Інформація ГУ ДПС у Львівській області

Дата: 12.07.2023 12:00
Кількість переглядів: 73

 

Фото без опису

Щодо трудових договорів (угод) за сумісництвом

 

Старосамбірська ДПІ інформує, що відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Згідно з ч. 2 ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Це дозволяє працівникам, крім основного трудового договору, додатково укладати трудові договори (угоди) за сумісництвом.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 року № 1306 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» визнано такими, що втратили чинність, а саме: 

- постанову Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій»;

- постанову Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року № 81 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції».

Наразі оплата праці за сумісництвом регулюється КЗпП.

Згідно із вимогами ст. 1021 КЗпП та ст. 19 Закону України «Про оплату праці» сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи.

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Додатково повідомляємо, що особа не може виконувати свої трудові обов’язки одночасно (в одні й ті ж години) за основним місцем роботи і місцем роботи за сумісництвом. 

Від 8 липня 2023 року змінено Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН

 

Старосамбірська ДПІ нагадує, що 08.07.2023 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 08.06.2023 №574, якою внесені зміни до постанови КМУ від 11.12.2019 №1165 та порядків, затверджених цією постановою. 

Цією постановою внесені  зміни:

До Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН:

- автоматична реєстрація ПН/РК в ЄРПН у разі виключення платника податку на додану вартість  (далі – Платник податку) з переліку ризикових та/або врахування таблиці даних платника податку;

- особливості застосування таблиці даних платника податку в ознаках безумовної реєстрації ПН/РК в ЄРПН для платника, включеного до переліку ризикових;

- додаткова інформація в рішення про ризиковість платника податку;

- для комісії контролюючого органу обмежено період щодо реєстрації в ЄРПН ПН/РК, по операціях, за якими може бути розглянуто питання включення платника податку до переліку ризикових. 

До Порядку розгляду скарг на рішення комісії регіонального рівня з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН:

доповнено Порядок положеннями, що передбачають адміністративне оскарження рішень:

- про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку;

-  про неврахування таблиці даних платника податку.

Включення до складу податкової знижки платника ПДФО суми коштів або вартості майна, перерахованих (переданих) у вигляді пожертвувань або благодійних внесків у період воєнного стану неприбутковим організаціям за результатами 2022 року

 

Старосамбірська ДПІ інформує, що Законом України від 15 березня 2022 року  2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до Кодексу, зокрема, підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу доповнено новим п. 21. 

Так, за результатами 2022 року при реалізації права на податкову знижку відповідно до положень ст. 166 Кодексу до податкової знижки платника ПДФО у звітному податковому році включаються суми коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, які на дату перерахування (передачі) таких коштів та майна відповідали умовам, визначеним п. 133.4 ст. 133 Кодексу, у розмірі, що не перевищує 16 відс. суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року. 

Благодійна допомога за своєю суттю підпадає під поняття правочину, визначене у ст. 202 ЦКУ.

Пунктом 729.1 ст. 729 ЦКУ передбачено, що пожертвою є дарування нерухомих та рухомих речей, зокрема, грошей та цінних паперів, особам, встановленим частиною першою ст. 720 ЦКУ, для досягнення ними певної, наперед обумовленої мети.

Договір про пожертву є укладеним з моменту прийняття пожертви. До договору про пожертву застосовуються положення про договір дарування, якщо інше не встановлено законом. 

До уваги платників податків! Продовжує роботу Комунікаційна податкова платформа!

 

Старосамбірська ДПІ інформує, що продовжує працювати новий формат спілкування - Комунікаційна платформа!

За допомогою цієї платформи комунікації з бізнес-спільнотою і громадськістю проходять оперативно та якісно.

Мета її функціонування – забезпечення нового формату взаємодії з бізнес-спільнотою, громадськістю, та оперативного прийняття управлінських рішень керівництвом ДПС.

Для забезпечення ефективного зворотного зв'язку створено електронну скриньку комунікаційної податкової платформи - lv.ikc@tax.gov.ua

З метою підвищення ефективності розгляду звернень рекомендуємо вказувати назву.

Старосамбірські податківці надають практичну допомогу у роз’ясненні законодавчих норм платникам

 

За участі старшого державного інспектора Старосамбірської ДПІ  Галини Ящишин відбулась зустріч з платниками податків.  

У ході зустрічі надано практичну допомогу з різних податкових питань, зокрема  оподаткування нерухомості, сплати земельного податку, застосування РРО/ПРРО тощо. 

Крім того, Галина Ящишин роз’яснила про переваги подання звітності в електронному вигляді. Надано кваліфіковану практичну допомогу щодо використання електронних сервісів ДПС України, зокрема Електронного кабінету платника.       

Нагадала, що на базі Головного управління ДПС у Львівській області створена електронна скринька Комунікаційної податкової платформи за адресою lv.ikc@tax.gov.ua, на яку представники бізнесу та громадськості можуть звернутись до ГУ ДПС з нагальними питаннями.  

Про обмеження права на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності

 

Старосамбірська ДПІ інформує, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку на доходи фізичних осіб – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених Податковим Кодексом України (далі – Кодекс).

Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу, або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати.

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п. 166.3 ст. 166 Кодексу.

Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Отже, фізична особа – підприємець не має право на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

Проте, фізична особа - підприємець має право на податкову знижку виключно як фізична особа у разі, якщо вона є найманою особою та отримує доходи у вигляді заробітної плати та/або отримує доходи у вигляді дивідендів по акціях (інших корпоративних правах), емітентом яких є юридична особа, що має статус резидента Дія Сіті. 

Електронний кабінет: Заява про включення/внесення змін/виключення з Реєстру волонтерів

 

Старосамбірська ДПІ повідомляє, за допомогою Електронного кабінету можна надіслати Заяву про включення/внесення змін/виключення з Реєстру волонтерів антитерористичної  операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування  збройної агресії російської  федерації.

Зробити це можна за допомогою вкладки «Заява до Реєстру волонтерів»  меню «ЕК для громадян», яка надає можливість:

сформувати;

підписати;

надіслати Заяву про включення/внесення  змін/виключення з Реєстру волонтерів антитерористичної  операції та/або здійснення заходів із забезпечення  національної безпеки і оборони, відсічі і стримування  збройної агресії російської  федерації ( F1308302);

переглянути та завантажити результати обробки Заяви.

Гаряча лінія» для платників податків Старосамбірщини

 

У Старосамбірській ДПІ днями відбулася телефонна «гаряча лінія». На питання платників відповідала  старший державний інспектор Старосамбірської ДПІ Сенчишин Леся.

Під час розмови із додзвонювачами податківець роз’яснювала новації податкового законодавства.

Найбільше платники запитували про застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій РРО/ПРРО платниками єдиного податку (ІІ та ІІІ груп) в 2023 році.

Особлива увага була до реєстрації програмного РРО та порядок його використання. Цікавилися також щодо застосування програмного РРО при здійсненні розрахунків в безготівковій формі та через мережу Інтернет.

Також було чимало запитань щодо застосування єдиного податку 3 групи зі ставкою єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу, а також сплати  єдиного податку 1 та 2 групи.

Такі «гарячі лінії» в ДПІ проводяться регулярно, що надає можливість безпосередньо відповідати на індивідуальні питання платників.

Як можна платнику надати згоду на отримання інформації про податковий борг банківській установі

 

Старосамбірська ДПІ інформує, що у приватній частині Електронного кабінету платник податків може надати згоду на отримання інформації про податковий борг банківській установі. 

Як це зробити? 

У режимі «Згода на передачу банківській установі інформації» меню «Згоди на передачу інформації» платнику податків необхідно: 

- обрати банківську установу, 

- визначити інформацію (заборгованість (податковий борг)), 

- надати згоду. 

А банківській установі в свою чергу необхідно використати АРІ для банків. 

З 1 серпня прийматимуть нові форми акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної

Старосамбірська ДПІ повідомляє про те, що з 01.08.2023 розпочинається приймання та реєстрація документів, форми яких затверджені наказом Міністерства фінансів України від 01.02.2023 № 55 «Про затвердження Змін до форм заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового» (далі – Наказ № 55), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 21 березня 2023 р. за № 480/39536, а саме: 

акцизна накладна форми «П» – J (F) 1203203; 

розрахунок коригування акцизної накладної форми «П» – J (F) 1203303; 

заявка на поповнення (коригування) залишку пального – J (F) 0210904; 

акцизна накладна форми «С» – J (F) 1203403;  

розрахунок коригування акцизної накладної  форми «С» – J (F) 1203502; 

заявка на поповнення (коригування) залишку спирту етилового – J (F) 0209903. 

Крім того, платники акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового матимуть змогу реєструвати другий примірник акцизної накладної за формою F/J1203202, J/F1203402 та розрахунку коригування до акцизної накладної – J/F1203302, J/F1203502, по яким в ЄРАН до 31.07.2023 (включно) зареєстровано перший примірник акцизної накладної або розрахунку коригування. Реєстрація в ЄРАН другого примірника документів за формами F/J1203202, J/F1203402, J/F1203302, J/F1203502 здійснюється до 31.08.2023 (включно). 

Акцизну накладну форми «П», заявку на поповнення (коригування) залишку пального доповнено новою умовою оподаткування «9» – ввезені на митну територію України або вироблені в Україні важкі дистиляти та біодизель, які оподатковуються на умовах, встановлених п. 44 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, якщо замовник такого пального за умовами договору – Міноборони. 

В акцизній накладній, в якій зазначено ознаку щодо умов оподаткування «9», зазначаються, зокрема, але не виключно: 

- коди операцій для складання в одному примірнику: 

«0» та напрям використання «0»; 

«2» - (пальне, втрачене у межах та/або понад встановлені норми втрат; зіпсоване, знищене, в тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов'язаної з природним результатом, а також внаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування (пункт 214.7 статті 214 та пункт 216.3 статті 216 розділу VI Кодексу)) та будь-який напрям використання; 

«3» - (реалізація пального суб’єкту господарювання, який не є платником) та напрям використання пального «19» (реалізація важких дистилятів та біодизелю відповідно до пункту 44 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу Міністерству оборони України); 

«4» - (ввезення (імпорт) пального на митну територію України) та напрям використання пального «0»; 

«7» - (реалізація пального платнику, при якій обсяг пального, на який такий платник може скласти акцизну накладну / розрахунок коригування акцизної накладної, не збільшується (в тому числі суб’єкту господарювання, який на одну із дат операцій (або на дату реєстрації або на дату складання) не зареєстрований платником)) та один з напрямів використання пального «0» або «19» (реалізація важких дистилятів та біодизелю відповідно до пункту 44 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу Міністерству оборони України). 

- реквізити податкового векселя (серія та номер), виданого до реалізації виробником або ввезення на митну територію України імпортером важких дистилятів та біодизелю, відповідно до пункту 44 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, якщо замовником такого пального згідно з умовами договору є Міністерство оборони України. 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано