Інформація ГУ ДПС у Львівській області

Дата: 20.06.2023 10:46
Кількість переглядів: 98

Фото без опису

 

Використання РРО/ПРРО та порядок ведення товарних запасів підприємцями-«спрощенцями»

 

Днями у Старосамбірській  ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Використання РРО/ПРРО та порядок ведення товарних запасів підприємцями-«спрощенцями». На запитання платників податків відповідав начальник ДПІ Віктор Дмитрук.

 В ході «гарячої лінії» дозвонювачі, зокрема, запитували  чи є можливість використовувати ПРРО за відсутності Інтернету. Посадовець відповів, що у випадку відсутності Інтернету передбачено, що РРО працюватимуть в офлайн режимі протягом 36 годин. Фіскальні номери розрахункових документів будуть присвоюватися згідно діапазону попередньо сформованих та зарезервованих номерів фіскальним сервером. Протягом години після відновлення зв'язку копії створених в режимі офлайн розрахункових документів передаються на сервер податкової.

Посадовець також розповів як поновити втрачене реєстраційне посвідчення за ф. № 3-РРО. При цьому відмітила, що у разі втрати реєстраційного посвідчення або непридатності його для використання, суб’єкт господарювання або його представник протягом п’яти робочих днів, що настають за днем, коли виникли підстави для заміни реєстраційного посвідчення за ф. № 3-РРО, подає до податкового органу за місцем реєстрації РРО реєстраційну заяву про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО з позначкою «Перереєстрація» із зазначенням причини перереєстрації та реєстраційне посвідчення.

Також звернув увагу, якщо суб’єкт господарювання з метою поновлення втраченого реєстраційного посвідчення подає заяву за формою № 1-РРО з позначкою «Перереєстрація» в електронній формі та йому надходить друга квитанція з повідомленням про помилку «Документ не прийнято, додайте реєстраційне посвідчення», то такий суб’єкт повинен подати у встановлений термін до податкового органу за місцем реєстрації РРО зазначену заяву у паперовому вигляді та у полі «Перереєстрація у зв’язку із» вказати «втрата реєстраційного посвідчення».

Віктор Дмитрук також поінформував хто із фізичних осіб-підприємців не повинен вести облік товарних запасів. Платники податків дізналися, якщо фізичні особи – підприємці, що використовують спрощену систему оподаткування, не є при цьому платниками податку на додану вартість, та не здійснюють продаж технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та напівдорогоцінного каміння, не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами для цілей контролю за дотриманням законодавства у сфері застосування РРО. Крім того, дія Порядку № 496 не поширюється на платників єдиного податку І групи.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.

 

У Старосамбірській ДПІ відбулася зустріч з платниками податків

 

Нещодавно начальник Старосамбірської ДПІ Віктор Дмитрук провів зустріч з платниками податків, під час якої розповів про порядок застосування РРО, ПРРО та подання повідомлення за формою 20-ОПП. Як зазначив посадовець, платники єдиного податку 2,3,4 групи, які проводять готівкові розрахункові операції зобов’язані використовувати касові апарати. При цьому зазначив, що суб’єкти господарювання мають право обирати вид РРО для проведення розрахунків з покупцями: або класичний касовий апарат, або програмний РРО, в залежності від особливостей діяльності. Як альтернативу касовим апаратам, можна застосовувати програмний РРО – безкоштовний сервіс від податкової служби.

Віктор Дмитрук розповів як зареєструвати програмне РРО та як його використовувати при здійсненні розрахунків з покупцями.

Крім цього розповів, що платники зобов’язані повідомляти податкову службу про всі наявні об’єкти оподаткування, чи ті об’єкти, що пов’язані з оподаткуванням. Для цього їм слід подати повідомлення за формою 20-ОПП. В даному документі зазначаються як власні, так і орендовані об’єкти, зокрема: магазини, кафе, земельні ділянки, нерухоме та рухоме майно, офісні, складські, виробничі приміщення, транспорт, місце продажу товарів.

Щоб повідомити податкову службу про об’єкти оподаткування, у платника податку є 10 днів з моменту його реєстрації як суб’єкта господарювання, якщо ж з’являється новий об’єкт, то про нього також необхідно інформувати впродовж 10 днів з моменту його появи.

Подати форму 20-ОПП платники податків можуть в електронній формі за допомогою «Електронного кабінету платника». За словами Віктора Дмитрука, подання повідомлення 20-ОПП є ще й необхідною умовою для реєстрації ПРРО.

На завершення зустрічі керівник відомства розповів про порядок заповнення декларації про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки; про отримання довідок про доходи чи відсутність заборгованості; отримання нового ідентифікаційного номера, у зв’язку зі зміною облікових даних.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано