Інформація ГУ ДПС у Львівській області

Дата: 10.07.2023 10:19
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

Застосування резервного РРО при роздрібній торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним

 

Старосамбірська ДПІ повідомляє, що відповідно до статті 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції, зокрема, зобов'язані: 

проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (пункт 1 статті 3 Закону № 265). 

Відповідно до статті 5 Закону № 265 на період виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО. 

Порядок реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.07.2016 № 918/29048 (далі – Порядок). 

Згідно з пунктом 20 глави 2 розділу ІІ Порядку реєстрація резервного РРО проводиться в такому самому порядку, як і реєстрація основного РРО. 

Відповідно до статті 15 Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами і доповненнями (далі – Закон № 481) роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин), тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю. 

У заяві про видачу ліцензії та у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним суб'єктом господарювання зазначається адреса місця торгівлі і вказуються перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі, фіскальні номери програмних реєстраторів розрахункових операцій. 

Враховуючи викладене, суб’єкт господарювання при роздрібній торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним може використовувати резервний РРО на період виходу з ладу основного РРО. 

Водночас, оскільки у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним суб’єктом господарювання вказується перелік РРО, то у разі застосування резервного РР такому суб’єкту необхідно подати заяву до відповідного контролюючого органу на переоформлення відповідної ліцензії із зазначенням реквізитів резервного РРО (модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення). 

Про окремі питання перереєстрації ПРРО

 

Старосамбірська ДПІ інформує, що перереєстрація програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) здійснюється у разі зміни найменування (прізвища, імені, по батькові (за наявності)) або податкового номера суб’єкта господарювання (без державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця), найменування або адреси господарської одиниці, де використовується ПРРО. Для перереєстрації подається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316604) (додаток 1 до Порядку № 317) (далі – Заява) з позначкою «Перереєстрація». 

При цьому, заява про внесення змін у дані про ПРРО подається у разі змін даних, що вказуються у Заяві, що не потребують перереєстрації (зміни назви ПРРО тощо).
Перереєстрація та внесення змін у дані про ПРРО здійснюється у порядку та строки, встановлені для реєстрації. 

Заява про проведення перереєстрації або внесення змін у дані про ПРРО подається суб’єктом господарювання за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на такому ПРРО. 

У разі зміни місцезнаходження або місця проживання, включення/невключення суб’єкта господарювання до Реєстру великих платників податків, реорганізації контролюючих органів чи з інших причин, унаслідок яких змінюється контролюючий орган, в якому суб’єкт господарювання обліковується як платник податків за основним місцем обліку, протягом двох робочих днів після переведення платника податків на обслуговування до контролюючого органу за новим місцем обліку засобами інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС здійснюється перереєстрація ПРРО до контролюючого органу за новим основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків. 

«Призначення платежу»

 

Старосамбірська ДПІ нагадує, що з 1 квітня 2023 року наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення» запроваджено використання структурованого формату реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції, зокрема і для платників, які використовують єдиний рахунок, що передбачає заповнення одного обов’язкового поля «Додаткова інформація запису». Тобто при сплаті коштів на єдиний рахунок платники заповнюють це поле наступним чином: «сплата на єдиний рахунок».

Якщо у платника, який використовує єдиний рахунок, є необхідність у сплаті коштів із спрямуванням їх належному отримувачу, то в платіжній інструкції потрібно заповнити 2 обов’язкових поля, зазначивши в них: номер рахунку отримувача та суму. Також для платників, які використовують єдиний рахунок, передбачена можливість сплати коштів однією платіжною інструкцією одночасно більше як одному отримувачу, вказавши в реквізиті «Призначення платежу» номера бюджетних та/або небюджетних рахунків таких отримувачів та відповідні суми.

Нагадаємо, що до 1 липня 2023 року діяв перехідний період, протягом якого платники, які використовують єдиний рахунок, мали можливість заповнювати реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції у порядку, передбаченому наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666.

Довідково. Із прикладами заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжних інструкцій при сплаті податків, зборів, платежів та єдиного внеску платниками, які використовують єдиний рахунок, можна ознайомитись на вебпорталі ДПС України за покликанням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/splata-podatkiv-ta-edinogo-vnesku--povernennya-platejiv-z-byudjetu/zapovnennya-rekvizitiv-platijnoi-instruktsii/681051.html .

Про деякі особливості оподаткування майнових податків з фізичних осіб

 

Старосамбірська ДПІ нагадує, що земельний податок у 2023 році сплачують власники  земельних ділянок, земельних часток (паїв) та постійні землекористувачі – фізичні особи, а також платники орендної плати - землекористувачі (орендарі) земельних ділянок державної та комунальної власності на умовах оренди.

Податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки сплачують власники .

Органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють ставки майнових податків. Відповідні рішення є доступними на сайті територіальних  громад.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

На сайті ДПС України за посиланням tax.gov.ua  розміщено калькулятор для розрахунку податку на майно (земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а також  ставки податку з розподілом по областях (в залежності від місця знаходження майна).

Фізичні особи протягом 60 днів з моменту отримання повідомлення – рішення з нарахованими сумами податку на майно (далі-ППР) зобов'язані сплатити податки. У разі незгоди - платники з оригіналами документів про право власності на майно можуть звернутися до податкового органу для проведення уточнень.

ППР згідно податкового законодавства надсилаються платникам за податковою адресою. Поряд із цим податкова адреса – це інформація внесена до інформаційної бази податкових органів на підставі поданих даних особисто платником.

Коли інформація щодо податкових адрес відрізняється від фактичного місця реєстрації (проживання платника), ППР не потрапляють до платника, але вважаються врученими, а суми нарахованих податкових зобов'язань узгодженими. Виникає недоїмка, а також накладення обтяжень на майно боржника.

Тому наголошуємо, що у разі змін місця реєстрації, Вам необхідно звернутися до податкового органу і подати форму 5 ДР про зміну місця реєстрації.

Діалог з платниками податків в Старосамбірській ДПІ

 

З метою підвищення податкової культури та обізнаності в Старосамбірській ДПІ на постійній основі  проводяться зустрічі з платниками податків де податківці розповідають про основні новації податкового законодавства.  

Зокрема, під час нещодавньої зустрічі фахівець ДПІ Галина Ящишин поінформувала присутніх про умови подання звітності платниками єдиного податку, норми діючого законодавства щодо застосування РРО чи ПРРО під час здійснення торгівлі чи наданні послуг за готівкові кошти та про введення в дію нових бюджетних рахунків для сплати мінімального податкового зобов’язання. Варто зазначити, що питання механізму сплати та нарахування МЗП, було винесено окремим блоком,  адже власники або користувачі земельних ділянок у 2023 році його сплачуватимуть вперше.

Окремо податківець зупинилася на основних критеріях, за яких підприємці можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування, які податки та в яких розмірах сплачують спрощенці в розрізі груп та звернула увагу на необхідність правильного заповнення реквізиту "Призначення платежу" платіжної інструкції, ведення обліку товарних запасів та забезпечення оформлення трудових відносин з найманими працівниками

Також Галина Ящишин нагадала, що вже невдовзі у платників виникне обов’язок сплати майнових податків, про що їх буде інформовано податковими повідомленнями – рішеннями, у яких зазначатиметься  адреса, площа та назва конкретного об’єкту, ставка податку, пільга. Сплатити нараховані суми потрібно протягом 60 календарних днів з дня вручення повідомлення – рішення.

На завершення зустрічі посадовець розповіла про електронні сервіси ДПС України, а саме через приватну  частину електронного кабінету громадяни можуть подати декларацію про майновий стан і доходи, отримати довідку про доходи, переглянути розрахунки з бюджетом, зареєструвати програмний РРО та отримати повідомлення-рішення про сплату майнових податків.

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб

 

Старосамбірська ДПІ нагадує, що земельний податок сплачують власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та постійні землекористувачі-фізичні особи.

Органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють ставки плати за землю та щодо земельного податку, на відповідній території. Рішення з цих питань доступні на сайтах територіальних громад.

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб наведено в ст. 281 Податкового кодексу України (ПКУ). 

Зокрема, від сплати земельного податку звільняються:

·      особи з інвалідністю першої і другої групи;

·      фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

·      пенсіонери (за віком);

·      ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551 – ХІІ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

·      фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

·      для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більше як 2 гектари;

·      для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка: у селах – не більше як 0,25 гектара, у селищах – не більше, як 0, 15 гектара; в містах – не більше, як 0,10 гектара;

·      для індивідуального дачного будівництва – не більш, як 0,10 гектара;

·      для будівництва індивідуальних гаражів – не більше, 0,01 гектара;

·      для ведення садівництва – не більше, як 0,12 гектара.

Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Електронний кабінет для громадян: як отримати відомості про суми виплачених доходів та утриманих податків

 

Старосамбірська ДПІ інформує про можливості електронних сервісів. Зокрема, вкладка «Запит про суми виплачених доходів» меню «Електронний кабінет для  громадян» надає можливість:

·        сформувати;

·        підписати;

·        надіслати Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми/джерела  виплачених доходів та утриманих податків в електронному  вигляді;

·        отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб  – платників податків про суми виплачених доходів та  утриманих податків в електронному вигляді.

Гаряча лінія для платників Старосамбірщини

 

Нещодавно за участю старшого державного інспектора  Галини Ящишин  відбувся сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія” на тему: «Дії платника у разі втрати ліцензії». Найбільш актуальним питанням було: Який алгоритм отримання дубліката ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та  тютюновими виробами вразі її втрати?

Надано роз’яснення,  що у разі втрати або пошкодження ліцензії, зокрема, на  роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) протягом трьох робочих днів видає суб’єкту господарювання дублікат ліцензії. При цьому, строк дії дубліката ліцензії не може перевищувати строку дії, зазначеного у втраченій або пошкодженій ліцензії. Такий порядок встановлено нормами Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального». Крім того, платникам було наголошено, що за видачу дубліката ліцензії на оптову торгівлю, роздрібну торгівлю справляється плата у розмірі 780 грн, яка зараховується до бюджету згідно з чинним законодавством.

Щодо забезпечення можливості проведення розрахунків за допомогою платіжних карток та банківських терміналів

 

Старосамбірська ДПІ нагадує платникам податків про визначені постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» (далі – Постанова) вимоги до порядку здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів.  

Так, з 01 січня 2023 року торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4 пункту 1 Постанови) повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно.  

Вимоги пункту 1 Постанови не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій (пункт 2 Постанови).  

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано