Вітамін Д (D)- «вітамін сонця»!
Вітамін Д (D)- «вітамін сонця»!
Вітамін Д - це унікальний вітамін, який необхідний для
регуляції рівня кальцію та фосфору в крові та тканинах,
крім участі в роботі кісткової системи, вітамін Д також
впливає на роботу імунної та ендокринної системи.
У людському організмі існує два джерела надходження «вітаміну сонця» — власне, синтез у шкірі під впливом ультрафіолетових променів, а також з продуктів харчування.
У групі ризику дефіциту вітаміну Д, найбільше перебувають: діти до 3 років, вегани, люди з ожирінням, люди з хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки, люди літнього віку, вагітні.
До чого призводить дефіцит вітаміну Д?
- рахіт та остеомаляція (розм'якшення кісток);
- депресія, загальна слабкість і апатія;
- прогресування цукрового діабету 1 і 2 типу;
- захворювання серцево-судинної системи;
- підвищення ризику ожиріння;
- загострення астми;
- загострення синдрому полікістозних яєчників;
- у 4 рази менше шансів на успішне штучне запліднення у жінок;
- зниження імунітету.
Все дуже просто: чим більше ви перебуваєте під відкритим сонцем, тим більше вітаміну Д утвориться в шкірі. Для вироблення вітаміну Д потрібен УФ-індекс вище 2 (УФ-індекс можна дізнатись на сайті прогнозу погоди).
Однак в період з листопада по березень в Україні УФ-індекс переважно становить 0-2, тому ви можете хоч годинами перебувати надворі але вітамін Д не виробляється в шкірі у цей період. І скільки б ви не підставляли свої щічки зимовому сонцю, але результату, нажаль, не буде.
Варіантів є два. Перший - брати квитки в теплі країни, насолоджуватись сонечком та запасатись вітаміном Д. Але якщо курорти та відпустка поки не можливі адже війна, та й COVID-19 модифікується, то дефіцит вітаміну Д потрібно заповнювати іншим способом.
Другий варіант — це їжа. Більше всього вітаміну D є у рибі жирних сортів: печінка тріски, лосось, сардини, скумбрія, тунець. Менший його вміст у яєчному жовтку, грибах, сирі, молочних продуктах.
Перелік продуктів, в яких міститься вітамін D (із зазначенням відсоткового вмісту від добової норми на 100 г):
- риб'ячий жир з печінки тріски — в 100 г 2500% добової норми;
- оселедець —в 100 г 300% добової норми;
- скумбрія — 161%;
- лосось або сьомга — 110%;
- горбуша — 109%;
- жовток курячого яйця — 77%;
- тунець — 57%;
- гриби лисички — 53%;
- яйце куряче — 22%;
- масло вершкове — 13%;
- козине молоко —13%;
Отже найбільше вітаміну D міститься в рибі жирних сортів. Тому ці продукти потрібно вживати регулярно. Якщо немає можливості включати атлантичну рибу у свій постійний раціон, то замінити її можна прийомом препаратів риб'ячого жиру.
При гіповітамінозі D і для його профілактики зазвичай приймають препарати: препаратами Омега-3, Холікальциферол, Декрістол, Декап.
Головний спеціаліст
Старосамбірського відділу
Самбірського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
у Львівській області Васік Г.Б.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)