях ,грушах та інших зерняткових породах видаляють верхівки центрального провідника та бокових скелетних гілок.,що призводить до інтенсивного з»явлення вовчків. Якщо вкоротили одну верхівку, то з неї виростає шість нових  та у наступні роки їх кількість збільшується в геометричній прогресії і крона сильно загущується .А тому гілку потрібно ви –даляти  повністю або переводити на слабшу.

Помилки. які допускаються при обрізці  -це залишення сучків на місцях зрізаних гілок. Внаслідок  цього дерево ушкоджують  грибки,воно починає хворіти й може через  декілька років загинути.

 Доглядаючи сад необхідно дотримуватись принципу чотирьох «П»:

 * вирізати пошкодженні;

 * перехрещені;

 * паралельні;

 * пригнічені гілки.

Є відмінності в догляді за молодим і старим садом.У молодих дерев формуємо крону,щоб вони краще плодоносили. А  в старих-вирізаємо та омолоджуємо малопродуктивні гілки. Найкраще родять гілки,які паралельно до землі.Тому на другий та третій рік треба обов»язково розгинати бокові,що ростуть під гострим кутом до стовбура. Для цього до гілки прив»язуємо  вантаж або нахиляємо її паралельно до землі. І прив»язуємо мотузкою до стовбура або забитого в землю кілка. Коли формуємо молоде дерево,ніколи не можна залишати на верхівці розвилки двох рівносильних гілок,одну з них обов»язково треба видалити.За кількістю плодових та ростових бруньок регулюємо урожай.

Відрізнити їх досить легко. Плодові  дещо більші та об»ємніші,мають сивувате забарвлення. А ростові-приплюснуті і містяться, як правило на кінцях гілок. У молодих дерев треба зберегти якомога більше плодових бруньок.А в старіших надмірну їх кількість видаляють.

Яблуні,груші та інші зерняткові найкраще обрізувати за місяць до по початку сокоруху. Можна починати з кінця лютого А кісточкові- після середини березня і доки не почнуть  лопатися та зеленіти чорні  бруньки.

  Осередком поширення грибкових хвороб (парші,плодової гнилі-моніліозу) є гнилички ,які присохлі до гілок. Залишати їх на дереві в жодному разі не можна.

 Однак наявність гниличок-це сигнал лиха. Улітку коли плоди дозріватимуть,особливо у вологу й теплу погоду ,на них утворюються спори ,які будуть рознесені вітром,комахами,дощем. Зараження відбувається і при доторканні здорових плодів до загнилих. Гнилі яблука зазвичай опадають,але буває,що залишаються висіти на дереві,їх треба зимою прибрати.

 

державний фітосанітарний  інспектор Л.С. Костенко


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано