Інформує Старосамбірське відділення ДФС у Львівській області

Дата: 21.02.2022 10:39
Кількість переглядів: 496

Фото без опису

 

Строк сплати збору з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації

 

 

Старосамбірська ДПІ повідомляє, що відповідно до п. 12 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір) здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація).

У разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки Збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата Збору здійснюється декларантом: першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання Декларації; другого платежу – до 01 листопада 2023 року; третього платежу – до 01 листопада 2024 року.

 

Чи можуть самозайняті особи скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації?

 

Старосамбірська ДПІ інформує, що, так, можуть. Якщо самозайнята особа має у власності кошти, отримані від здійснення господарської діяльності, але ці кошти не були задекларовані у податковій декларації, а також з них не були сплачені податки, згідно чинного законодавства, то така особа має право задекларувати вказані кошти шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації та сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування за ставкою, визначеною п. 8 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Під час проведення документальної перевірки зазначені кошти будуть вважатися такими, з яких сплачений податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, військовий збір.

Нагадуємо, відповідно до п. 1 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, визначеною п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

 

Порядок 496: щодо обов’язку ведення обліку товарних запасів за місцем реалізації товарів

 

Старосамбірська ДПІ повідомляє, що Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, що затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 (далі – Порядок № 496), встановлює обов’язок ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації для фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП), у тому числі платників єдиного податку, а не певних товарів.

Таким чином, за наявності обов’язку ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації, ФОПи мають здійснювати облік всіх товарів, які знаходяться в реалізації, а не лише визначених п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Водночас, ФОПи – платники єдиного податку першої групи відповідно до положень ПКУ звільнені від обов’язку застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні господарської діяльності, а саме: ця категорія ФОПів, яка здійснює виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадить господарську діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовує працю найманих осіб, з 01 січня 2022 року не застосовує РРО/ПРРО, а отже і не веде облік товарних запасів.

 

Про обов'язкове проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО та податкову амністію йшлося під час зустрічі

 

Фахівці Старосамбірської ДПІ продовжують роз’яснювальну роботу серед платників податків щодо переваг використання РРО та/чи програмних РРО. Так, начальником Старосамбірської ДПІ Віктором Дмитруком проведено зустріч з платниками податків Старосамбірщини.

Підприємцям розповіли про встановлення та використання програмних РРО, а також основні правила використання реєстраторів розрахункових операцій ФОПами з січня 2022 року.

Також, було роз’яснено про те, за яких умов платники єдиного податку повинні використовувати касові апарати, а в яких випадках РРО/ПРРО не застосовуються та яка відповідальність передбачена за використання РРО чи ПРРО з порушенням чинного законодавства.

Начальник ДПІ повідомив про зміни деяких положень порядку оподаткування операцій з постачання нерезидентами електронних послуг на митній території України (Закон України від 03 червня 2021 р. №1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» (далі – Закон України № 1525-IX).

Приділялась увага також питанню щодо одноразового декларування. Очільник  звернув  увагу, що зараз, коли триває податкова амністія і декларація добровільного декларування подається лише в електронному вигляді, питання використання електронних сервісів є дуже актуальним.

Йшлося і про Деклараційну кампанію 2022. Учасники зустрічі отримали відповіді на їх запитання

 

 

 

Терміни отримання податкової знижки

 

Старосамбірська ДПІ нагадує, що платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Відповідно до п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів, за їх наявності, в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) (п.п. 166.2.1 ПКУ).

Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.

Останній день подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік для громадян, які мають право на податкову знижку, 31 грудня 2022 року (включно).

 

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань податкового законодавства

 

Днями у Старосамбірській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань податкового законодавства. На запитання платників податків відповідав начальник Старосамбірської  ДПІ Віктор Дмитрук.

 

Питання: Який документ повинен надати податковій службі декларант, який отримав іноземні доходи?

Відповідь: Відповідно до підпунктів 170.11.1 та 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України у разі, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. 

Фізична особа – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами України.

 

Питання: Чи всім підприємцям, які торгують на ринку, необхідно застосовувати РРО?

Відповідь: Відповідно до законодавства, платники єдиного податку, що належать до першої групи РРО у своїй діяльності не застосовують. Водночас, фізична особа – підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО незалежно від обраної системи оподаткування та виду діяльності.

Актуальна інформація щодо застосування ПРРО розміщена на субсайті ДПС України у банері «Програмні РРО»

 

Питання: Як зареєструвати касира для програмного РРО?

Відповідь: Суб’єкт господарювання може проводити розрахункові операції на ПРРО самостійно або визначати уповноважених осіб (касирів).Особа може здійснювати розрахункові операції на ПРРО з використанням електронного підпису такої особи/електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО, після внесення даних про сертифікати до Реєстру програмних РРО за умови дійсності відповідного сертифіката відкритого ключа. Розрахункові операції на ПРРО можуть проводити лише ті особи, сертифікати електронних підписів та/або печаток яких внесені до Реєстру щодо такого ПРРО. Дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, вносяться до Реєстру програмних РРО на підставі поданих суб’єктами господарювання в електронній формі повідомлень про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО за формою № 5-ПРРО.

Повідомлення можна подати, використовуючи програмне забезпечення «Електронного кабінету», або будь-яке інше програмне забезпечення, наявне у суб’єкта господарювання.

 

Питання: Чи оподатковуватиметься дохід від продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Відповідь: Дохід, отриманий громадянином від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину.

Отже, дохід, від продажу квартири, яку отримано у спадщину, не оподатковується навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років.

 

Питання: Куди і яким чином слід подавати декларацію?

Відповідь: Податкова декларація про майновий стан і доходи (декларація) платник подає за місцем своєї податкової адреси. При декларуванні доходів платник може обрати зручний для себе спосіб подання декларації. Він може зробити це особисто або уповноваженою на це особою; надіслати декларацію поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; або подати її засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

В «Електронному кабінеті» у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано