Ботулізм - небезпечне захворювання.

Дата: 01.07.2022 11:11
Кількість переглядів: 658

 

 

Ботулізм - небезпечне захворювання.

       Ботулізм - це дуже важке, смертельно небезпечне інфекційно-токсичне захворювання, що вражає нервову систему. Ботулізм виникає при попаданні в організм харчових продуктів, що містять мікроб - збудник інфекції. Особливо небезпечні консервовані вироби домашнього приготування, без доступу повітря мікроб ботулізму починає виробляти дуже сильну отруту, яка у багато разів небезпечніше отрути гримучої змії.

       Що стосується причин ботулізму, то вони полягають у вживанні таких продуктів в їжу, як домашня консервація (особливо це овочі і гриби), шинка, риба (солона, копчена), ковбаси. Майже всі ті продукти, які піддалися ґрунтовому забрудненню або вмісту кишківника тварин, риб і птахів, що містять в собі спори збудника захворювання.


       Інфекція, потрапивши в кишечник людини, всмоктується в кров і викликає важке захворювання. Ботулізм вражає нервову систему, в основному спинний мозок. Внаслідок цього, настає параліч м'язів, розвивається гостра дихальна недостатність. Хвороба розвивається вкрай швидко - протягом 2-24 годин. Хвороба не заразна і від людини до людини хвороба не передається. До того ж отрута розсіюється по тарі ділянками, тому не всі люди, які вживали продукт у їжу з однієї і тієї ж банки, можуть заразитися ботулізмом. А ось імунітет до ботулізму не виникає, цією хворобою можна захворіти повторно. 
 

      Основні симптоми характерні для багатьох харчових отруєнь - частий пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі ботулізм починає виявлятися більш специфічно - порушується гострота зору, спостерігається двоїння в очах, туман, погано розрізняються предмети. Далі виникає порушення мови та зміна голосу, з'являється м'язова слабкість і сухість у роті. Якщо хворобу не лікувати, то м'язова слабкість прогресує і настане смерть від паралічу дихальної мускулатури. 

      При перших же симптомах отруєння необхідно звертатися до лікаря, хворому потрібна обов'язкова госпіталізація, лікування проводиться в інфекційній лікарні.

     До приїзду лікаря надання першої допомоги полягає в промиванні шлунку та доступі свіжого повітря. Отруєння ботулізмом часто призводить до смерті хворого. Від того, як швидко він отримає першу допомогу в домашніх умовах і буде госпіталізований, залежить результат захворювання.

 

 

 Для профілактики ботулізму дотримуйтесь наступних правил гігієни:

  • не купуйте м'ясо, гриби, консерви у приватників без перевірки документів ветслужби.
  • не вживайте в їжу консерви з роздутими кришками або ознаками псування (помутніння вмісту, сторонній запах, смак і т. д.);
  • перед вживанням консервів домашнього приготування прокип'ятіть їх, не знімаючи кришки, протягом 15-20 хв при температурі вище 100 гр.
  • не вживайте на другу добу консерви із розкритою кришкою (мова йде про металеві банки);
  • відкривши банку рибних або м'ясних консервів, перекладіть їх у фарфоровий або скляний посуд і вживете в той же день;
  • ніколи не зберігайте шматки м'яса, лише злегка обсмаживши їх;
  • робочі інструменти, наприклад дошки для оброблення, сито і т. д., часто мийте у великій кількості гарячої води;
  • все, що вживається в їжу в сирому вигляді, необхідно ґрунтовно промити (змити патогенні мікроби);
  • часто і ретельно мийте холодильник гарячою водою. Каструлі та інші ємності з їжею завжди закривайте кришкою;
  • при перших ознаках харчового отруєння негайно викликайте лікаря додому, після чого приступайте до надання швидкої долікарської допомоги.

 

 

 

 

 

Головний спеціаліст Старосамбірського відділу                                     Васік Г.Б.

Самбірського районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Львівській області.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано